İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre, Japonya'nın dünyaca ünlü yiyeceği olan 'suşi' yapımında kullanılan orkinos balığı, Antalya'da sadece Gazipaşa'da bulunan çiftlikte yetiştirilerek ihraç ediliyor. Doğu Akdeniz açıklarında 15 Mayıs- 15 Haziran tarihlerinde avlanan orkinoslar 4 ay çiftlikte beslendikten sonra, firmanın tek ihracat yaptığı ülke olan Japonya'ya gönderiliyor. Ağırlıkları 40 kilodan 750 kiloya kadar ulaşan orkinoslar hasat zamanı olan 1- 10 Ekim tarihlerinde kesilip, gümrük işlemlerinin ardından etleri Japonya'dan gelen gemi veya uçaklarla götürülüyor.

Gazipaşa'daki yetiştirme çiftliği geçen yıl Japonya'ya ihraç ettiği 198 bin 234 kilo orkinostan 4 milyon 645 bin lira gelir elde etti. Bu yıl da avlanma süresinde avlanılan orkinoslar çiftlikte yetiştirilmeye başlandı. Sardalya ve ringa ile beslenen orkinoslar hasat zamanında kesilerek Japonya'ya ihraç edilecek.

KOTA NEDENİYLE İHRACAT GERİLEDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin, Atlantik Ton Balıklarını Koruma Uluslararası Komisyonu (ICCAT) tarafından orkinosların neslini korumak amacıyla ülkelerde uygulanan avlanma kotasının düşürülmesi nedeniyle ihracatta geçen yıllara oranla gerileme olduğunu belirtti.

TY(HA/COŞ)