Kayseri Sanayi Odası ile Common Purpose- Ortak İdealler Derneği'nin işbirliğinde düzenlenen 'Kadın istihdamını nasıl artırabiliriz' konulu toplantıya, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı AK PArti'li Mehmet Özhaseki, KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, Common Purpose ve Ortak İdealler Derneği Türkiye Direktörü Ayşegül Gürerk, iş kadınları, girişimci ve kadın derneklerinin yöneticileri katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Erciyes projesi, sosyal ve kültürel amaçlı projeler sayesinde kadınların kentte istihdamının sağlandığını, kurslar aracılığıyla Kayserili kadınlara meslek edindirmeye çalıştıklarını söyledi. Özhaseki, "Çalışma hayatımızda kadın sayısı giderek artıyor. Kayseri’nin erkeği kadar kadını da girişimcidir. Girişimcilik ve ticaret konusunda erkeğini cesaretlendirir ve arkasında durur. Kentlerde pastayı büyürsek bundan kadını da erkeği de payını alır. İstihdam artar. Onun için çok çalışmalıyız" dedi.

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak da Türkiye’nin son dönemlerdeki her açıdan sıçrama yapmasında kadın istihdamının katkısının olduğunu söyleyerek, "Son 10 yılda da kadın istihdamında önemli ilerlemeler var. Kadın istihdamı ile toplumla farklılık yaratıldı. 'Elinin hamuruyla erkek işine karışma' dönemi bitti. Kadınlarda eğitim seviyesi arttıkça iş gücüne katılım ve istihdam da artıyor. Eğitim seviyesi arttıkça kadın istihdamı da fazlalaşıyor. Toplumumuzda b kadın istihdamı konusunda zihniyet değişimi başladı. Türkiye’nin AB standartlarına kavuşması için kadınlarımızın iş hayatına katılımınız istiyoruz" diye konuştu.

Common Purpose ve Ortak İdealler Derneği Türkiye Direktörü Ayşegül Gürerk ise "Ülke genelinde iş hayatında kadınların katılımı giderek artmaktadır. Ancak, her şeye rağmen yıkılması gereken duvarlar var. Toplumun her kesimiyle ilişki içindeyiz. Meridyen adlı programımızı 5 yıldır uyguluyoruz. Yöneticilerimizi yetkili olmadan, etkin olmaya teşvik ediyoruz. Kadınlarımızın da iş hayatında etkin biçimde görev almasını, kadın istihdamının artmasını arzuluyoruz"’ dedi

PEYGAMBERİMİZİN EŞİ DE TİCARET YAPIYORDU

İş kadını Berna İlter de yaptığı sunumda Türkiye’nin 2023 yılındaki en büyük silahının insan gücü olacağını, nüfusun yarısının da kadın olduğunun göze alınarak, istihdamın buna göre gelişmesini istedi. Berna İlter, "Kadının iş hayatında görev almasına, istihdam edilmesine bir örnek vermek gerekirse, Peygamberimizin eşi Hazreti Hatice, Mekke’de ticaretle uğraşmıştır. Bizde ise 21'inci Yüzyıl'da hala kadının istihdamı ve çalışma hayatındaki yeri tartışılmaktadır. Yine Asur ticaret kolonisi Kaniş-Karum’daki tabletlere yani yazılı belgelere göre kadın çalışma hayatının içinde hep olmuş. Hatta, o denemde kadının resmi nikahı ve ticari belgelerde hakları vardır" diye konuştu.

Kayseri’deki etkinliğin ardından İstanbul başta olmak üzere diğer kentlerden gelen girişimci kadınlar, Kayseri’de kadınların ağırlıklı olarak çalıştığı fabrika ve işyerleri ile Büyükşehir Belediyesi KAYMEK Kadınlara meslek edindirme kurslarını gezdi