İsviçre Federal Turizm İdaresi kendisine yeni pazar olarak orta ve üstü gelir grubuna mensup Müslümanları hedefledi. Otellerde çalışan aşçılara "Helal yemek” dersleri verilecek. Son 2 yılda İsviçre Frangı'nın aşırı değerlenmesinin önüne geçilemiyor. Euro karşısında aşırı değerli olan Frank nedeniyle İsviçre turizmi zor günler geçiriyor. Bu yaz ülkeye gelen turist sayısında geçen yıla oranla yüzde 8’e yaklaşan düşüş kaydedildi. Frank- euro kur dengesinin euro aleyhine bozulması nedeniyle Euro Bölgesi'nden gelen turistlerin geçtiğimiz yıllara oranla İsviçre’yi daha az ziyaret etmeleri bu durumun temel nedeni olarak görülüyor.

İsviçre Frangı'nın aşırı değerlenmesinin kısa sürede düzeltilmeyeceğini anlayan İsviçre Federal Turizm Ajansı yeni pazar arayışına girdi.Türklerin ve Endonezyalıların son yıllarda katlanan oranlarda yurt dışı seyahati yapmaları, İsviçreli turizm pazarlamacılarının dikkatinden kaçmadı. İsviçre Federal Turizm Ajansı, Avrupa’dan sonra yeni pazar hedefi olarak Türkleri ve Endonezyalıları seçti. Ajansın pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Peter Vollmer, Frankın aşırı değerlenmesinden bu yana İsviçre turizminin yaklaşık beşte bir oranında gerilediğini belirterek, acil önlem olarak 2013 yılı başından itibaren “Helal Turizm”i devreye soktuklarını söyledi.

Özellikle Türkiye ve Endonezya’da zenginleşen orta sınıfın daha çok yurt dışına çıkmak istemeleri ve İsviçre’nin Müslüman dünya için tarafsız bir ülke konumunda olması 'Helal Turizm'in teşvikinde önemli rol oynadı. Bunun yanı sıra bu yaz Interlaken gölünde gerçekleştirilen 'Helal Barbekü' gemi turlarının sağladığı başarı, İsviçre Turizm Ajansının Müslümanlara yönelik turizm atağı yapmasına yol açtı.

İsviçre’de burka ve peçenin yasak olmamasını Müslüman turizmi için büyük bir avantaj gören yetkililer, Müslüman turistlere yönelik bu yaz başlatılan bazı özel programların başarısına da dikkat çekti. Bu yaz Interlaken Gölün'de akşamları yapılan 1.5 saatlik “Helal Barbekü” gemi turları içecekler hariç kişi başı 65 Frank'tan (52 Euro) yapıldı. Her turda dolu olarak kalkan gemilere günler öncesinden rezervasyon yapmak gerekti.

Peter Vollmer, Türkler ve Endonezyalıların yanı sıra 2013 acil programında Asya ve Güney Amerika’dan gelecek turistler için de özel teşvik paketi uygulayacaklarını açıkladı. Vollmer, Müslüman turistler için en önemli konulardan birinin “Helal Yemek” olduğunu vurgulayarak, "İsviçre Turizm Ajansı olarak bu konuda otel ve restoranlarda çalışan aşçılara eğitim programı yapmayı planlıyoruz. Özellikle domuz et ve mamullerinin olmadığı yemek ve yiyecek çeşitlerinin hazırlanması konusunda aşçıların eğitilmesi gerektiğini biliyoruz" dedi.



SGT(AÖ/İD)