Su ürünleri mühendisliği eğitimi veren 11 üniversitenin dekanlarının ve akademisyenlerinin bilimsel önerileri ilk kez Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar'ın kitabında toplandı. Bin 500 adet basılan kitap Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tüm bakanlar ve milletvekilleri başta olmak üzere geniş bir kitleye ulaştırıldı. Selçuk Yaşar’ın yeni kitabında çipura ve levrek üretiminde uygulanan kıyıdan 1.1 km (0.6 mil) uzaklıkta bulunulması şartının yarattığı sektörel sorunlar gündeme getirilerek mesafe konusunun Başbakan Erdoğan tarafından çözülebileceği ifade edildi. Kitapta, dünyanın pek çok ülkesinden ve Avrupa Birliği’nden balık üretim ve yetiştiricilik tesislerinin fotoğraflarına da yer verilerek Türkiye’deki uygulamanın yarattığı sektörel sıkıntıya dikkat çekildi.

Selçuk Yaşar, Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın desteğiyle bakanların, sektör temsilcilerinin, ilgili bürokratların ve üniversitelerin su ürünleri mühendisliği fakültelerinde görevli akademisyenlerin katılacağı kapsamlı bir konferans yapılması çağrısında bulundu. Yaşar, "Böyle geniş katılımlı bir çalışma son derece faydalı olacaktır. Onun sonucunda ortaya milli bir yol haritası konulabilir ve o istikamette gidilmesi sağlanabilir. Türkiye’de su ürünleri sektörünün milli bir strateji dahilinde denizlerimizi, göllerimizi, akarsularımızı kapsayacak şekilde, çevreye saygılı ve modern teknolojiye sahip biçimde bir bütün olarak ele alınması için gayret göstermeye devam edeceğim. Hükümetimizin ülkemizin milli zenginliği olan çipura-levrek üretimi ve yetiştiriciliğinin sektörel sorunlarını çözmesi halinde, Türkiye gelecek 10 yıl içinde dünya çapında söz sahibi olabilir. Ülkemizde de deniz suyunun akıntı hızının uygun olduğu noktalarda çevreye saygılı ve modern teknolojiye sahip olmak koşuluyla AB kriterleri esas alınabilir" diye konuştu.

Türk çipura-levrek üreticileri ve yetiştiricilerinin ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu belirten Selçuk Yaşar şu görüşleri savundu:

"Bunların başında, balıkların beslendiği ağ kafeslerin kıyıdan 1.1 km uzaklıkta bulunması koşulu gelmektedir. Türkiye’deki çipura-levrek sektörü söz konusu bu mesafe AB normlarına indirildiği takdirde yurt dışı pazarlarda çok daha rekabetçi olabilir. Zira, AB ülkelerinde Türkiye’de mecburi kılınan kıyıdan 1.1 km uzaklıkta bulunulması gibi bir koşul gözlenmemektedir. Türk çipura-levrek sektörü bu mesafe söz konusu oldukça, gerek Avrupa Birliği ile gerekse diğer ülkelerle nasıl rekabet edebilir? Ülkemizde de deniz suyunun akıntı hızının uygun olduğu noktalarda çevreye saygılı ve modern teknolojiye sahip olmak koşuluyla AB kriterleri esas alınabilir."



İÖ(İÖ/CK)