Tahran Ticaret, Sanayi ve Maden Odası Başkan Vekili Masoud Maleki, işadamlarından oluşan heyetle birlikte Ege Serbest Bölgesi’ni gezdikten sonra İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti. Maleki, yılda yüzde 6 büyüyen, 150 milyar dolar ihracat, 100 milyar dolar ithalatı olan ülkesinin Türkiye ile ticaretinin 16.5 milyar dolar olmasını kabul edemediklerini belirterek, İzmirli işadamlarını İran’a yatırıma çağırdı. Maleki, İran’da yılda 1.5 milyar varil petrol çıkarıldığını, bunun 1 milyon varilinin ihraç edilip, 500 milyon varilin iç piyasada kullanıldığını petrol ve doğalgazda dünya ikincisi olan İran’ın yılda 75 milyon ton çimento, 15 milyon ton demir çelik, 2 milyon araç ürettiğini söyledi. Maleki, yılda 400 milyon metre kumaş üreten İran’ın üretimi 1 milyar 200 metreye çıkarmak için İzmirli işadamlarının deneyimlerinden yararlanmak istediklerini dile getirerek, "Türkiye bizdeki ucuz enerjiyi kullanıp bu konuda çalışma yapabilir. Dünyada petrol üretiminin yüzde 6’sı, petrolün yüzde 11’i, doğalgazın yüzde 16’sı bizde. Altyapımız hazır. Demir ve enerjinin olduğu yerde insan gücüne ihtiyaç var. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ambargosu nedeniyle Türk firmalarına iş düşüyor. Hindistan ve İran, Dünya Bankası’na borcu olmayan iki ülke. Bu kadar işin olduğu yerde Türkiye’nin olması lazım. Türkiye ile ticaretin 30 milyar dolara yükselmesi için uğraşıyoruz, hayalimiz 50 milyar dolara çıkması. Biz, Türkiye’nin teknoloji, turizm ve giyimde ileri olduğunu görüyoruz" dedi.

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, 2011 yılında 177 milyon dolar ihracat, 134 milyon dolar ithalat yapıldığını iki ülke arasındaki ticarette İzmir’in payının yüzde 2 olduğunu vurguladı. Demirtaş, "Türkiye’de 2 bin 115 İran sermayeli şirket var. İzmir’de yatırım düşünürseniz işinizi kolaylaştırırız. Şirket kurma konusunda engel yok sadece gayrimenkul edinmede sorun var o da yakın zamanda aşılacak. İki ülke arasındaki ilişkiler son derece iyi. Aramızda bir iyi niyet protokolü imzalayarak, destek sağlayacağız" diye konuştu.

Petrokimya, kablo, lojistik, tekstil ve maden sektöründen gelen işadamı heyeti İzmirli meslektaşlarıyla ikili görüşmeler yaptı. Toplantıya İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs de katıldı. Tahran ile İzmir’de yapılacak fuarlar konusunda iki ülkenin birbirine destek olacağı ifade edildi.