Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 17 yıldır faaliyet gösteren asansör firması AKE, yürüyen merdiven üretimine başladı. Ürettikleri yürüyen merdivenlerin başta alışveriş merkezleri ve iş merkezleri olmak üzere her alanda kullanıldığını söyleyen firma sahibi Çetin Keskin, son olarak üst geçitlerde kullanılan yürüyen merdivenleri, ithalatın önüne geçebilmek için üretmeye başladıklarını söyledi. 2007 yılında Çinli bir firmanın Türkiye'deki bayisi olduklarını anlatan Çetin Keskin, Antalya'da da bu işin ilk uygulamalarını yaptıklarını ve yaptıkları işin doğru olduğunu gördükten sonra üretim kararı aldıklarını aktardı.

OSB'de 13 bin 800 metrekare alan üzerine kurulu fabrikada 60 personelin üretim bandında çalıştığını kaydeden Çetin Keskin, Türkiye'ye katma değer sağlamak amacıyla giriştikleri yerli yürüyen merdiven üretiminde ihracat yapar konuma gelmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin bir kuruşunun bile yurt dışına gitmesini istemediğini vurgulayan Çetin Keskin, şöyle konuştu:

"Avrupa'da çok ülke gezdim. Bizim onlardan hiçbir farkımız olmadığını gördüm. 2011 yılında oğlumun üniversiteyi bitirmesiyle bu işi yapmaya karar verdik. Daha önce yurt dışı bağlantılı çalıştığımız firmanın projesini satın aldık. 2011 yılı kasım ayında 'bu işi yaparız' dedik ve 2012 yılında temel attık. Nisan ayı itibariyle de yerli yürüyen merdiven üretimine başladık."

HEDEF İTHALATIN ÖNÜNÜ KESMEK

Yürüyen merdivenlerin basamak, el tutamağı ve motoru dışında kalan aksamlarının tamamını kendilerinin ürettiğini ifade eden Keskin, "Geçen yıl sadece normal ve engelli olmak üzere asansör üretiminden 26 milyon TL ciro yaptık. Bunun yaklaşık 7 milyon eurosunu ithalat oluşturdu. Bu yıl ciroyu iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Geçen yıl gümrük girişine baktığımızda Türkiye'ye 1180 yürüyen merdiven ithalatı yapılmış. Bu yaklaşık 680 milyon dolara denk geliyor. İthalatın önünü ne kadar kesebilirsem o kadar mutlu olurum. Onun yanında, ne kadar ihracat yapabilirsem ülkeme o kadar gelir sağlarım diye düşünüyorum. Bu nedenle bu işe giriştik" diye konuştu.

32 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ

Yapılan fizibilite raporları doğrultusunda yıllık, her biri 50 bin dolara satılan 300 yürüyen merdiven üretmeyi hedeflediklerini belirten Çetin Keskin, "Bunu büyütmek talebe göre değişebilir. Türkiye'de potansiyel olduğunu düşünüyorum. 32 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bundan sonraki amacımız da ilk aşamada yürüyen merdiven ithalatının önünü kesmektir" dedi.

Firmanın Yürüyen Merdiven Bölümü Yöneticisi Serdar Güvenç ise bir yürüyen merdivenin kesim, yan duvar, birleştirme, koruma sacı kaynağı, konsol deliklerinin açılması, boya, basamak raylarının montajı, son montaj ve test aşamasının ardından ortaya çıktığını anlattı.



ÖÖ(SU/CK)