Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından 'Ekonomiye Değer Katanlar' ödül töreni odanın hizmet binasında yapıldı. Törene TOBB Başkanı Rifat Hizarcıklıoğlu’nun yanı sıra Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Recep Altepe, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ve çok sayıda işadamı katıldı. Törenin açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, perakende sektörünün yasasının olmamasından yakındı. Sektörü düzenleyen çalışmaları düzenleyen yasayı Türkiye hala çıkartamadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Dünyanın her ülkesinde perakende sektöründe düzenleyen yasa var. Serbest piyasa ekonomisinin ana vatanında bile bu var ama Türkiye’de bu yok. Türkiye’de herkes her şeyi yapabilme imkanı varsa yapabiliyor. Antalya’da bir cadde üzerinde 89 tane cep telefon satıcısı vardı. Bu şekilde olursa bu işyerleri batar. Battığı zaman kime zarar veriyor? Milletin tamamına zarar veriyor" diye konuştu.

'MALLARIMIZI TRENLE AVRUPA’YA GÖNDERECEĞİZ'

Türkiye’nin dünyanın en pahalı enerjisini kullandığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, özellikle İç Anadolu’nun Avrupa’ya bağlantısının çok sıkıntılı olduğunu kaydetti. Tren vasıtasıyla buradaki sıkıntının aşılacağına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Düşünün Gaziantep’te malını yükledi, Kapıkule’ye kadar içerideki yakıt fiyatlarını kullanarak gidecek. Kimle rekabet edecek? Çin ile rekabet edecek. Edebiliyor mu? Edemiyor. Size basit bir örnek. Bütün mermerciler geçenlerde Afyon’da toplandılar. 'Başkan gel dertlerimizi dinle' dediler. Adam anlatıyor kürsüden. 'Mermeri yükledim Afyon’dan Antalya’ya limana gönderdim 100 lira. Antalya limanından gemiye yükledim Çin’e göndereceğim 70 lira' diyor. Bu tabi, dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanmış olmanın getirmiş olduğu bedel. Bu çerçevede TOBB olarak odalarımızla birlikte özelikle Gaziantep ve Malatya’dan başlayarak, tüm İç Anadolu’yu Orta Avrupa’ya bağlamak üzere bir çalışma başlattık. Bu da yüklerimizi tren yoluyla Avrupa’ya gönderme projemiz. Bugüne kadar Türkiye’den halen Avrupa’ya tarifeli tren hattı seferi yok. Bunun için TOBB, TCDD ile birlikte bütün OSB’lerimizle dahil olmak üzere tarifeli tren seferleri başlatacağız. Bütün yükleri yanı başımızdaki Bandırma’da Okçugöl’de toplayacağız. Buradan düzenli olarak yükler, Avrupa’ya gidecek. Hepimiz artık, termin veriyor olacağız. İşte Çin ile rekabet etmek istiyorsak, ucuz nakliye masraflarıyla bunu yapabiliriz."

Türkiye’nin ABD’den sonra 11 tane ayrı otomobil markası üretilen dünyada ikinci ülke olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, müteahhitlik ve nakliye sektöründe dünya ikincisi sırada yer alındığını kaydetti. Türkiye’nin Cumhuriyetin 100’üncü kuruluş yıldönümü olan 2023’te ilk 10 büyük ekonomi hedefinin bulunduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Ama artık tekerlek yerinde patinaj yapıyor. Haberiniz olsun. Peki ne yapmak lazım? Sistemi yeniden ele almak lazım. Açık söyleyeyim sistemin her tarafı çürümüş durumda. Yama ile tutmuyor bu iş. Onun için diyoruz ki sistemi yeniden inşa etmemiz lazım. Sistemin yeniden inşası, binanın orta katından başlanmaz. Binanın temelinden başlar. Bütün gelişmiş ülkeler artık bireyi esas alıyor. Rifatı, Celal’i esas alıyor. Ahmet’in ve Mehmet’in hakkı diyor. Biz diyoruz ki yeni sistemde bireyin esas olduğu, bireyin var olmadığı yerde devletin var olamayacağı yeni bir sistem inşasına ihtiyacımız var. Bu yeni sistemin inşası da ancak yeni bir anayasa ile olur. Yeni bir anayasa olmadan bu yeni sistemi inşa edebilmemiz mümkün değil. Yeni yapılan bütün değişiklikler, yamalı bohça, açık söyleyeyim. Onun için tekerlek patinaj yapıyor. Biz özel sektör olarak para ve pul istemiyoruz. Biz bir tek şey istiyoruz. Benim rakibim, hangi şartlarla mücadele ediyorsa, üretim yapıyorsa, mal satıyorsa, aynı şartlar da bize sağlayın. Onu sağladığınız zaman biz bu ülkeyi dünyanın ilk 10 büyük ülke arasına sokar mıyız? Sokarız" diye konuştu.

'ORADAKİ İNSANLARI CAHİL BIRAKMAYACAĞIZ'

TOBB olarak en çok okula ihtiyaç bulunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, 14 sene önce Van’a bir ilköğretim okulu yaptıklarını, 4 yıl önce bunun yetmediği gerekçesiyle kapasitesinin büyütülmesinin istendiğini hatırlattı. 25 gün önce bu okulun yakıldığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "En çok üzüldüğüm günlerden bir tanesidir bu. TOBB’un adını taşıyan bir okulu yaktılar. Çok şükür, hemen oda başkanım ve sayın valimle temasa geçtim. Maddi hasar meydana gelmiş ve can kaybı yok. Sevindik ama yüreğime ateş gibi oturdu. Dedim ki 'Çocuklarımızı cahil bırakacak, okul yaktıracak kadar gözleri dönenlere lanet olsun. Esas lanetim de bunları kınamayıp, çeşitli bahaneler üretip kamuoyuna bunu bir türlü tatlı göstermeye çalışanlara, en büyük lanetim de onlara. Yönetim kurulu olarak şöyle bir karar verdik. ‘Kardeşim bu yakılan okulu yapacağız. Ama Van’a bir okul daha yapacağız şimdi’ dedik. Onlar yaksınlar oraya iki okul daha yapacağız. Haberiniz olsun. Oradaki insanları cahil bırakmayacağız" dedi.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasının sonunda BTSO bünyesinde faaliyet gösteren Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (BUTGEM) bünyesinde bir okul kurulması için destek sözü verdi. Program sonunda 7 kategoride 504 firmaya ödülleri verildi.



ST(FK/SS)