Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarından derlenen bilgilere göre, tarım sektöründe en fazla mevsimlik işçi çalıştırılan arpa, fiğ, şeker pancarı, pamuk, ayçiçeği, karpuz, domates, fındık, kestane, elma, kiraz, üzüm ve zeytin gibi ürünlerin çapalama ve hasadındaki günlük yevmiyelerde kadın- erkek eşitsizliği ortaya çıktı. Buna göre Ege Bölgesi’ndeki önemli ürünlerden pamuğun çapalaması için kadınların 26 TL, erkeklerin 27 TL, hasat için ise kadınların 24 TL, erkeklerin 25 TL aldığı ortaya çıktı. Üzümde çapalamada günlük yevmiye kadınlar için 31 TL, erkekler için 40 TL olurken, hasatta ise kadınlara 30 TL, erkeklere 40 TL yevmiye verildiği belirlendi.

ZEYTİN ÜCRETİ DE KADINA DARGIN

Zeytinde de kadın ve erkek arasındaki eşitsiz durum ortadan kalkmadı. Buna göre zeytin için çapalama yapan kadınlara 26 TL günlük yevmiye verilirken, aynı işi yapan erkeklere 39 TL uygun görüldü. Zeytin hasadı yapan erkeklerin günlük kazancı 32 TL’yi bulurken, yine aynı işi yapan kadınlar, 25 TL ile yetinmek zorunda bırakıldı.

KADINA 31 TL ERKEĞE 56 TL

Söz konusu eşitsizlik hemen hemen tüm ürünlerde yaşandı. Çapalama faaliyeti olmayan arpa ve fiğde kadınlar 31 TL yevmiye alırken, erkeklerin yevmiyeleri 54 ile 56 TL arasında değişti. Şeker pancarı hasadı yapan yapan ve günlük 35 TL kazanan erkekler de yine kadınlara oranla 6 TL daha fazla kazandı. Ayçiçeğinde de çapalama ve hasatta 3 ile 5 TL’lik farklar bulunurken karpuzun hasadında erkekler daha fazla yevmiye aldı. Kadınların daha fazla yevmiye aldığı tek alan ise 28 TL ile karpuz çapalaması oldu.

KESTANEYİ SADECE KADINLAR ÇAPALIYOR

Fındıkta ise hasatta kadın da erkek de 32 TL alırken, çapalamada kadınlar 44 TL, erkekler 49 TL aldı. Çapalaması yapılmayan kestanenin hasadını sadece kadınların yaptığı görülürken bu emeğin karşılığı ise 36 TL’lik yevmiye verildiği ortaya kondu. 2011 yılında elma ve kiraz çapalamasını kadınlar yapmazken erkekler 49 ve 48 TL günlük yevmiye aldı. Elma ve kiraz hasadı yapan kadınlar ise 30- 31 TL para kazanırken erkekler de bu rakam 39 TL oldu.

'SOSYAL POLİTİKALARIN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR'

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, "Maalesef tarımda kadın ve erkek işçi arasında ücret farkı var. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Kadınlar çok daha fazla çalışıyorlar. Tarımsal üretimin yükünü asıl kadınlar çekiyor. O nedenle bunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor. Sosyal güvencesiz bir ortama bırakırsanız, bu topraklarda ataerkil bir toplumda kadının daha fazla ücret almasını bekleyemezsiniz. Sosyal politikaların değişmesi ve tarımda çalışan herkesin sosyal güvenceye kavuşturulması gerekiyor" diye konuştu. 



BG(İÖ/BT)