Antalya'daki Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD), Gürcistan Uluslararası Yabancı Yatırımcılar Derneği işbirliği ile Gürcistan’a bağlı özer bölge Acara'nın başkenti Batum’a iş gezisi düzenledi. DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Tuncay Engin ile Antalyalı işadamları, Türkiye’nin Batum Başkonsolosluğu ve Batum Belediyesi'ni ziyaret etti.

İlk ziyaretin gerçekleştirildiği Batum Başkonsolosluğu'nda işadamlarını Ticaret Ataşesi Volkan Berker karşıladı. Batum’u da içine alan Acara bölgesinde nüfusun yüzde 30’unun Müslüman olduğunu ve Türkçe’nin de yaygın dil olarak kullanıldığını belirten Berker, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu açıkladı.

NÜFUS CÜZDANI İLE GİRELEBİLİYOR

Ülkeye Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının nüfus cüzdanı ile giriş yapabildiklerini belirten Volkan Berker, iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin ise 1.5 milyar dolar olduğunu ve bunun 1 milyar dolarının ise Türkiye’nin ihracatından oluştuğunu dile getirdi. Ticaret Ataşesi Berker, bu yılki ihracat hedefinin ise 1.5 milyar dolar olduğunu kaydetti.

İŞÇİ ÜCRETLERİ ÇOK DÜŞÜK

Batum ve çevresinin işadamları için çok güvenli bir bölge olduğuna da işaret eden Berker, yabancı yatırımcılar için gelir vergisinde bir kolaylık planlandığını, onun dışında yatırımcılara sembolik ücretlere arazi tahsisi verildiğini, bir tekstil işçisi maaşının 200 lira, inşaat işçisinin de 600 lira civarında olduğunu anlattı. Bölgede çok hızlı bir değişim yaşandığına dikkat çeken Berker, "İşadamları için bir cennet. Şirket kurmak çok kolay. Ancak vergi konusunda çok hassaslar. Hata yapıldığında yüksek ceza uygulanıyor. Eğer kasıtlı yapılırsa hapis cezası verilebiliyor. Çünkü tek gelir kaynakları denilebilir" diye konuştu.

TURİZMDE YÜZDE 50 BÜYÜME

DÖSİAD heyetinin makamında ziyaret ettiği Batum Belediye Başkanı Robert Chkhaidze ise 2004’te 60 bin turistin geldiği bölgeye geçen yıl 1 milyon 300 bin turist geldiğini ve bu yıl ise yüzde 50 büyümeyle sezonun devam ettiğini dile getirdi. Turizm sektöründe gelişim için Antalya’nın tecrübeleri ve yatırımlarının önemine değinen Başkan Chkhaidze, tarım sektöründe ise henüz üretimin kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığını ve Antalya’daki modern üretim alanlarının işadamlarının yatırımları ile bölgeye kazandırılabileceğini ifade etti.

Ziyaretlerde Volkan Berker ve Robert Chkhaidze’ye DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer ve BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin tarafından plaket ve Döşemealtı halısı hediye edildi.