İzmir'de bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Karadeniz Tanıtım Günleri etkinliğinin açılışı yapıldı. 5- 9 Nisan 2012 tarihleri arasında düzenlenecek etkinlikte bu yıl Karadeniz illerinden 46'sı kamu, 106 katılımcı stant açtı. Atlas Pavyonu'nda düzenlenen açılış törenine katılan Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, kruvaziyer turizminin dünyada hızla gelişen, yüksek gelir bırakan orta ve üst gelir grubuna hitap eden deniz temelli bir turizm çeşidi olduğunu belirterek, dünyada kruvaziyer gemi filosunun yaklaşık 300 olduğunu, 2015'te bu sayının 335 olmasının beklendiğini söyledi. Orakçı, "Yılda yaklaşık olarak 17 milyon yolcu, yüzde 93 doluluk oranı ve 25 milyar dolarlık girdisi olan bu sektör, 1980 yılından bu yana yılda ortalama yüzde 7.5 oranında yolcu sayısı arttırılarak büyük ivme kazandı. Dünya turizm örgütünün önümüzdeki yıllardaki sektör beklentisine baktığımızda Kuzey Amerika'ya kıyasla Avrupa'ya olan talebin hızla artacağı, Akdeniz destinasyonuna ve kısa kruvaziyer turizmine ilginin büyüyeceği, kruvaziyer endüstrisinde birleşmenin olacağı, büyüme oranının yaklaşık yüzde 20 olarak gerçekleşeceği yönünde" diye konuştu.

İZMİR'DE KRUVAZİYER TURİZMİ 50 KAT BÜYÜDÜ

Türkiye'de kruvaziyer turizmi denince akla İstanbul Limanı'nın geldiğini, son yıllarda onu yükselen performansları ile Kuşadası ve İzmir'in takip ettiğini ifade eden Orakçı, İzmir'e 2003 yılında 5 sefer ile 3 bin 271 yolcu gelirken 2010 yılında bunun 141 sefere ve yaklaşık 356 bin yolcuya ulaştığını, Avrupa limanlarındaki büyüme ile kıyaslandığında İzmir'de kruvaziyer turizminin 50 kat büyüdüğünü vurguladı.

YOLCUNUN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI

Orakçı, İzmir'de limanın genişletilerek yılda 2 milyon yolcuya hizmet verebilecek bir kruvaziyer limanı projesinin hayata geçirileceğini dile getirerek, "Kruvaziyer turizm ile gelen yolcuların emniyeti ve can güvenliğini sağlayıp, sağduyulu davranarak ve gülümseyen bir ifade ile yaklaşarak, kruvaziyer turizmin gelişmesine önemli bir katkı sağlamış oluruz" dedi.

İZMİR'İN HEDEFİ ANA KALKIŞ LİMANI OLMAK

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise kentin turizmde geçen yıl yüzde 20 büyüdüğünü, yeni hedefin kruvaziyer gemilerin ana kalkış limanı haline gelmek olduğunu vurgulayarak, Karadeniz sahilinin de bu turizmin gelişiminde önemli potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti.

Sinop Valisi Ahmet Cengiz, Karadeniz'de Safranbolu dışında bir turistik destinasyon oluşturulamadığını, Sinop olarak özellikle kruvaziyer turizmde iddialı hale gelmek, İzmir'in bu konudaki deneyimlerinden yararlanmak istediklerini ifade etti.

KARADENİZ, KRUVAZİYER TURİZMİ İLE İVME KAZANACAK

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili İsmail Safi ise konuşmasında Türk turizminin kruvaziyer turizmi ile ivme kazanacağını belirtti. Safi, "İzmir'in bu konuda büyük deneyimi var. İzmir, İstanbul ve Kuşadası'ndan sonra üçüncü büyük kruvaziyer limanı. Bizim gönlümüz kruvaziyer turizmini Karadeniz'e sokabilmek. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın kuruluş amacı bu. Karadeniz'de büyük gemilerin yanaşacağı limanlarımız yok. Biz yat turizminin Karadeniz'de yerleşme ve ivme kazanması için çaba harcadık. Karadeniz'de görülecek yer sayısı çok ama yatın bir denize girebilmesi için destek alabileceği destinasyon merkezlerinin de olması gerekiyor. Trabzon'da bir yat limanı yapılmış. Bir yatın İzmir'den Trabzon'a gelmesi şu an mümkün değil. Batı ve Orta Karadeniz'e uğrayamıyor çünkü oralardan yakıt alabileceği yer yok. Alt yapı eksikliği var. Bir tarafta 100 milyon dolarlık yatırım yapmışsınız ama boş bekliyor. Çünkü yatçı oraya kadar gelemiyor" dedi.

Yatların her türlü desteği alabilecekleri alt yapı oluşturacaklarını kaydeden Safi, "Bunu Karadeniz ülkeleri ile birlikte gerçekleştireceğiz. Yatçılarla birlikte kurvaziyer turizmi de gelişecek. Karadeniz'de Sinop-Kırım inisiyatifini başlatmak istiyoruz. Böylelikle bütün uluslararası işletmelerin dikkatini çekeceğiz. Kırım Başbakanı haziran ayında Sinop'a gelecek. Orada birçok anlaşmalar yapılacak" diye konuştu.

Karadeniz Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Hızır Murtezaoğlu, Karadeniz'de turizmin gelişimi için yeterli yatak kapasitesinin bulunmadığını, bu nedenle kruvaziyer turizmin bir çıkış noktası olabileceğini belirtti. Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş ile KEİPA Başkan Vekili ve Azerbaycan Milletvekili Prof. Dr. Asaf Hajiyev'in de katıldığı açılış törenine Romanya ve Sırbistan'dan milletvekilleri de yer aldı.

AMAZONLU KADINLARLA, ŞAPKAYLA POZ VERDİ

Katılımcılar, fuarın açılış kurdelesini kestikten sonra İzmir Valisi Cahit Kıraç, Samsun standında M.Ö. Terme Çayı kıyısında yaşayan kadın savaşçı Amazonların heykeli ile fotoğraf çektirdi, Kastamonu evini inceledi. Vali Kıraç, Atatürk'ün Şapka Devrimi'ni yaptığı kent olan Kastamonu standında başına fötr şapka takarak, poz verdi.

Karadeniz Tanıtım Günleri'nde Sinop, Kastamonu, Ordu, Trabzon, Rize, Samsun, Giresun, Gümüşhane illerinin yöresel kıyafetleri, yiyecekleri, mimarisi, kültürü, el sanatları tanıtılıyor. Fuar, Atlas Pavyonu'ndaki 9 Nisan'a kadar saat 10.00- 22.00 arasında gezilebilecek.



ED(AÖ/CK)