Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin her ay bir ilde düzenlediği geleneksel basın toplantılarının bu ay durağı Balıkesir oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Başkanvekilleri Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve Ali Nedim Güreli ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nda (GMKA) düzenlediği basın toplantısıyla Nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Bu yıl Nisan ayının geçen aynı döneme göre bir iş günü eksik olduğuna dikkati çeken TİM Başkanı Büyükekşi, “Bu da ihracat rakamlarına yansıdı. 25 ay sonra ihracat oranı ilk kez azaldı. Nisan ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.9 azalarak 11 milyar 407 milyon 106 bin dolar oldu. Yılın ilk 4 ayında ise ihracatımız yüzde 5,9 artışla 45 milyar 663 milyon dolara yükseldi” dedi. Türkiye'nin bir günde 350 milyon dolarlık ihracat yaptığına dikkat çeken Büyükekşi hava koşulları nedeniyle gemilerle yapılan ihracatın da olumsuz yönde etkilendiğini bildirdi.

EN FAZLA İHRACAT OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE

Nisan ayında en fazla ihracatı otomotiv sektörünün 1 milyar 636 milyon dolarla yaptığını vurgulayan Büyükekşi, kimyevi maddeler sektörünün 1 milyar 498 milyon dolarla ikinci, çelik sektörünün ise 1 milyar 332 milyon dolarla üçüncü sırada yeraldığını açıkladı. Büyükekşi, “Tarım sektörlerimiz Nisan ayında 1 milyar 511 milyon dolarla toplam içinde yüzde 13.2 pay alırken, 9 milyar 572 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayi sektörlerimizin payı ise yüzde 83.9 oldu. Madencilik ürünleri 323 milyon dolar ile toplam ihracattan yüzde 2.8 pay aldı” dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi, “Nisan ayında en fazla ihracat artışını yüzde 85.7 ile tütün ve mamulleri, yüzde 82 ile savunma ve havacılık ve yüzde 29.5 ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörümüz yakaladı” diye konuştu.

HERŞEYE RAĞMEN ARTIŞ BEKLENİYOR

2012'nin krizden sonra ihracat için zorlu yıllardan biri olacağını vurgulayan Büyükekşi, sanayi üretimindeki büyümenin durağanlaştığını, iç talepteki yavaşlamanın hissedilmeye başlandığına dikkat çekti. Dış talebin de zayıf olduğunu hatırlatan Büyükekşi, “Her şeye rağmen ihracatçılarımız Türkiye'nin ihracatını arttırmak için çalışmaya devam ediyor. Türkiye'nin yakaladığı büyüme ve ihracat rakamları ülkemize olan güveni tazeliyor. Daha fazla yatırımın ülkemize akmasını teşvik ediyor. Açıklanan yeni teşvik sistemi önemli bir dönüm noktası. Bu teşvik sisteminin hayata geçirilmesinde emeği geçen Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Teşvik paketi ile global pek çok firmanın da Türkiye'yi tercih edeceğini düşünüyoruz” dedi.

LİBYA SEVİNDİRDİ, ALMANYA ÜZDÜ

Nisan ayında Afrika ülkelerine ihracatın yüzde 43, Ortadoğu bölgesine yüzde 17, Bağımsız Devlet Topluluğu ülkelerine yüzde 8 arttarken, Avrupa Birliği ülkelerine olan ihracatın ise yüzde 18 gerilediğini açıklayan TİM Başkanı Büyükekşi, “Nisan ayında en yüksek artış hızı Libya'da yaşandı. Libya'ya ihracatımız 50 kat arttı. Geçen Nisan ayında Libya'ya ihracatımızın neredeyse durma noktasına geldiğini düşünürsek bu denli yüksek artış oranını da normal karşılıyoruz” dedi. Büyükekşi, en büyük pazar olan Almanya'ya olan ihracatın yüzde 12 oranında azaldığını açıkladı. İngiltere, İtalya, Fransa'da ihracatımızın düştüğü ülkeler oldu.

İHRACATINI EN ÇOK ARTTIRAN MANİSA

İller bazında ihracatını en fazla arttıran ilin yüzde 36 ile Manisa olduğunu açıklandı. Gaziantep'in ihracatı yüzde 24, Ankara'nınki yüzde 16, Sakarya'nın yüzde 11, Hatay'ın yüzde 6, İzmir'in ise yüzde 2 arttı. İstanbul'un ihracatı yüzde 5 gerilerken, Denizli'nin yüzde 11, Bursa'nın yüzde 12, Kocaeli'nin yüzde 12 azaldı.

İHRACATÇI FİRMALARA ÖDÜL

Törende Balıkesir'in 2011 yılında en fazla ihracat yapan 24'üncü il olduğu açıklanırken, 2012 yılının ilk 4 yında ise ihracatını yüzde 10 arttırdığı açıklandı. Balıkesir'in ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğunu vurgulayan TİM Başkanı Büyükekşi il genelinde en fazla ihracat yapan BAGFAŞ, İşbir Sentetik Dokuma A.Ş., BEST temsilcilerini plaketle ödüllendirdi.

BODUR'A BÜYÜK İLGİ

Toplantıya katılan Kale Grubu'nun Onursal Başkanı, ünlü işadamı İbrahim Bodur törende ilgi odağı oldu. Balıkesir Lisesi mezunu ve Balıkesir damadı olduğuna dikkati çeken Bodur, “İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşırız” dedi.

Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, Vali Yılmaz Arslan, Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, BAÜ Rektörü Prof.Dr. Mahir Alkan işadamları, bürokratlar katıldı.