Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Kampusu içinde yer alan Mithat Özsan Amfisi'nde dün başlayan 'Turkres 2012-2'inci Kalkınmada Bölgesel Dinamikler Sempozyumu, kalkınma ajansları ve iş dünyasının katılımı ile devam etti. Sempozyumun bugünkü bölümüne Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, OECD Bölgesel Kalkınma Politikası Bölümü Başkanı Joaquim Oliviera Martins ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Sempozyumda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin son 10 yılda büyük mesafeler kaydettiğini söyledi. Yılmaz, "Türkiye son 10 yılda, 230 milyar dolarlık bir ekonomiden, 774 milyar dolarlık bir ekonomiye ulaştı. Kişi başı gelir 3 bin 500 dolardan, 10 bin doları aşan bir hale geldi. 2002- 2011 döneminde yıllık ortalama 5.2'lik reel büyüme sağlandı" dedi.

'TÜRKİYE'DE, 1.15 DOLARIN ALTINDA KAZANAN KİMSE YOK'

OECD ülkelerinin birkaçının dışında yoksulluk artarken, Türkiye'den bunun tam tersi olduğunu ve yoksulluğun azaldığını savunan Bakan Yılmaz şunları söyledi:

"Bugün çok şükür tek haneli enflasyonu olan, tek haneli faizleri olan bir ülke haline gelmiş durumdayız. Yoksulluğun da bazı uluslararası ölçümleri var. Satın alma gücü kalitesine göre 1 doların altında geliri olan, 2.15 doların altında geliri olan ve 4.30 doların altında geliri olan diye yoksulluk ölçümleri var. Bunlara baktığınızda Türkiye de çok şükür 1 doların altında günlük geliri olan insanımız sıfırlanmış. Artık böyle bir sorunumuz yok. Dünyada maalesef 1 milyara yakın insan 1 doların altında günlük yaşamını sürdürmek zorundadır. 2.15 dolara baktığınızda, 10 yıl önce yüzde 3- 4 civarında olan rakam, bugün binde 20'lere gerilemiş durumdadır. 4.30 doların altında geliri olan insanımızın sayısı ise nüfusumuzun yüzde 30'undan yüzde 3'ne kadar gerilemiş durumdadır. Yani Türkiye bir taraftan ekonomisini büyütürken, bir taraftan da mutlak yoksulluğu azaltmış durumdadır."

BOYNER: REKABETİ BÖLGEDEKİ ŞİRKETLERİN GÜCÜ BELİRLİYOR

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de, bir bölgenin rekabet gücünün faaliyet gösteren şirketlerinin küresel düzeyde rekabet edebilirliği ile ilişkili olduğunu belirtti. Ümit Boyner şöyle konuştu:

"Rekabet gücü için, yine o bölgenin uzun dönemde verimliliği, beşeri, mali ve doğal kaynaklarını nasıl kullandığı, çok önemli bir temel oluşturmaktadır. Yani, bölgelerin rekabet gücünün artmasına yönelik stratejiler belirlenirken, aslında 'bölgelerin insan kaynaklarını, sermaye ve doğal kaynaklarını nasıl daha etkin ve verimli kullanabiliriz' sorusu üzerine odaklanıyoruz. Bölge kaynaklarının etkin kullanılması ve bölge kalkınma stratejilerine vizyon sağlanması açısından önemli bir sorumluluğun da, o bölgede üretim yapan, istihdam sağlayan iş dünyası olduğuna inanıyoruz."

'KALKINMA AJANSLARININ ÖNEMİ'

Ekonomik kalkınmada kamunun belirlediği politikalar ve teşviklerle yaklaşımın gerilerde kaldığını kaydeden Boyner sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık kamunun farklı katmanları, yerel yönetimler, özel sektör, üniversiteler ve iş dünyası temsil örgütlerinin sorumluluk aldığı, işbirliğine dayalı bir yaklaşım söz konusu. Kalkınma ajanslarını işte bu açıdan çok önemsiyoruz. Kamu bu alanda 26 kalkınma ajansını kurarak, bölgesel politikaların belirlenmesinde, bölgesel paydaşların katılımına zemin oluşturacak bir platformun temelini attı."

'ÖNCE ÇUKURUVA'

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça ise, Adana ve Mersin'in görev paylaşımı yaparak bölgesel kalkınmayı sağlayabileceğine inandığını söyledi. Onatça, "Kalkınmanın uzun vadeli faydasını görebilmek için toplumda da farkındalığın artırılması ve eğitime önem verilmesi gerekir. Şehir ayrımcılığına düşmeden 'Önce Çukurova' diyebilmeliyiz. Küreselleşen pazar ve rekabet şartları içinde yerel değil, ulusal hatta uluslararası düşünebilmeliyiz" dedi.

Yapılan konuşmalarının ardından 'Kalkınmada Bölgesel Dinamikler Sempozyumu Ödül Töreni' düzenlendi. Sempozyumun öğleden sonraki bölümünde ise akademisyenler tebliğler sundu.



MK(OA/COŞ)