Türkiye’de 1990 yılında yaklaşık 2 bin ton üretilen yaş koza miktarı 2001 yılında 46 tona kadar düştü. Bu düşüşün ardından Kozabirlik ve devlet tarafından başlatılan desteklerle bu gün 150 tona kadar ulaşan yaş koza üretimini arttırma çalışmaları devam ediyor. 2011 yılında üreticiye verilen 20 liralık destek bu yıl değişmezken, Kozabirlik Genel Müdürü İsmail Aydın, 2011 yılında Türkiye genelinde 150 ton yaş koza üretildiğini ve bir önceki yıla oranla yüzde 17’lik artış sağlandığını söyledi. Koza üretimi için Türkiye genelinde 3 milyon 550 TL devlet desteği verildiğini ifade eden Aydın, destekleme miktarının dünya piyasasının 3 kat üstünde olduğunu kaydetti.

5 BİN 400 TOHUM

Diyarbakır, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Sakarya, Alanya, Hatay, Muğla, İzmir’de yapılan ipekböcekçiliğinin gelişmesi için bu yıl ücretsiz olarak 5 bin 400 ipekböceği tohumu dağıttıklarını kaydeden Kozabirlik Genel Müdürü Aydın, dağıtımların ay sonunda biteceğini belirtti.

Antalya’da yaş koza alımlarına başladıklarını aktaran Aydın, Marmara Bölgesi ve Diyarbakır’da ise Haziran ayında başlayacaklarını kaydetti. Dünyadaki ipekböcekçiliği pazarında en fazla paya Çin’in sahip olduğunu anlatan Aydın, Özbekistan’dan gelen ucuz ipek nedeniyle Kozabirlik tarafından yürütülen ipek üretimine de son verdiklerini söyledi.

BURSA, EGE VE ANTALYA’DA KOZADAN ÇİÇEK

Sanayileşme, köyden kente göç ve ilaçlı tarımın artması nedeniyle azalan ipekböcekçiliğinin yeni kullanım alanları ile geliştiğine dikkat çeken Kozabirlik Genel Müdürü Aydın, "Yurtiçinde özellikle son iki yıldır evlerde, halk eğitim merkezlerinde kozadan çiçek, broş, çanta, süs eşyası, alternatif süs eşyası üretimi yapılıyor. Özellikle Bursa, Ege ve Antalya çevresinde ilgi çok fazla. 2 yıl önce 2 ton koza verirken, şu an 6 ton ayıklanmış koza veriyoruz. Artan miktarı da yurtdışındaki fabrikalara satıyoruz" diye konuştu.

Dünyadaki ipekböcekçiliği pazarında en fazla paya Çin’in sahip olduğunu anlatan Aydın, Özbekistan’dan gelen ucuz ipek nedeniyle Türkiye’de ipek üretiminin de kalmadığını belirtti.

SÇ(FK/COŞ)