Türkiye’yi 6 teşvik bölgesine ayıran, il bazındaki teşviklerin yanında havacılık, uzay ve savunma sanayii, otomotiv, madencilik gibi sektörlere büyük destekler verecek olan yeni teşvik paketini değerlendiren iş kadınları, unutuldukları için sitem etti. Konuyla ilgili DHA’ya değerlendirme yapan Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Işın Yılmaz, "Bu teşvik paketinde genç ve kadın girişimciliğini destekleyecek hiçbir şey göremiyorum. 50 milyon liranın altında neye teşvik var? Kadın girişimcilerin yatırım miktarları zaten belli" dedi.

'PAKET BİZİM İÇİN HAYAL KIRIKLIĞI'

Yılmaz, yeni açıklanan pakette cari açığın azaltılması gibi makro kaygıların olduğunu da hatırlattı. Yılmaz, "Ama nüfusun yarısını oluşturan kadınların ekonomik canlanmaya katkı sağlaması ve Türkiye’nin zenginleşmesinden pay alması için de fırsat yaratılmalıydı. Bizim iki boyutlu bir teşvik talebimiz vardı. Birincisi kadın girişimciliğin ikincisi de kadın istihdamının desteklenmesi. Ama desteklenen sektörlere baktığımızda ne madencilikte ne savunma sanayinde zaten kadının adı yok. Bu paket bizim için hayal kırıklığı oldu" diye konuştu.

'YİNE 3’ÜNCÜ SAYFADAN TAKİP EDİLECEĞİZ'

Işın Yılmaz, teşvik paketi açıklanmadan önce pek çok kesimin taleplerini dile getirdiğini, ancak kadınların sesinin cılız kaldığını da belirtti. Işın Yılmaz, "Kurumların içinde bulunan kadınların artık daha görünür olması lazım. Kadın görünür olmadığı sürece kim, neden, nerede önem verecek? Olsa olsa ancak yine şiddet ve cinayet haberlerinin olduğu 3’üncü sayfa haberlerinden takip edileceğiz. Kadınlar, ekonomi sayfalarının manşetlerine ancak yatırımda, girişimcilikte ve istihdamda pozitif ayrımcılık yapılırsa, teşvik edilirse çıkabilir. Oysa bugün kadınlar finansa erişimden tutun da belli bölgelerde oda ve borsalara girme konusunda bile çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar" dedi.

ESKİNAZİ: BİR ŞIKLIK OLABİLİRDİ

Bugüne kadar birçok kadın girişimciyi iş dünyasına kazandırma çalışmalarıyla bilinen Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Berkay Eskinazi de teşvik paketinin cari açığı azaltmak, ara malı ithalatını düşürmek gibi kaygılarını paylaştıklarını söyledi. Eskinazi, "Ancak kadın girişimcilere bir farklılık yaratmaları lazımdı. Pozitif ayrımcılık kesinlikle olmalıydı. Beklentimiz fazlaydı, kadınlar için sağlanacak küçük ama önemli kolaylıklar bir şıklık olabilirdi. Biz en azından kadın girişimcilerin sağladığı istihdam üzerindeki yüklerde tolerans göstermelerini isterdik. Yine finansa erişim konusunda kadınlara kolaylık sağlansaydı teşvik paketi çok daha başarılı sonuçlara ulaşabilirdi. Öte yandan bu pakette hizmet sektörüne teşvik verilecek olması, kadınların girişimci olduğu ve istihdam edildiği sektörler açısından düşünülecek olursa gayet olumlu bir gelişme" diye konuştu. 



BT(İÖ/BT)