Kayseri Sanayi Odası (KAYSO), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) işbirliğiyle  'Halka arz seferberliği' konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi. KAYSO Başkanı Mustafa Boydak toplantının açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Sermayeye piyasası enstrümanlarını kullanıyor olabilmek, ekonomilerin gelişmişliğiyle ilgili. Bunlar ekonominin büyümesine katkı sağlıyor, gelişmekte olan firma ve sektörlerin büyümek için önüne ciddi bir fırsat çıkıyor. Hesap verilebilirlik ve şeffaflığın bir göstergesi oluyor. Eskiden özel sektörde büyümek isteyen şirketlerin sıçrama noktasında endişeleri oluyordu. Şimdi halka arz daha kolaylaştı. Meslek örgütlerinin liderlerinin halka arz noktasında daha öne çıkması gerekiyor. Firmalara bu sistemle büyüme olanağı sağlanıyor. Kayseri’de sermaye piyasasına girişte 1990'lı yıllarda hızlı bir giriş oldu. Daha sonra bir duraklama oldu. Türkiye’nin en başarılı firmaları arasında 50’ye yakın firmamız var. Firmalarımızı halka açılmaya davet ediyorum."

'ÜLKEMİZDE ÖZ KAYNAK SIKINTISI ÇEKİLİYOR'’

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Atilla Köksal da, 1980’li yılların ortalarından beri sermaye piyasasında çalıştığını, gerçekçi olarak konuşmaya gayret ettiğini belirterek, Türkiye’deki bin sanayi kuruluşundan 150’sinin halka açık olduğunu söyledi. 2023 yılına kadar bu sayının artmasını beklediklerini  kaydeden Köksal şöyle konuştu:

"Yüksek enflasyon nedeniyle sermaye yeterince gelişmedi. 20 yıl yüksek enflasyonla mücadele ettik. Aslında Türk ekonomisinin bu kadar yüksek enflasyonla buralara gelmesi büyük bir çaba ve adeta mucizedir. Türkiye’de enflasyonun düşmesi, geleceğimizin iyi olduğunu ortaya koymaktadır. Hisse senedi ile halka arz konusunda, hisse senedi ihracı en pahalı kaynaktır. Ama bu kaynağın özelliği şirketlerin büyüme çabasına katkıda bulunmaktır. Bizim ülkemizde öz kaynak sıkıntısı çekiliyor. Düşük öz kaynakla işlem yapmaya çalışıyor ve büyümeye çalışıyoruz. Düşük öz kaynakla, uzun süreli banka kredilerine güvenerek uzun süreli büyüme söz konusu değil. Halka arz öz kaynağı artırıp, büyümeye yönelmektir. Ülkemizde hisse senetleri şirketlerin büyümesini sağlayacak önemli bir örnektir. Asıl hedefimiz büyük şirketlerin yüksek oranlarla borsaya gelmesi, küçük şirketlerin de borsaya gelerek sermaye sağlamasıdır. Tüm sermaye piyasası kurumları, son dönemde halka arz konusunda bürokratların da katkısıyla 6 haftada halka açılmak mümkün hale geldi. Eskiden bu işlemler 6- 8 ayda gerçekleşiyordu. Şirketler üzerine düşen görevi yapıyorsa, Sermaye Piyasası Kurulu bu işlemleri hızlandırıyor." TÜRKİYE İKTİSADİ BİR SAVAŞ DÖNEMİNDEN ÇIKTI

İMKB Başkanı İbrahim Turhan da, ülkemizde 25 yıl çok ciddi istikrarsızlık yaşandığını belirterek sözlerinişöyle sürdürdü:

"Bu dönemde kamu açıkları büyüktü. Merkez bankası bağımsız değildi. Etkin bir para politikası izlenmedi. Kaçınılmaz olarak yüksek enflasyon ve Türk parasının itibarsızlaşması ile ülkemiz boğuşmak zorunda kaldı. Bu dönemi iktisadi bir savaş dönemine benzetiyorum. Bunun ekonomimize maliyeti çok büyük oldu. 1990 yılların başında milli gelirimiz 3 bin dolardı. 2 binli yılların başında da 3 bin dolardı. 10 yıllık dönemde dere tepe düz gittik. Bir arpa boyu yol alamadık. Çok şükür 2 binli yılların başından beri Türkiye’de çok şey değişti. Kamu açıkları ve enflasyon düştü. Bağımsız Merkez Bankamız var. Bir krizde 22 banka, Tasarruf Fonu'na artık devredilmiyor. Bunlar büyümeye yansıdı. Kişi başına göre milli gelirimiz 15 bin dolara ulaştı. Tüm bu iyileşmelerle Türkiye dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi oldu. Ama, bu büyüme yeterli değil. Avrupa’nın en çok büyüyen ülkesi olarak Türkiye emin adımlarla ileriye gidiyor. Bizim bu olanağı mutlaka kullanmamız gerekiyor.Önümüzdeki 10 yılda, bir Türkiye’ye bir Türkiye daha eklememiz gerekir. Bunlar yapabilmek için sermaye lazım. Ama sermaye konusunda tam istediğimizi bulamıyoruz. Milli gelirin artmasıyla, Avrupa’daki benzeri ülkelerin tüketim seviyesine ulaşmak için orta sınıfın hedefi bir araba bir evi olmasıdır. İlk fırsatta önce otomobili sonra da evi yükseltmektir. Bizim insanımız da bunu yapmaya çalışıyor. Şu anda tüketimde bu artış, bizim yeterli kadar tasarruf yapmamıza izin vermiyor. Hükümet bireysel emeklilik sistemiyle önlem alıyor ama bizim sermaye bulmamız gerekli."

'AİLEYE DAMAT ALMAK GİBİ'

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, hisse arzının kız vermeye benzediğini belirterek şunları söyledi:

"Biri banka kanalı diğeri sermaye piyasası kanalıyla. Bankalar emanet para kullandırıyor. Sizin gibi, bizim gibi insanlardan aldığı parayı emanet olarak kullandırmak zordur. Halka arz konusu zordur. Gözünüzden sakındığınız, üzerine titrediğiniz damla damla ter akıttığınız şeyi halka arz etmek zordur ama yapılması gerekir. Sizlere bir benzetme yapmak gerekirse, ben kız babasıyım. En büyük korkum, delikanlının birinin elinde çiçeğiyle çikolatasıyla gelip kızımızı isteyecek olmasıdır. Babalar kızlarına düşkün olur ama şayet iyi bir babaysanız, kızınızın geleceğini düşünüyorsanız, olabilecek en güzel şey, evladınızın mutluluğunu mürvetini görmektir. Halka arz bunun gibi bir şey. Bizim Ege’de, 'kız vermiyoruz damat alıyoruz' derler. Siz de hisselerinizi arz ederek ailenizi büyütüyorsunuz. Hisse sahipleri, sizinle birlikte ellerini taşın altına koyuyor."

OE,DÖ(OE/COŞ)