Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel dün akşam düzenlenen iftar yemeğinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Çevre ile ilgili 205 milyon TL yatırım yaptıklarını söyleyen Demirel, "Bunlar hem atıkların yönetimi ile ilgili, hem de fabrikanın çağdaş bir görüntüye getirilmesiyle ilgili rakam. Bu yatırımı yapmasaydık fabrika hiç de yaşanır bir halde olmazdı. Biz bu çabamızı, bu eforumuzu sürdürürsek fabrikamız çok daha mükemmel bir hale gelmiş olacak ve biz de bunun peşini hiç bırakmayacağız. Fabrikamızın herşeyi ölçülebilir, değerlendirilebilir, kontrol edilebilir noktadır. Bu konuda çok duyarlıyız. Çağdaş kafalı hiçbir yönetici çevreyi kenara itemez" dedi.

YENİ FIRINLA ÜRETİM 3 MİLYON TONA ÇIKACAK

Fadıl Demirel yapımı devam eden yüksek fırının kapasitesinin 1 milyon 800 bin ton olduğunu açıklayarak, "Yeni yaptığımız 2 tane 500 bin tonluk yüksek fırın var. Yapımı devam eden yüksek fırın ise 1 milyon 200 bin ton kapasiteli. Önümüzdeki senenin 2'inci yarısında bitmiş olacak. Mevcut fırınlarımızın kapasitesi 1.8 milyon ton. Ancak biz şu anda 1 milyon 550 bin ton üretim yapıyoruz. Yeni fırın üretime girdiği zaman bizim fırınlarımızın toplam üretimi 3 milyon tonu bulmuş olacak. Yeni sürekli döküm makinası başka bir yatırımımız. Mekanik montajı bitmek üzere. Üretimini tam alabilmemiz Eylül veya Ekim aylarında olacak" diye konuştu.

Demirel bu yıl ciro hedeflerinin 2.2 milyar TL olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu seneki ciro hedefimiz 2.2 milyar TL. Bu 2010 öncesinde 1 milyar TL civarındaydı. Ciromuz şu anda 1.8 milyar TL. İnşallah 3 milyon ton üretimine çıktığımız zaman bu rakamlar şimdikinin 2 katı olmuş olacak. Türkiye'de demir çelik bu sene 38 milyon ton üretim yapmayı hedefliyor. Yerli pazarda bu malın harcanması mümkün değil. Türk demir çeliği ihracatla yaşamak zorunda. İhracatı yapmadan demir çeliklerin yaşaması mümkün değil. Biz ihracat yapmak zorundayız. Bununla ilgili olarak da Kardemir'in büyük şansları var. Zonguldak tarafındaki demir yolunun rehabilitasyonu başladı. Demiryolu yenilenecek ve tren hızı saatte 120 kilometre hıza çıkmış olacak. Filyos sahili Karabük'ten 110 kilometre, 1 saatte denize ulaşacağız. Filyos limanı projesi hayal olmaktan çıktı. Yılbaşından önce ihalesi yapılacak."

KENDİMİZ DEMİRYOLUNDAN YÜKÜMÜZÜ TAŞIYACAĞIZ

Kendi lokomotif ve vagonlarıyla yüklerini taşıyacaklarını söyleyen Demirel, "Şanslı olduğumuz bir konuda Devlet Demir Yolları özelleşiyor. Bu sene sonunda o kanunda çıkmış olacak. Kendi lokomotifimiz, kendi vagonumuzla kendi yükümüzü taşıyacağız. Biz şimdiden 3 tane lokomotif şiparişini yaptık. Vagon imalatına başladık. Yaptığımız 2 vagon imalatı sene sonunda trafiğe çıkacak ve denenecek. Böylelikle Kardemir tekrar canlı, iddialı ve demode değil, iyi bir noktada olacak. Sevinçliyiz, gururluyuz. Bitti, öldü, tükendi denilen noktadan fabrikamızı tekrar iddialı bir konuma getirmek kolay değil ama çok onurlu ve şerefli bir şeydir" diye konuştu.



BD(MÇ/AAA)