Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yardımcısı Mehmet Ceylan'ın daveti üzerine ailesiyle birlikte tatil için Karabük'ün Safranbolu İlçesi'ne geldi. Bakan Yılmaz, Asmazlar Konağı'nın önünde Karabük Valisi İzzettin Küçük, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ve partililer tarafından karşılandı. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin de konağa gelerek Yılmaz ile sohbet etti. Konakta kahvaltı yapan Bakan Yılmaz gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

'DİSİPLİNLİ BÜTÇE'

Yılmaz, 2001 yılında Türkiye'de kriz yaşanırken, dünyada kriz olmadığını söyleyerek, "2009 yılında ise tam tersi bir durum yaşadık. Dünyada kriz yaşandı ama Türkiye bunu yaşamadı. Birçok ülke krizin bedellerini halkına ödetirken Türkiye'de halkımız bir bedel ödemedi. Bütçemizi yaptık. Bütçemiz bir kriz bütçesi değil. Sosyal yönü güçlü, çalışanımıza enflasyon düzeyinde ücretler sağlayan, kesintiye gitmeyen, kamu yatırımları açısından yine güçlü bir şekilde devam eden bir bütçe. Çok şükür Türkiye bunu başardı. Aynı zamanda disiplinli bir bütçe" diye konuştu.

'BİZDE BORÇLAR AZALIYOR'

Avrupa'da gelişmiş ülkelerde kamu açıklarının çok yüksek düzeyde çıktığını ifade eden Bakan Yılmaz, "Avrupa'da 'Maastricht Kriteri' dedikleri bir şey var. Bütçe açığınızın Yurt İçi Hasıla Oranı yüzde 3'ü aşmamalı. Birçok Avrupa ülkesi bunu şu anda aşmış durumda ama Türkiye bu kritere uygun bir bütçeye sahip. Yine borçların Yurt İçi Hasıla'ya oranı yüzde 60'ı geçmemeli, diyor kriter. Fakat şu anda Avrupa'da yüzde 80'leri geçmiş durumda, yüzde 90'lara gelmiş durumda. Bazı ülkelerde yüzde 100'ün üzerinde. Halbuki Türkiye'de yine bu sene bu oran yüzde 36.5 ve aşağıya doğru iniyor. Başka ülkelerde borçlar artarken bizde azalıyor" dedi.

'BÜYÜME DEVAM EDİYOR'

Yılmaz, Türkiye'nin emin adımlarla yoluna devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Geçmişte maalesef Türkiye'de krizleri biz çıkardık ama başkaları gelip yönettiler. IMF gelip yönetti ekonomimizi. O dönemki yönetimler maalesef bu yönetim becerisini gösteremediler. Halbuki 2009 krizini başkaları çıkardı ama biz yönettik, iyi yönettik. Bu krizden sonraki döneme baktığınızda son 2 yılda 2010, 2011'de ortalama 8.8'lik bir büyüme sağladık. Bu sene de yine hızı biraz düşmekle birlikte büyümemiz devam ediyor. Önümüzdeki dönemlerde inşallah devam edecek."

'IMF'YE BORÇ SIFIRLANACAK'

Türkiye'nin IMF'ye borcunun 1 milyar doların altına indiğini kaydeden Yılmaz, gelecek yılın ilk aylarında borcun sıfırlanabileceğini söyledi. Merkez Bankası'nda rezervin oldukça yüksek düzeye geldiğini belirten Yılmaz, "Türkiye güven ve istikrarlı yönetimle, doğru politikalarla, yaptığı reformlarla, bütçe disipliniyle, sağlam bankacılık yapısıyla yoluna emin adımlarla, emin bir şekilde devam ediyor. Dünya ile gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı her geçen yıl biraz daha kapatıyor. 2023'e giden süreçte inşallah çok daha iyi yerlere gideceğiz hep birlikte" diye konuştu.

SANAYİNİN TAŞINMASINDA TEŞVİK

Gazetecilerin, kent merkezindeki sanayi kuruluşlarının şehir dışındaki sanayi bölgelerine taşınması için devletin teşviki olup olmayacağıyla ilgili sorusuna Yılmaz, şöyle cevap verdi:

"Bu, çalışılması, projelendirilmesi gereken bir konu. İyi projelendirilirse, ben bunun kendi içinde bir finans mekanizması olacağına da inanıyorum. Çünkü şehir içindeki yerler normalde değerli yerlerdir. Şehir dışına taşınıp şehir içindeki varlıklar da değerlendirilirse, böyle bir model kurgulanırsa neden olmasın? Biz de buna elimizden gelen desteği sunarız."

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz daha sonra ailesiyle birlikte Safranbolu'yu gezdi.



BD(MÇ/CK)