Hyundai Assan İzmit Fabrikası'nda yapılan törene Kore Büyükelçisi S.K. Lee, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Hyundaı Assan Başkan ve Ceo'su Won-Shın Chang, Hyunaı Assan Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ile sanayici ve işadamları katıldı.

TÜRKİYE ÖNEMLİ YATIRIMLARLA DÜNYA'YA MESAJ VERİYOR

Törende konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin çok önemli yatırımlarla dünyaya mesajlar verdiğini belirterek şunları söyledi:

"Bundan 10 yıl öncesine kadar 'Türkiye hasta' diyenler şimdi oksijen çadırındalar. Allah onlara şifa versin. Türkiye sağladığı ekonomik istikrarı ve özel sektörüne vermiş olduğu desteğin nimetlerini yaşıyor bugün. Dünyanın her neresinden kim gelirse gelsin, şunu iftihar ederek söylüyorum ki bu ülkenin ekonomi bakanı olmaktan gurur duyuyorum. Yurt dışına gittiğimizde işadamlarımız ay yıldızlı pasaportu taşımaktan gurur duyuyorlar." 

'BU YATIRIMLAR KARA KAŞIMIZA KARA GÖZÜMÜZE GELMİYOR'

Türkiye'ye gelen yatırımların siyasi, ekonomik ve güven istikrarından geldiğini söyleyen bakan Çağlayan şözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuşkusuz bu yatırımlar Türkiye'ye gelirken bizim kara kaşımıza kara gözümüze gelmiyor. Bu yatırımlar Türkiye'nin siyasi, ekonomik, güven ve istikrarına geliyor. Bugün Türkiye'ye yatırım yapanlar sadece Türkiye'de 75 milyon nufusa bakmıyor. Bugün Türkiye'ye gelenler 56 ülkenin coğrafyasına ulaşıyor. Aslında Dünyanın ekonomik ekseni kaymıştır. Yani mal akımları kuzeyden güneye giderdi. Türkiye'nin içinde bulunduğu gelişmiş ülkeler hemen hemen eşit paya gelmiştir. Önümüzdeki 10 yılda dünya ticaretinde yüzde 60-65'inden fazla pay sahibi olacaktır."

2 BİN 400 EK İSTİHDAM

Hyundai Assan olarak yeni yatırım kararları aldıklarını söyleyen Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar şöyle konuştu:

"Hyundai Assan olarak, Türkiye üretim kapasitesini otomobil üretimi olarak yıllık 100 bin adetten asgari 200 bin adet seviyesine arttırma kararı almış bulunmaktayız. Yeni i20 sayesinde yıllık 70 bin adetlik ihracatla ülkemize 1 milyar USD'den fazla doviz getirmeyi öngörmekteyiz. Yani toplam yapılacak ana ve yan sanayiler yatırımının bütçesi 1 milyar TL'den fazla olacak olup, yaklaşık 2 bin 400 kişiye ek istihdam yaratılacaktır."

18 AY İÇERSİNDE TAMAMLANACAK

Üretilecek ürünlerin A ve B segmenti yeni nesil ürünler olacağını belirten Ali Kibar şöyle devam etti:

"Bu segmentelerde ülkemiz pazarında lider duruma geçmeyi hedefliyoruz. Üretimimizin yaklaşık yüzde 94'ü Avrupa Birliği ve STA ülkelerine ihracat olarak hedeflenmekte olup, yıllık 2 milyar dolardan fazla döviz getirecektir. Bu yatırımlarla yerlilik oranını yüzde 67 seviyelerine getireceğiz. Yatırımı 18 ay içinde tamamlayacak olup, 2013 yılı sonunda da devreye almayı planlıyoruz."

HYUNDAİ'NİN HEDEFİ 1 NUMARA OLMAKTIR

Hyundai'nin her geçen yıl dünya çapındaki satış rakamlarında rekor seviyelere ulaştığını anlatan Hyundaı Assan Başkanı ve Ceo'su Won-Shın Chang da şunları söyledi:

"Hyundai Motor Grubu son yıllarda pozitif bir momentum yakalamış ve her geçen yıl dünya çapındaki satış rakamlarında rekor seviyelere ulaşmıştır. Ancak şunu tekrar belirtmeliyim ki, Hyundai'nin ana hedefi kalite satış gerçekleştirmek ve müşteri memnuniyetinde 1 numara olma yolunda dünyanın en çok arzu edilen markası olmaktır. 2010 yılında gururla üretimine başladığımız i20 modelimiz, yenilenen yüzüyle mayıs ayı itibariyle fabrikamızın bantlarından inmeye başladı. Hyundai'ye Türkiye ve Avrupa'da gösterilen yoğun talep sayesinde de Türkiye'de yatırımlarımıza devam edeceğiz ve her zaman en yüksek teknolojiyle birlikte en modern ve en üstün ürünleri sunmaya devam edeceğiz."

Daha sonra banttan indirlen Hyundai i20 önünde kurdele kesildi. 



EA(MB/COŞ)