İran basınında çıkan haberlere göre, ülkenin en büyük otomotiv üreticisi olan İran Khodro firması, Peugeot’nun geçen aylarda ülkeden çekilmesi üzerine ortaya çıkan yedek parça sıkıntısını gidermek için Türk firmaları ile görüşmeler yürütüyor. Haberde ayrıca söz konusu firmanın Hintli yedek parça üreticileri ile de görüştüğü aktarıldı. İran Khodro yöneticilerinden Said Sevakuhi, "Mevcut durumdan kurtulmak için yöntemler aramaktayız ve bu doğrultuda Peugeot’nun yerini dolduracak Türk ve Hintli yedek parça üreticileri ile görüşmekteyiz" açıklamasında bulundu. Peugeot’nun İran Khodro ile ortaklığını durdurmasının kaygı verici boyutta olmadığını savunan Sevakuhi, son aylarda otomobil üretiminde düşüş yaşadıklarını kabul etti.

Fransız Peugeot firması, 'Nükleer İran’a karşı Birlik' (United Against Nuclear Iran-UANI) adlı örgütün yürüttüğü kampanyaların da etkisi ile İran’ın nükleer çalışmalarını ve alınan yaptırım kararlarını gerekçe göstererek Şubat ayında İran’daki çalışmalarını durdurma kararı almıştı.

İranlı yetkililer son günlerde karşılaştığı ekonomik zorluklar nedeni ile 8 bin çalışanını işten çıkaracağını açıklayan Peugeot’daki sıkıntıları İran piyasasından ayrılmasına bağlıyor. Ancak ülke basınında, sıkıntının gerçek nedeninin Avrupa’daki ekonomik krizden kaynaklandığı ve İran’la ilgisi olmadığı şeklinde yorumlanıyor.


EK(AÖ/İD)