Halen 2 bin 200 kayıtlı üyesi bulunan Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre, Kocaeli imalat sanayinde Türkiye üretiminin yüzde 13'ünü karşılıyor. Yüzölçümü olarak 81 il arasında 73'üncü sırada olan ve en küçük 8 ilden biri olan Kocaeli sanayi merkezi olmasının yanı sıra aynı zamanda  liman ve denizcilik merkezi olarak da ön plana çıkıyor.

Liman, karayolu ve demiryolu ulaşımında da avantajlı bir konumda olan Kocaeli aynı zamanda Türkiye'nin otomotiv üssü konumunda. İmalat sanayinin yüzde 13'lük payın yanı sıra, Türkiye otomobil imalatında yüzde 31, kimya sektörünün de  yüzde 27'sini karşılıyor. Sanayinin diğer ağırlıklı sektörlerini ise metal ve makine imalatı oluşturuyor.

63 MİLYARLIK DIŞ TİCARET HACMİ

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yılda 13 milyar dolar ihracat yapılan 1.6 milyon nüfusa sahip Kocaeli'den 49 milyar dolar da ithalat gerçekleştiği belirtildi. Bu farkın hidro karbon yani petrol ithalatından kaynaklandığını belirtti.  Kocaeli'nin toplam dış ticaret hacminin 63 milyar dolar olduğunu, bu hacmi ile Kocaeli'nin il olmasına rağmen dünya ülkeleri sıralamasında 60'ıncı ülke konumuna kadar çıkarttığını belirterek şöyle devam etti:

"Azımsanamayacak bir ticaret hacmimiz var. Bu sene ilimizde çok önemli bir gelişme oldu. İstanbul Sanayi Odası her yıl bu aylarda ilk 500'ünü açıklıyor. Son 7-8 senedir bu rakamımız yüzde 82 civarındaydı. 82-83 firmamız ilk 500'de bulunuyordu. 2011 yılında ülkenin yüzde 8.5 gibi çok ciddi büyüdüğü bir yıl, bu rakam 92'ye çıktı. Kocaeli, Türkiye ekonomisinin bir dinamosu olduğunu bir daha gösterdi. Anadolu'ya bir çok teşvik var. Bizim ilimize hiç teşvik olmamasına rağmen tamamen coğrafi üstünlüğümüz nedeniyle bu gelişmeleri yaşadık. Bunu yaparken Kocaeli kişi başına 21 bin 400 lira gibi bir vergi oranıyla, tahsilatıyla Türkiye birincisi oldu. İkinci ilimiz İstanbul bizim verdiğimiz oranın neredeyse 3'te 1'ini verdi. O da 8 bin 700 TL. Türkiye'de toplanan vergilerin kişi başı ortalaması da 4 bin Tl civarında. Hükümetimiz de malum topladığı 4 bin TL'yi dağıtıyor. Kişi başı ortalama dağıtılan vergi de 4 bin TL civarında. Bizim ilimizde mağduriyet oluşuyor. Bizim ilimizde toplanan vergilerden dağıtılan pay kişi başına sadece 1700 TL.  Hükümetimizden bu haksızlığı bir an önce gidermesini istiyoruz."

LİMANLARLA DEMİRYOLU BAĞLANTISI ŞART

Ayhan Zeytinoğlu açıklamasında, Kocaeli'nin altyapı dahil birçok sıkıntısı olduğunu,  deniz yollarının demir yollarıyla bağlantılı olması gerektiğini, mevcut 34 limandan 29-30'unun Körfez'in kuzeyinde olması ve demiryolu bulunmasına rağmen deniz ve demir yolu bağlantısı bulunmadığını hatırlattı. Zeytinoğlu, şöyle dedi:

"16 OSB'miz var. Hiçbirinin demiryolu bağlantısı yok. Bunun da bir an önce yapılmasını istiyoruz. Bir de şu andaki otoyol artık yetmiyor. Tek isteğimiz altyapılarımız biraz daha gelişirse önümüzde konulan 500 milyar ihracat hedefinde Kocaeli'nin 50-60 milyar ihracat payı alacağına inanıyorum."



MB(MB/İD)