Üretim merkezi Muğla'da bulunan, su ürünleri üreticisi ve ihracatçısı olan Kılıç Deniz Ürünleri Üretimi İhracat İthalat ve Ticaret A.Ş. (Kılıç Deniz), İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) halka arz için başvurdu. Bu gelişmeyi İzmir'de düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, "Hem yurt içinde hem de yurt dışında kendi sektörümüzdeki konumumuzu güçlendirmeyi ve yeni pazarlarda yer almayı hedefliyoruz. Ege'de faaliyet gösteren yerel bir üreticiyken bugün 40'a yakın ülkeye ihracat gerçekleştiren, Türkiye'nin en büyük üreticisi olduk. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz 74 milyon dolarlık ihracat rakamı ile hem kendi sektörümüzde Türkiye'nin birincisi hem de Ege'nin gururu olduk" dedi.

ÖNCE HALKA AÇILMA SONRA DÜNYA ÇAPINDA MARKALAŞMA

Kurumsallaşmaya ve şeffaflaşmaya inandıklarını, 2011 yılını 269.8 milyon lira ciro ile kapattıklarını söyleyen Kılıç, "Türkiye'nin su altı zenginliklerini su yüzüne çıkarıyoruz ve başarılarımızı halkımızla paylaşmak istiyoruz. Halka arz ile hedeflediğimiz tam olarak da bu aslında. Türkiye'nin bu sektörde çok büyük bir potansiyeli mevcut. Bundan 20 yıl önce Ege'de, Muğla'da başlayan yolculuğunda Kılıç Deniz, bugün yıllık 320.5 milyon adet yavru balık ve 30 bin ton hasatlık balık kapasitesine sahip. Üretilen hasatlık balığın miktar olarak yüzde 64'ünü, toplam satışların ise tutar olarak yüzde 53'ünü başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Rusya, Amerika ve Ortadoğu'ya ihraç eden bir şirket. Halka açılma atılımımızla orta vadede tüm dünyada markalaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

YENİ YATIRIMLAR PLANLANIYOR

Kılıç, sektördeki 20 yıllık tecrübeleriyle hızlı büyüme sağladıklarını, gelecek dönemde yurt içi yatırımlarının süreceğini, yurt dışında da yeni yatırımların fizibilite aşamasında olduğunu kaydetti. Orhan Kılıç, "Muğla'da kafes işletmeleri ve kuluçkahane kapasite artırımı yatırımları ile yine bu çevrede üçüncü yem fabrikası inşası planlıyoruz. Ayrıca İç Anadolu'daki alabalık tesislerinde de kapasite artırımı yatırımı planlıyoruz. Yurt dışında ise Kuzey Afrika ve Güney Amerika'da hasatlık balık üretim işletmelerinin kurulmasına yönelik fizibilite çalışmaları sürüyor" dedi.

HALKA ARZ SÜRECİNDEN DETAYLAR

Kılıç Deniz, 21 Şubat 2012 tarihinde kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon lira olarak belirlenmesi ve esas sözleşmesinin Sermaye Piyasası Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine uygun hale getirilmesi amacıyla, Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurmuştu. Bu kez, paylarının belli bir bölümünün sermaye artırımı ve ortak satışı yöntemleriyle halka arz edilebilmesi için gerekli yasal başvuruları yaptı. Halka arz ile Kılıç Deniz paylarının azami yüzde 39.1'i halka arz edilecek. Ek satış hakkının kullanılması halinde ise halka açıklık oranı azami yüzde 45 olacak. Mevcut tüm ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak bedelli sermaye artırımı yöntemiyle halka arz edilecek payların toplam nominal değeri 5.350.800 lira olacak. Bu miktar, toplam halka arzın yaklaşık yüzde 33'lük bölümünü oluşturuyor.

Aralarında NBK Capital'in de bulunduğu mevcut ortaklara ait olan ve nominal değeri azami 10.701.170 lira olan paylar da halka arza konu olabilecek. Bu paylar, toplam halka arzın yaklaşık yüzde 67'sini oluşturuyor. Böylece halka arz edilebilecek payların toplam nominal değeri azami 16.051.970 lira olacak. Halka arzda gerek görülmesi halinde, 2.407.750 lira nominal değerde ek satış da yapılabilecek.

Ek satışın yapılması halinde, arz edilen payların toplam nominal değeri azami 18.459.720 liraya, halka açıklık oranı ise yüzde 45'e ulaşabilecek.

Kılıç Deniz paylarının yurt içi ve yurt dışı satışını İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. lider kurum olarak gerçekleştirecek.

KILIÇ DENİZ HAKKINDA

1991 yılında kurmuş olduğu şahıs firması ile akvakültür sektörüne adım atan Orhan Kılıç, 1993 yılında Kılıç Deniz Ürünleri Üretimi İhracat İthalat ve Ticaret A.Ş.'yi (Kılıç Deniz) kurdu. Orhan Kılıç'ın 20 yılı aşan profesyonel deneyimi ile firma, akvakültür sektörüne ve ticaretine yönelik çalışmalar yapmıştır.

Firmanın ürettiği türler çipura, levrek, alabalık ve granyozdur. Bunların yanı sıra mercan, sinarit ve kalkan gibi çeşitli balıkların da üretim imkanı bulunmaktadır. Üretilen balıklar, talepler doğrultusunda taze soğutulmuş ya da dondurulmuş olarak bütün, temizlenmiş, füme ve fileto gibi çeşitlerle pazara sunulmaktadır.

Firma, ürünlerini yurt içi pazarda Türk halkına sunduğu gibi, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye de ihraç etmektedir. Firma, yıllık 30 bin tonluk üretim kapasitesiyle 40'a yakın ülkeye ihracat yapmaktadır. Kılıç Deniz, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birliği'nin 2011 yılı verilerine göre yıllık 74 milyon dolar ihracat rakamı ile hayvancılık sektöründe Türkiye birincisi oldu.

2010 verileriyle firma, 2011 yılı ISO 500 listesinde 271'inci sırada ve Capital Dergisi tarafından yapılan, 'Türkiye'nin en değerli 100 markası' listesinde 79'uncu sırasında yer aldı.



BT(AÖ/CK)