İhracatçı firmaların uluslararası rekabetçilik anlamında en önemli sorunlarından biri olan finansal ihtiyaçlarının, belirli avantajlarla karşılanması konusunda çalışmalarını sürdüren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Bankalar Birliği üyelerinin ardından Türkiye Katılım Bankaları Birliği yönetimiyle yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi. Karşılıklı görüş ve taleplerin dile getirildiği toplantıya TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TİM Sektör Konseyi Üyelerinin yanı sıra, Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Uyan ve Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan katıldı.


"MB FAİZ KORİDORUNU AŞAĞIYA DOĞRU GEVŞETSİN"

Toplantının açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın (MB), değerli Türk lirası karşısındaki tutumunu eleştirdi. "Türk Lirası hızla değerlenirken, Merkez Bankası’nın bu duruma kayıtsız kaldığını görüyoruz. MB’nın ilk hamle olarak faiz koridorunu aşağıya doğru gevşetmeye başlamasını talep ediyoruz. Bunun ardından da politika faizlerinde indirime gidilmesi gerektiğine inanıyoruz" diyen Büyükekşi, ihracatçıların Avrupa’da pazar kaybı ve düşen kur – parite ile iki koldan baskı altında olduğunu söyledi.

Büyükekşi, enflasyonun üretici ve ihracatçı için yarattığı maliyet artışlarının olduğu gibi durduğuna dikkat çekerek, “ 2010 Kasım ayından bu yana sepet kur artışı yüzde 17,6’ya gerilerken aynı tarihten itibaren üretici fiyat artışları yüzde 18’e ulaştı. Yani kur artışlarının yarattığı karlılık etkisi tamamen kayboldu. Doları yenelim derken ihracat engellenmesin" diye konuştu. Büyükekşi, fonlama maliyetinin yüksek olmasının bankacılık sektörünün, ihracatçıların ihtiyaçlarına cevap vermelerini zorlaştırdığını vurgulayarak, ihracatçılar ve bankacıların ilk defa fonlama maliyetlerinin düşürülmesi noktasında buluştuklarını ifade etti.


KATILIM BANKALARINA ÇAĞRI

TİM Başkanı Büyükekşi, sadece 6’ıncı bölgede değil, Türkiye’nin her yerinde yatırımların canlanması ve finansmanı noktasında diğer bankaların yanı sıra katılım bankalarının da aktif desteğini isteyerek şunları kaydetti:

"Gelin Katılım Bankaları olarak sizler de Türkiye’nin kaldıracı olan ihracata güç verin. İhracatçıların Eximbank kredileri için ihtiyaç duyduğu teminat mektubu ve aval konusunda katılım bankalarının daha fazla gayret göstermesi gerekiyor. Katılım Bankaları, 2023 yılında, "İstanbul’un faizsiz bankacılığın merkezi olması" hedefi bulunuyor. Bu çerçevede faizsiz finansman araçlarına ilişkin alt yapı ve yeni finansal araç ve faaliyetleri geliştirilmesini destekliyoruz.

Büyükekşi, dünyada geleneksel bankacılık sisteminin İslam ülkelerindeki sermayeyi çekmeye çalıştığını belirterek, şunları söyledi:


“Şu anda dünyada 350 geleneksel banka, İslami bankacılık bölümü oluşturmuş durumda. Bunlar arasında HSBC, Citibank, Deutsche Bank, UBS gibi dünya devleri de bulunuyor. Bu bankalar İslam ülkelerindeki sermayeyi, katılım bankaları aracılığı ile küresel finans sisteminin içerisine çekiyorlar. Biz de İstanbul’u bir finans merkezi yapmak istiyorsak, katılım bankalarına daha fazla destek vermemiz gerekiyor. Kalkınma bankalarının kullanacakları enstrümanların altyapılarını bir an önce tamamlamamız gerektiğine inanıyoruz. Bu şekilde hem katılım bankacılığı sektörümüze dinamizm katmış olacağız, hem de Körfez sermayesini ülkemize çekeceğiz."


KATILIM BANKALARI 2023 HEDEFİNE HAZIR

Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Uyan ise konuşmasında, reel sektörün finansmanı konusunda daha büyük pay almak istediklerini belirterek, "Bankacılık sektörü içinde yüzde 4.6 aktif büyüklüğümüz var. Bunu daha ileri noktalara götürmeyi hedefliyoruz vizyonumuz yüzde 10 ve üzerine çıkmak" dedi. Uyan, özellikle körfez ülkelerine yönelik ihracatın desteklenmesinde önemli bir sinerji yaratabileceklerini ifade ederek, "2023 ihracat hedefi için 80 milyar liralık kredi ihtiyacı ortaya kondu. Bizim payımıza düşen 10 milyar lira ve biz bunu rahatlıkla karşılayacak kapasitedeyiz" diye konuştu.


Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ise kredi kullandırma konusunda çok daha aktif davrandıklarına dikkat çekerek, "Temmuz ayı itibariyle geçen yılın kredi rakamlarına ulaştık. İhracatçıların ihtiyaçlarını karşılayacak yeni ürünler ortaya koyduk" dedi. Kaplan, ihracatçılarla sürekli bir araya gelerek yeni finansal enstrümanlar üzerine çalıştıklarını da söyledi.


GÖ (MK) (FOTOĞRAF)