Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, son 10 yıllık ihracat değerlerinde belirgin artış görülen kanatlı sektöründeki ihracatın, ihracat rakamlarını yükselttiğini söyledi. Kızıltan, Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre, 285 milyon olan 2011’in 12 aylık Türkiye geneli yumurta ihracat rakamına, 2012’nin ilk dokuz aylık döneminde 245 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşıldığını söyledi. Kızıltan, "2002 yılında 2 milyon olan yumurta ihracat rakamı 2012’nin ilk dokuz ayında 245 milyon dolara ulaşması 10 yıllık sektörel başarının eseridir. 2012 yılı sonunda bu yükselişin daha belirgin olarak ortaya çıkmasını bekliyoruz” dedi.

İhracatın yıldız sektörü olan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün kanatlı etleri ve yumurta ihracatı ile dışsatım rakamlarının arttığını belirten Kızıltan, Türk yumurtası ve piliç etinin kalitesi ve lezzeti ile yurtdışında, özellikle Ortadoğu ülkelerinde tercih edildiğini kaydetti.

KANATLI SEKTÖRÜ REKORA KOŞUYOR

Kanatlı eti sektöründe de yumurta sektörü ile benzer durumun yaşandığı belirtilirken 2002’de yaklaşık 12 milyon dolar olan dışsatım miktarının 2012’nin ilk 9 ayında 380 milyon dolara ulaşmasının rekor olduğu ifade edildi. Kanatlı eti sektöründeki ihracat rakamının artışını da değerlendiren Sinan Kızıltan, şöyle konuştu:

"2011 yılının 12 aylık Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre, kanatlı eti sektörü yaklaşık 386 milyon dolarlık dışsatım rakamına ulaşmıştı. 2012’nin ilk dokuz aylık periyoduna baktığımızda bu rakamın şimdiden 380 milyon dolara ulaştığını görmek bizleri çok memnun etti."

Kanatlı Tanıtım Grubu’nun ihracat rakam artışlarına etkisinin büyük olduğunu vurgulayan Kızıltan, yapılan alım heyetlerinin, hedef pazarlara yönelik çalışmalar ile fuar katılımlarının ihracat rakamlarındaki artışı ve başarıyı tetiklediğini ekledi.



BT(İÖ/İD)