İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez İzmir’de yapılacak 'Tam adaptif trafik yönetim, denetim ve bilgilendirme sistemi' ile modern itfaiye araçları alımında kullanmak üzere Dünya Bankası kuruluşu IFC’yle kredi anlaşması yaptı. Swiss Grand Efes Oteli’nde yapılan sözleşmeye Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu ve FFC Avrupa ve Orta Asya Altyapı ve Doğal Kaynaklar Bölüm Müdürü Elena Bourganskala imza attı.

IFC yetkilisi Bourganskala, sözleşmenin uzun vadeli ve başarılı bir ortaklığın resmi bir başlangıcı olmasını ümit ettiğini söyledi. Son dönemlere kadar çok sayıda Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı projelerini Merkezi Hükümet’ten aldığı hibeler, çok taraflı kuruluşlardan Hazine garantisi ile alınan krediler veya devlet bankalarında alınan borçlar vasıtasıyla finanse ettiğini belirten Bourganskala, şunları söyledi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi Hazine garantisiz kredi alarak piyasa temelli yatırım yapmanın kapılarını açtı. Bu çok önemli bir adım. Biz IFC olarak belediye başkanı ve ekibinin çabalarına çok etkilendik. Kentsel altyapı ve kamu hizmetleri için çok çaba harcıyorlar. İzmir’de kalkınma açısından önemli iki projeyi desteklediğimiz için çok mutluyuz. Bu projeler aslında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’i rekabetçi, sürdürülebilir şekilde kalkınmış dünya şehri yapma konusundaki kapsamlı stratejisinin bir parçasıdır. Dünya Bankası grubunun sürdürülebilir kente katkıda bulunmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Çünkü finansman çözümüne yardımcı olduk. IFC olarak bizi teşvik ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Umarım İzmir, bölge ülkelerindeki diğer kentlere de örnek olur."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarında belediyenin peş peşe notlarının arttığını, Hazine borcunun sıfırlandığını söyledi. Bu süreç sonunda Dünya Bankası kuruluşu IFC ile 45 milyon Euro tutarındaki kredi anlaşması noktasına geldiklerini belirten Kocaoğlu, "Bu anlaşma bize göre İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güvenirliğine uluslararası finans kuruluşlarının verdiği onayın ilk göstergesidir. Dünyada yaşanan ekonomik krizin sürmesi nedeniyle finansman sağlayan kuruluşlar kredi verecekleri kurum ve kuruluşları daha titizlikle analizden geçiriyorlar. Büyükşehir Belediyesi bu kriz ortamında Hazine garantisiz ve teminatsız kredi alabilmiştir. Kredibilitesinin yüksek olduğunu kredi derecelendirme kuruluşlarının ardından finansman kuruluşları da teyit etmişlerdi. Yabancı sermayenin belediyenin güvenirliliği ve mali gücüne onayının göstergesidir" dedi.

Kocaoğlu, sözleşme tarihinden itibaren 2 yılı ana parası geri ödemesiz 15 yıla uzanan vadeyle ödemeyi içeren kredi sözleşmesinin faizinin yüzde 0.8 olan Eurobor üzerinde artı yüzde 2.75 olarak anlaşıldığını söyledi.

Tam Adaptif Trafik yönetim, denetim ve bilgilendirme Sistemi ile kent içi trafikte devrim gibi uygulamaya başlayacaklarına dikkat çeken Aziz Kocaoğlu, dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde uygulanan sistemin engelli dostu olduğunu söyledi. Kent trafiğinde yaklaşık 700 kameranın kullanılacağını belirten Kocaoğlu, "Yeni sistemle seyahat süresi kısalacak, yakıt sarfiyatı azalacak. Engellilerin yaya geçişleri sesli ve daha güvenli olacak. İtfaiye’ye ise acil müdahale araçları alınacak" dedi.

Kocaoğlu, tramvay projeleri için 135 milyon Euro'luk finansman çalışmalarını sürdürdüklerini, yabancı kredi kuruluşlarıyla görüştüklerini söyledi. Geri dönüşü olan, eski sistemin yerine konulduğunda yeni proje ile ikisinin arasındaki gelir gider farkı ile hem kullanıldığı kredini ana parasının hem de faizinin ödeneceği noktada kredi kullandıklarını belirten Kocaoğlu, gelir getirici olamayan projeleri özkaynaklarıyla yaptıklarını belirtti. Sözleşmesini imzaladıkları sistemle ilgili ise daha önce İzban ve metro inşaatlarında kredi kullanmadıkları için bunu uygulamadıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Kocaoğlu ve IFC yetkilisi sözleşmeyi imzaladı.

Akıllı Trafik sistemiyle sinyalize kavşakların denetimi yapılacak. Önceden belirlenen araç sayısına göre optimum sinyal süreleri oluşturulacak. Kameralarla yollar izlenecek. Elektronik trafik denetim sistemi kırmızı ışık, park ve hız limiti aşımları belirlenecek. Sensörlerle araçların kırmızı ışık ihlalleri anında tespit edilecek. Plaka numarası belirlenerek işlem yapılacak. Park yasağı alan yerlere park etmiş araçlara işlem uygulanacak. Hız limitine uymayan araçlar iki nokta arasndaki hız ölçümüne göre belirlenecek. Trafik bilgileri sürücüler için yayınlanacak. Otopark durumu, kameralarla güzergah yoğunluk durumu bilgileri yeralacak. Trafik görüntüleri canlı olarak merkeze iletilecek. Yayalaştırılmış bölge denetimi yapılacak. Görme engellilere yönelik trafik geçiş sistemi kurulacak.



UB(İÖ/SS)