İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan İMKB Başkanı İbrahim Turhan, küresel ekonomik kriz sonrasında dünya ekonomisinin büyük bir değişim geçirdiğini, 2000’li yılların başındaki tahminlerin değiştiğini kaydetti. Turhan, krizden sonra Türkiye ekonomisinin çok iyi performans gösterdiğini ancak en temel sorunun tasarrufların Türkiye’nin büyüme hızına yetmemesi olduğuna dikkat çekti.

“GÜNDEM SERMAYE PİYASASI'

Türkiye’nin şimdiye kadar para piyasalarının belirleyici bir ekonomiye sahip olduğunu kaydeden Turhan, “Enflasyonun ve reel faizlerin bu kadar yüksek olduğu bir yerde uzun vade söz konusu olamaz. Tamamen kısa vadeye sıkışmış. Şimdiye kadar Türkiye’de finansal aracılık mekanizması hep bankacılık sektörü üzerinden gerçekleşti. Bu, geçtiğimiz dönemde anlaşılabilir bir şeydi. Türkiye mali politikasını düzeltti, para politikasını iyileştirdi ve bankacılık yeniden yapılanmasını tamamladı. Bunlar ortada çözülmemiş dururken, başka bir şeyle ilgilenmek mümkün değildi. Şimdi gündemimizde sermaye piyasaları var. Sermaye piyasaları aslında yurtiçi tasarrufların, ekonominin kalıcı büyümesi için son derece kritik bir mekanizmadır” diye konuştu.

“BANKALARDAN BORSALARA GEÇİŞ ŞART'

Yakın zamanda Sermaye Piyasası Kanunu’nun değişeceğini, Türkiye’nin para piyasasından sermaye piyasasına, bankacılıktan borsalara doğru bir geçiş yaşaması gerektiğini vurgulayan Turhan, bu noktada halka arz seferberliğinin önemine dikkat çekti. Turhan, Türkiye’de işletmelerin sermaye piyasasıyla barışık olmadığını, en büyük 1000 şirket arasında 127, en büyük 100 şirketten 28'inin İMKB’de olduğunu kaydetti. Önümüzdeki dönemde bankacılık sektörünün sıkı denetim ve gözetim altında olacağını, aracılık maliyetlerinin artacağını ve bankacılık üzerinden finansman sağlamanın zorlaşacağını dile getiren Turhan, “Sermaye piyasalarının önünü açan konulardan bir tanesi bu. Halka açılım küresel ölçekte tanınma imkanı sağladığı gibi kredibiliteyi de artıracaktır” dedi.

"RİSKİ SEVENLERİN YERİ BORSA DEĞİL"

Konuyu yatırımcı açısından da değerlendiren Turhan, “Bilinçli yatırımcı çok önemli. Olumsuz algıların oluşmasında bilinçsiz yatırımcıların çok büyük rolü var. O yüzden bilinçsiz yatırımcılar, İstinye’ye gelmeyin Veliefendi’ye gidin. İki tur atıyorlar bitiyor, sonuç için de çok fazla beklemelerine gerek yok. Tabii ki bazı insanlar riske aşık insanlardır. Risk almayı sever ama bunun yeri Borsa değil. Delta kanat, bungie jumping var. Ama Borsa’ya gelirseniz olmaz” diye konuştu.

“KEYİF VEREN PARA POLİTİKALARINDAN UZAK DURUN'

Konuşmasında öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Turhan, şöyle konuştu: “Enflasyonla ilgili son derece bilinçli olun. Enflasyonist sonuçlar doğuracak politikalara itibar etmeyin. Uyuşturucu gibi cazip gelebilir. O gördüğünüz hayal, o hayal beyninizi tüketen bir uyuşturucudur. Sakın ha sakın uyuşturucudan, keyif veren maddelerden uzak durduğunuz gibi keyif veren maliye ve para politikalarından da uzak durun. Türkiye’nin geleceği sizsiniz. Bu çok önemli bir sorumluluk. Karşınıza birileri çıkabilir. Sizi cezbedici vaatlerle kandırmaya çalışabilir. Aman, sakın. Bir siyasetçi devlet kesesinden cömertlik yapmaya başladığı zaman uyanın. Devlet parası diye bir şey yok, o sizin paranız.”



BT(TT/AAA)