İzmir’deki oda ve borsaların yönetim kurulları ortak toplantısı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Hisarcıklıoğlu, VOB ve İMKB arasında süregelen taşınma geriliminin üstüne eklenen SPK kararıyla ilgili konuştu.

Toplantıda bulunan VOB ile İzmir Ticaret Borsası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’ye dönerek, "Işınsu Hanım’ı üzüyorlar" diyen Hisarcıklıoğlu, VOB’un İstanbul Finans Merkezi projesi çerçevesinde İstanbul’a taşınması yönündeki tartışmaları hatırlattı.

"DOĞRU HER YERDE DOĞRUDUR ARKADAŞIM"

VOB’un kurulması için çok büyük emek sarfettiklerini, 'olmayan, ölmüş bitmiş işi bitirerek Başbakan Recep Erdoğan’a ilk gong’u vurdurduklarını' anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Taşınma tartışmaları vardı fakat dünkü hadise beni çok üzdü. Belki hepiniz takip ettiniz. SPK’nın bir kararı yayınlandı. VOB olarak biz iki senedir tek hisse opsiyonlarının VOB’da olmasını istiyoruz. Bunu biz istemiyorduk, eskiden akademisyen olan SPK başkanı da doğrusunun böyle olması greektiğini söylüyordu. Dün SPK; bu başkan, başka bir görevdeyken bunun muhakkak VOB’da olmasını söyleyen kişi İMKB’ye devretti. Koltuk değiştirdikçe doğru değişir mi soruyorum? Doğru her yerde doğrudur arkadaşım. Çıkar dersin ki benim şu inandığım doğru yanlışmış, özür dilersin, bir akademisyen olarak karar verirsin."

"ARKASINDA NE YATTIĞINI ÇOK İYİ BİLİYORUZ"

Aslında bunun arkasında ne yattığını da çok iyi bildiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Böl parçalara yönet. Aslında istenen VOB’u işlevsiz hale getirmek. Aslında biz İMKB ile VOB’u bütünleştirmeyi nasıl sağlarız diye kafa yorarken dün SPK’nın almış olduğu bu karar özellikle İMKB ile VOB’un bütünleşme sürecine müthiş derecede zarar vermiştir. İnşallah SPK yanlıştan vazgeçer ve işin doğrusu uygulanır diye söylüyorum" diye konuştu.

İZMİR’E TEŞVİK MESAJI

Konuşmasında Türkiye’deki özel sektörün önemine de işaret eden Hisarcıklıoğlu, geçen yıl yapılan 150 milyar dolarlık yatırım ve sağlanan 1 milyon 300 bin istihdamın Cumhuriyet tarihinde 'rekor' olduğunu dile getirdi. Avrupa’daki ekonomik krizlere ve Ortadoğu ile Afrika’daki siyasi krizlere dikkat çeken ve bunların arasında en istikrarlı ülkesinin yine Türkiye olduğunu kaydetti. İzmir’in de teşvik sisteminden şikayetçi olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Bileniniz var mı, İzmir’deki bazı yatırımlar 5’nci bölge kapsamında. Bunlar da stratejik sektör yatırımları" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu ayrıca, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı konusunda da TOBB Başkanı olarak her fırsatta, heyet ziyaretinde bu konuyu dile getirdiğini de sözlerine ekledi.



BT(İÖ/SS)