Bu yıl içinde deneme, gelecek yıl haziran ayında da seri üretime başlayacak olan ve yaklaşık maliyeti 1 milyon lirayı bulan tesiste kurutulacak çilek, kavun, karpuz, domates ve buna benzer diğer sebze ve meyvelerin AB ülkelerine ihracı planlanıyor. Simav Belediye Başkanı DP’li Kasım Karahan, jeotermal enerjinin kullanım alanının genişlemesinden büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. İlk aşamada yıllık 60 ton meyve ve sebze kurutulması hedefleyen tesisin diğer yatırımcılara da örnek olmasını isteyen Karahan, Simav’da yatırım yapmak isteyen herkesin önünü açmak suretiyle istihdam oluşturmak, işsizliği önlemek, ilçe ve ülke ekonomisine katma değer sağlamak istediklerini ifade etti. Kasım Karahan, bu tip tesislerin ilçede çoğalmasına katkı sağlamak için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Tesisin sahiplerinden 30 yaşındaki gıda mühendisi Eren Özbayrak da yıllık 60 ton kapasiteli, 1 milyon liralık tesiste, bölgeden temin edecekleri kavun, karpuz, çilek ve domates başta olmak üzere çeşitli meyve ve sebzeleri jeotermal enerjiden yararlanarak kurutup Almanya başta olmak üzere çeşitli AB ülkelerine ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi.

DÖVİZ GİRDİSİ SAĞLANACAK

400 metrekarelik kapalı bir alanı kaplayan tesisin ilerde genişleyebileceğini kaydeden Özbayrak, "Kurutacağımız yıllık 60 tonluk meyve sebzenin karşılığı 600 ton yaş meyve sebze anlamına geliyor. Bugüne kadar ilkel yöntemlerle kurutulan meyve sebzeler yeterince değerlendirilemiyordu. Şimdi tesislerimizde üreteceğimiz ürünleri ihraç ederek hem ilçe hem de ülke ekonomisine döviz girdisi sağlamayı hedefliyoruz. Asıl amacımız bizimle birlikte Simav halkının da cebine daha çok para girmesi" dedi.

ANKARA’DAN GELİP SİMAV'DA YATIRIM YAPIYORLAR

Tesisin diğer ortağı 30 yaşındaki gıda mühendisi Mecnun Mert de "Ankara’dan gelip Simav’da yatırım yapıyoruz. Amacımız bölgeden temin edeceğimiz meyve ve sebzeleri kurutarak AB ülkelerine ihracat. Bu sayede yaş olarak istediği gibi değer bulamayan meyve sebzeleri kurutarak ekonomik değerini artırmak suretiyle hem Simav halkının hem de kendimizin para kazanmasını hedefliyoruz" diye konuştu.



MY(İÖ/CK)