Bu sistemlerin teşkili için vatandaşın önünde 3 yol bulunuyor. Birinci yolla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yetki belgesi almış olan Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketleri'nden faydalanılabiliyor. Bu şirketler montaj ve okuma işlemini bina yönetimleri ile protokole bağlayarak gerçekleştiriyor. Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketleri, Bakanlıktan yetki belgesi almış olması sebebiyle Bakanlığın denetimine tabi.


İkinci yol olarak bina yönetimi, ekipmanları temin ederek okuma işini kendi bünyesinde çözümleyebiliyor. Üçüncü yol ise yönetim herhangi bir firma ile anlaşarak montaj ve okuma hizmeti satın alabiliyor. Firma yetkilileri binanın durumuna göre ısı pay ölçer ve diğer cihazları binaya monte ediyor. Sıcaklık minimum 15 °C ye ayarlanabiliyor. İsteyen istediği kadar enerji kullanıyor. Herkes kullandığı enerjinin ücretini ödüyor.


HERKES KULLANDIĞI ENERJİNİN MİKTARINI VE ÜCRETİNİ GÖREBİLECEK


Apartman yöneticileri; ısı veya sıhhî sıcak suya ilişkin tüketimleri aylık veya belirli dönemlerde ölçüyor ve bağımsız bölüm kullanıcılarına ait gider paylaşım belgelerini düzenliyor. Yönetici paylaşım bilgilerini asgari üç gün süre ile liste halinde bina girişindeki panoda ilan ediyor. Böylece herkes ne kadar enerji kullandığını ve ne kadar ücret ödediğini görmüş oluyor.


YETKİLENDİRİLMİŞ ÖLÇÜM ŞİRKETLERİ KİMLER?


Yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri; bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu veya enerji yöneticisinin ölçümleri yapabilecek yeterli personel ve donanıma sahip olmadığı durumlarda, ölçüm yapmak üzere Bakanlık tarafından yetki belgesi verilmiş yüklenici konumundaki kişiler. Bugüne kadar 29 şirket ölçüm yapmak üzere yetkilendirildi.


KULLANILAN CİHAZLAR NELER?


Isı Kontrol ve Ölçüm Ekipmanları; her bir radyatör üzerine yerleştirilecek ve radyatörün sıcaklığını ayarlayacak termostatik vana ile binanın tesisat özelliğine göre ölçüm okuma ve faturalandırma işlemi için kullanılacak ısı ölçer (pay ölçer) veya ısı sayacından (kalorimetre) oluşuyor.


Bina yönetimi veya sahibi bu cihazların montajını ilgili firmaya yaptırdıktan sonra ölçüm ve gider paylaşım belgesi düzenleme işlemini ya kendisi yapıyor ya da Bakanlıktan yetki almış "Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketine" yaptırıyor.


AKSİ YÖNDE KARARLAR İSE KANUNEN GEÇERLİ DEĞİL


5627 Sayılı Kanun gereğince bina yaşı, yakıt cinsi, toplam inşaat alanı, bağımsız bölüm sayısı türünden kıstaslar ekipman kullanımına geçiş için engel oluşturmamakta. Bu uygulama kanun hükmü olmasından dolayı bina yönetimlerinin gerek oy birliği gerekse de oy çokluğu ile almış olduğu aksi yönde kararlar ise kanunen geçerli değil.


Yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin listesine www.bep.gov.tr adresinden ulaşmak mümkün. Konu ile ilgili detaylı bilgi ye www.csb.gov.tr adreslerinden ulaşılabilir.