Manas Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Reşat Görür, "Ürün şu an İsviçre’de Manas Enerji için üretiliyor, 2013 yılı itibariyle ise gerçekleştireceğimiz teknoloji transferi ile beraber Ankara’daki fabrikamızda üretilecektir" dedi. 2012 yılı itibariyle kullanımı zorunlu hale gelen ısı giderleri paylaşım ürünlerinin Türkiye’deki yaklaşık 10 milyon doğalgaz kullanıcısı ile aynı miktara yakın işyerinin enerji tasarrufunu sağlamak için önemli bir girişim kaynağı olduğu belirtildi. Ahmet Reşat Görür yaptığı açıklamada, yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan ve uluslararası çalışan bir Türk firması olduklarını belirterek, gaz sektöründe toplam pazarın tamamına hitap ettiklerini ve yüzde 50'lik pazar payına sahip olduklarını ifade etti. Görür, ayrıca ısı sayaçlarında yapılan ön ödemeli sistem ile Pazar payını arttırdıklarını ve ön ödemeli ısı sayaçları pazarında yüzde70 paya sahip olduklarını belirtti, şunları söyledi:

"Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı kontrol sistemlerinin merkezi ısıtma sistemli binalarda kullanılması zorunlu hale getirildi. 2012 yılı itibariyle bu sistemin kullanımına geçiş oranı çok düşük rakamlarda kaldı. 2012 Mayıs ayından sonra artan talepler doğrultusunda 2013 yılının sonuna kadar toplam kullanıcı sayısının yüzde 20’sini geçeceğini düşünüyoruz. Türkiye’de bulunan yaklaşık 2 milyon merkezi sistemli bina bu sistemi kullanacaktır. Böylelikle beklenen yüzde 30’luk bir tasarruf ile halkımız ısınma giderlerinde tasarruf sağlanırken ülkemizin de enerji giderlerinin azaltılması amaçlanmıştır."

TÜRKİYE’DE İLK DEFA KULLANICIYA ÖZEL OKUMA SİSTEMİ

Türkiye’de ilk defa kullanıcıya özel okuma sitemi geliştirdiklerinin altını çizen Görür, "Termostatik vanaların ve diğer sistem gereçlerinin montajından sonra faturalandırma kısmında müşteriye kendi okumasını gerçekleştirebileceği sistemi geliştirdik. Bu sistem sayesinde kullanıcı her ay kendi tüketimini kendisi okuyor. Müşteriye istedikleri okuma çözümlerini sunuyor ve sistemi komple veriyoruz" dedi.

Kış sezonu öncesi sistemin inceliklerine değinen Ahmet Reşat Görür, "Sistemin getirisi gereği fazla ısınmak isteyenler yüklü faturalar ödeyecekken, daha az ısınmakla yetinenler eski tüketimlerinden daha az faturalar ödeyeceklerdir. Bunun bilincine varan tüketiciler kışın fazla ısınan odalarının pencerelerini açmak yerine bu odaların termostatik vanalarını kısarak enerji tasarrufu sağlayacaklardır. Bu kapsamda yani kış sezonu öncesi ısı giderleri paylaşım sistemlerini kullanmak, merkezi sistem kullanıcıları için doğru bir tercih olacaktır" dedi.

Sistemin potansiyel kullanıcılar için getireceği masraf detaylarını da açıklayan Görür, sistemin büyüklüğüne ve kullanılacak ek ürünlere göre maliyetinin değişeceğini bildirdi. Ortalama büyüklükteki bir daire için 600-800 TL arasında maliyeti olduğunu belirten Görür, küçük daireler için ise 500 TL’nin altında olabileceğini vurguladı. Merkezi sistem ile ısınmayan binaların da bu sistemden faydalanabileceklerini belirten Görür, kombi ile ısınan bir binanın öncelikle tüm sistemini merkezi sisteme dönüştürüp, sonra bu ürünleri kullanması gerektiğini ve orta vadede bu dönüşümünde çok karlı olacağını vurguladı.



AY(AY/İD)