Kentsel Dönüşüm Projesi'ne ilişkin Türkiye'de 6.5 büyüklüğündeki depreme dayanıklılık baz alınarak belirlenen ve yarın 35 ilde 6 bin 500 binada başlayacak yıkımlara ilişkin Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu'ndan açıklama yapıldı. Açıklamada, kentsel dönüşümde ilk yıkımların İstanbul, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Nevşehir, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tunceli ve Van'da yapılacağı kaydedildi.

BİRİNCİ AMAÇ CAN GÜVENLİĞİ

Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkan Vekili Deniz Karataş, buradaki birinci amacın can güvenliği olduğunu belirterek, "Mal güvenliği, lüks yapı, park bahçe vb. sosyal donatı alanları da önemli ama esas proje candır" dedi.

Bu dönüşümün yüklenici firmalarının ise müteahhitler olacağına dikkat çeken Deniz Karataş, yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılacağını kaydetti. Yıkımların ardından yapım geleceğini belirten Karataş, inşaat müteahhitlerinin öncülüğünde mühendis ve mimarlar başta olmak üzere inşaat sektörünün etkilediği 350 sektörün harekete geçeceğini ve çok ciddi bir ekonomik hareketlilik oluşacağını dile getirdi.

14 MİLYON KONUTUN 7 MİLYONU RİSKLİ

Türkiye'de yapı stoğu toplamının 19 milyon 209 bin 928 konut, 8 milyon 819 bin 551 binadan oluştuğunu ve buna ruhsatsızların dahil olmadığını belirten Deniz Karataş, şunları söyledi:

"Bunların yüzde 70'i yapı denetim yasası, yani 1999 öncesi yapılmış binalar. 14 milyon konutun yüzde 50'sinin ya güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. 7 milyon civarı konutun gözden geçirilmesi gerekiyor ve en az yüzde 25'inin de yıkılacağı tahmin ediliyor. 4 binadan biri sıkıntılı. Bizim birim metrekare maliyetimiz 1000 dolar civarı. 7 milyon konut diyoruz ve her bir konut için ortalama 100 metrekare düşünülürse 700 milyon metrekare eder. 700 milyar dolar gibi çok büyük bir ekonomik hareketlilik oluşturur. Böyle bir bütçenin harekete geçmesidir. Tabii bu 1-2 yılda olacak iş değil, 20 yıla yayılması planlanıyor."



MÇ(SU/CK)