TÜİK, 2011 yılının 'Hanehalkı İşgücü Araştırması' sonuçlarını yayınladı. Türkiye genelinde işsiz sayısı bir önceki yıla göre 431 bin kişi azalarak 2 milyon 615 bin kişiye düştü. İşsizlik oranı ise 2.1 puanlık azalmayla yüzde 9.8 seviyesinde gerçekleşti ve işsizlik tek haneli rakamlara inmiş oldu. İzmir’deki işsizlik oranı ise çift haneli rakamları korudu, yüzde 14.7 oldu.

2011 yılında en yüksek istihdam artışı 289 bin kişi ile Ege Bölgesi’nde gerçekleşti. Rakamlara göre İzmir kötü bir tablo çizerken, Ege’nin diğer illeri işsizlik konusundaki olumsuzlukları aşmaya başladı. İzmir, yüzde 14.7 ile işsizlerin nüfusa oranla en yüksek olduğu bölge olurken, yüzde 9.8’lik Türkiye ortalamasının da yine üstüne çıktı. Kentte 2010’da 231 bin kişi olan işsiz sayısı 2011 yılında 243 bine çıktı. Öte yandan İstanbul’daki işsizlik oranı yüzde 11.8, Ankara’daki işsizlik oranı ise yüzde 9.4’e çıktı. İzmir’den sonra en yüksek işsizlik oranına sahip bölge ise yüzde 14.4 ile 'Gaziantep- Adıyaman-Kilis' bölgesi oldu.

MADALYONUN ÖBÜR YÜZÜ

İzmir’deki olumsuz liderliğin aksine Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerinden oluşan bölge ise yüzde 4.7 ile Türkiye’de işsizlik oranı en düşük bölge olmayı başardı. Bu illerde 2010 yılında 960 bin kişi istihdam edilirken, 2011’de bu rakam 1 milyon 66 bine çıktı.

AKGERMAN: GÖÇ VE İŞGÜCÜNE KATILIMA DA BAKALIM

Konuya sadece işsizlik rakamları açısından değil işgücüne katılım ve net göç hızı açısından bakmak gerektiğini vurgulayarak farklı bir bakış açısı sunan Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman şu değerlendirmeyi yaptı:

“Resmin yalnız bir parçasına odaklanırsak yanlış çıkarsamalarda bulunuruz. Önceki yılla kıyaslandığında İzmir’de işgücüne katılma oranının 3.3 puan artışla yüzde 53.4’e yükseldiğini; Ege Bölgesi’ndeki illerin neredeyse tamamında sıfırın altında seyreden net göç hızının İzmir’de yüzde 2.9 olarak gerçekleştiğini ve başta Manisa olmak üzere bazı illerde kıyas kabul etmeyecek ölçüde ciddi teşvikler verilerek yatırımların, dolayısıyla da istihdamın hızlandığını düşünürsek, tabloyu daha net algılayabiliriz.”

ŞEN’İN REÇETESİ GENÇ GİRİŞİMCİLER

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Temel Aycan Şen ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu sonuçtan herkesin kendine görev çıkarması lazım. İş dünyası olarak önce çuvaldızı kendimize batırmamız, daha çok istihdam yaratacak yatırımlara girme konusunda aktif olmamız lazım. Diğer taraftan bir grup var ki girişim fikirleri var, projeleri var, destek bekliyorlar. Bu yüzden genç girişimcilerin önünü açacak fırsatlar yaratmak lazım. Son olarak da yatırım yapmaya hazır insanlar da devletten destek, bürokrasiden kolaylık bekliyorlar. Onların önünü açmak gerekiyor ki Türkiye’nin en büyük sorunu olan işsizliğe çare bulunsun.”

Göçün de İzmir’in yüksek işsizlik rakamlarında payının bulunduğunu vurgulayan Temel Aycan Şen, “Göçe oranla iş imkanları çoğalamadığı zaman da sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

DEMİRTAŞ DA “GÖÇ” DEDİ

Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, göçün işin ve aşın olduğu bölgelere doğru gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Bu göç İzmir ve İstanbul gibi kentlerdeki işsizlik oranını yukarıya çekiyor. İşi olup da daha iyi bir işe sahip olmak isteyenlerin taleplerinin de işsizlik rakamlarına gireceği endişesini taşıyoruz” dedi.


--- KUTU ---


Hizmetler sektöründe istihdam lideri


İZMİR’in istihdamına ve sektörel dağılımına bakıldığında ise geçen yıl 1 milyon 303 bin kişi istihdam edilirken bu rakam bu yıl 1 milyon 410 bine çıktı. 2011 yılında tarımda 178 bin, sanayide 433 bin, hizmet sektöründe ise 799 bin kişi istihdam edildi. Diğer bir deyişle İzmir’de istihdamın yüzde 56.7’sini hizmetler, yüzde 30.7’sini sanayi ve yüzde 12.6’sını ise tarım oluşturdu. Ege genelinde ise sektörel dağılım sıralaması hizmetler, tarım ve sanayi olarak gerçekleşti.