Akbank, Türkiye'nin 2023 yılında en büyük 10 ekonomi arasına girme hedefini destekleme yolundaki çalışmalarını sürdürüyor. Japan Bank for International Cooperation'dan (JBIC) 500 milyon dolar kredi alan Akbank, 10 yıl vadeli kaynağı, Türkiye ekonomisinin büyümesine ivme kazandıracak enerji santralları ve boru hatları gibi dev yatırımlarda kullandıracak.


Türkiye ve çevre ülkelerde faaliyet gösteren şirketlerin Japonya'dan yapacakları ithalatın finansmanına yönelik olarak sağlanan 500 milyon dolarlık kredinin anlaşması, Akbank Uluslararası Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, JBIC Genel Müdürü Hiroshi Watanabe ve iki bankanın temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen törenle imzalandı.


Akbank Uluslararası Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, JBIC tarafından Türkiye’de Japonya’dan yapılacak ithalatın finansmanı için bir bankaya tek seferde verilen en büyük montanlı krediyi sağlamış olduklarına dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:


“Geçtiğimiz Ekim ayında Uluslararası Para Fonu’nun Yıllık Toplantıları sırasında Tokyo’da JBIC ile imzalanan İşbirliği Anlaşması’nın ilk sonuçlarını bu kadar kısa sürede vermeye başlaması memnuniyet verici. Türkiye, Japonya ve çevre ülkelerde faaliyet gösteren firmalar arasındaki ilişkilerin daha da derinleşmesi, ticaret trafiğinin daha da hızlanması için büyük bir potansiyel bulunuyor. Yeni yatırım fırsatları ve projeler kapsamındaki işbirliği, ve dış ticaret işlemlerinde sunacağımız avantajlı ve uzun vadeli finansman çözümleri ile ticari ilişkilerin daha da ivme kazanmasına katkı sağlayacağız. Japon mal ve hizmetlerinin alımı ile desteklenecek bu yatırımlar inşaat, petrol ve doğal gaz boru hatları, enerji santralleri, petrol rafineleri ve sağlık sektörünü kapsıyor” dedi.


Japon yatırımların kazanımında en önemli etkenin güven ortamının sağlanması olduğunun altını çizen Kefeli, dünyanın birçok ülkesi finansal kriz ile mücadele ederken Türkiye’nin sergilediği güçlü finansal yapı ve istikrarın gereken tüm zemini hazırladığını ifade etti. Kefeli ayrıca, Akbank'ın uluslararası finans sistemine entegrasyonunda oldukça önemli adımlar attığına işaret ederek, uluslararası finans camiasıyla entegrasyon için dünyanın önde gelen banka ve finans kuruluşlarıyla işbirliklerini geliştirmeye devam edeceklerini söyledi.


(FOTOĞRAF)