TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ekonomisinde iç talepte ve dış talepte yavaşlamanın yılın ikinci çeyrek döneminde devam ettiğini belirttti. Büyükekşi, ekonomideki yavaşlamanın sanayi üretimindeki büyümeyi de etkilediğini söyledi. Yılın ilk beş ayında Kapasite Kullanım Oranı'nın ortalama yüzde 74 ile geçen yılın altında kaldığını ifade eden Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Sanayi üretimindeki büyüme Nisan ayında yüzde 1.8 olarak gerçekleşti. Geçen yıl yüzde 8.5 olan büyüme rakamı bugün açıklanan ilk çeyrek rakamları itibarıyla 3.2 oldu. Bu rakamlar ekonomideki yavaşlamaya dikkat çekiyor. İç talep yavaşlarken büyümeyi yüksek oranda devam ettirmek için bilhassa dinamik alternatif piyasalarda ihracata ağırlık vermek gerekiyor. Dünya ekonomisindeki daralmaya rağmen, ihracatımız artıyor. Ekonomide en önemli risk olarak görülen cari açıkta önemli bir iyileşme yaşanıyor. Alınan önlemlerle birlikte cari açık yıllık bazda 68 milyar dolar seviyesine geriledi. Önümüzdeki aylarda da cari açıktaki gerilemenin sürmesini bekliyoruz. Cari açık finansmanında ise şu aşamaya kadar sıkıntı yaşanmadı. Cuma günü TÜİK’in açıkladığı dış ticaret rakamları bu konuda önemli mesajları içeriyor. TÜİK rakamlarına göre Mayıs ayında ihracat yüzde 20 artarken, ithalattaki artış sadece yüzde 3 oldu. Dış ticaret açığı da Mayıs ayında yüzde 16 geriledi."

İlk 5 aylık rakamlara göre ihracatın yüzde 12.7 yükseldiğine işaret eden TİM Başkanı Büyükekşi, "Fakat aynı dönemde ithalat yüzde 1.4 geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 55’den yüzde 63’e yükseldi. Bu rakamlar, cari açığı düşürmek için alınan tedbirlerin başarılı olduğunu gösteriyor. Yılın ilk 4 ayında cari açığın yüzde 28 gerileyerek 21 milyar dolara inmesi de bunun en önemli kanıtı. Bu gelişmeler Türkiye ekonomisinin zayıf noktası olan cari açık konusunda önemli adımlar atıltığını gösteriyor" dedi.

"TÜRKİYE’NİN BU BAŞARISINA 41 KERE MAŞALLAH DİYORUZ"

Merkez Bankası’nın elindeki imkanları iyi kullanarak üzerine düşeni başarıyla yaptığını ifade eden Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak Türkiye, büyümeden fedakârlık yapmadan mesafe almak için, istihdam ve vergi cephesine destek amaçlı girişimlere ihtiyaç duyabilir. Bunun için de yeni yatırımların yapılmasına ihtiyaç var. İşte bu noktada yeni açıklanan yatırım teşvik paketi uygulamalarıyla cari açığın daha da azalmasını bekliyoruz. Dünyada iktisadi ve siyasi karmaşa ne yazık ki devam ediyor. Avrupa’daki sorunların çözümünde AB’nin büyük ekonomilerinin tutumu belirleyici olmaya devam edecek. ABD ekonomisinde toparlanma süreci de biraz uzayacak gibi görünüyor. Çin ve diğer gelişen ülke ekonomilerinde de büyüme yavaşlıyor. Bu gelişmelere bağlı olarak emtia fiyatlarında gerileme eğilimi sürüyor. Özetle küresel ekonomideki yavaşlamanın, yılın ikinci yarısında da sürmesi bekleniyor. Bu durum, Türkiye’ye dış açıkları ile enflasyonist baskıların hafiflemesi açısından çok önemli bir katkı sunacak. Türkiye ekonomik dengeleme sürecine devam ederken, uluslararası platformda sağlam ve güvenilir ülke imajını güçlendiriyor. Bugün ulaştığımız noktada, IMF’ye 5 milyar dolar kaynak aktarır konuma geldik. Bu bir milattır. Bu bir dönüm noktasıdır. Türkiye’nin bu başarısına 41 kere maşallah diyoruz."

500 MİLYAR DOLAR İHRACATA ULAŞMAK İÇİN ÜRETİMİ ARTIRACAĞIZ

2009 yılından beri Türkiye’nin finansman sıkıntısı yaşayacağını varsayan, ancak her seferinde boşa çıkan kredi derecelendirme kurumlarının Türkiye’yi anlayamadığını ve okuyamadığını ifade eden Büyükekşi, "Artık bu aşamada yatırımcılar haklı olarak Türkiye için itibarı yerlerde sürünen kredi derecelendirme kurumlarına bakmıyor. Onlar Türkiye’nin istikrarlı kalkınması ve yüksek reel getirilerine odaklanmış gözüküyorlar. Şunu açıkça ifade etmek istiyorum ki bu başarılardan ihracatçılar olarak gurur duyuyoruz. 55 bin dinamik ihracatçımız, Türkiye’nin geleceğini daha parlak yarınlara taşımak için çalışıyor. 2023 ihracat stratejimizde hedef aldığımız 500 milyar dolar ihracata ulaşmak için üretimi artıracağız. Üretimi artırmak için yatırım yapacağız. Yeni yatırım teşvikleri sayesinde 2023 yılı ihracat hedefine çok daha yakın olacağız" diye konuştu.

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU ÖNEMLİ İŞLEV ÜSTLENECEK

1 Temmuz itibariyle önemli bir yasa olan 'Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun' yürürlüğe girdiğini hatırlatan Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu düzenleme işletmelerimizi yeniçağa taşıyacak çok önemli bir işlev üstlenecek. Şirketlerimiz bu modern yasa ile daha rekabetçi olacak, sağlıklı bir şekilde gelişecek. Yenilikçi bir şekilde büyüyecekler. Bizi 500 milyar dolar ihracat hedefine taşıyacaklar. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu, ülkemizde ticari yaşamın geleceğine damga vuracak bir düzenleme olarak görüyoruz. Yeni Türk Ticaret Kanunu, şirketlerimizin kurumsallaşması için, sürdürülebilirliği için, rekabet gücünün artırılması için, kamu güveninin oluşturulması için, şeffaflık için çok önemli bir fırsat ve zemin hazırlıyor. Yeni yasa, şirketlerimizi modern ve rekabetçi bir yapıya yönlendirecek. Bu yasanın kanunlaşması sürecinde TİM, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte büyük destek verdi. Ancak mecliste kabul edilen yasada ticaret hayatımızı olumsuz etkileyecek sıkıntılı bazı maddeler belirledik. Bu maddelerle ilgili meclisimiz görüşlerini Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı’ya arz ettik. Bakanımız taleplerimizle tek tek ilgilendi ve yeni bir düzenleme ile sıkıntılarımızın giderilmesini sağladı. Bu yapılan değişikliklerle Türk Ticaret Kanunu mükemmel hale geldi."

HAZİRAN AYI İHRACAT RAKAMLARI

Haziran ayında ihracatta ilk sırayı alan Otomotiv Endüstrisi sektörünü Çelik sektörünün 1 milyar 495 milyon dolar ile takip ettiğini vurgulayan, Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörünün de 1 milyar 409 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldığını söyleyen Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Tarım sektörlerimiz Haziran ayında 1 milyar 530 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 12,93 pay aldı. Sanayinin payı 9 milyar 898 milyon dolar ihracat ile yüzde 83,60, madencilik ürünlerinin payı ise 411 milyon dolar ile yüzde 3,48 oldu. Haziran ayında en fazla ihracat artışını yüzde 120 ile tütün, yüzde 94 ile Savunma ve Havacılık Sanayi ve yüzde 44 ile Mücevher sektörü yakaladı. Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ülke 1,1 milyar dolar ihracat ile Almanya oldu. Irak 913 milyon dolar ihracat ile ikinci, İngiltere 641 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. Bu üç ülkeyi sırasıyla, İtalya, Fransa, Rusya, ABD, Suudi Arabistan, Mısır ve İran takip etti. Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ilk 10 ülke arasında, ABD’ye ihracatımız yüzde 51, Mısır’a yüzde 39, Irak’a yüzde 38 ve Suudi Arabistan’a yüzde 31 artış gösterdi. İtalya’ya ise yüzde yüzde 20, Almanya’ya yüzde 7 azaldı. İller bazında ilk 10 ihracatçı ilimiz arasında, Haziran ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 19 ile Ankara oldu. Daha sonra sırasıyla Hatay, İzmir, Gaziantep, Manisa ve İstanbul geliyor. En fazla ihracatı düşen ilimiz ise yüzde 11 ile Kocaeli oldu."

BAKAN YAZICI: HEDEF 2023’TE 500 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da ihracat kapasitesini arttırmaya hükümetin özel önem verdiği belirterek, 2023’te 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak ve Türkiye'nin dünyanın 10 büyük ekonomosinden biri olması için tüm projeleri süratle gerçekleştirdiklerini söyledi. 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı ile ihracatta yapısal dönüşümü sağlamak için bir yol haritası çizildiğini hatırlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Gümrüklerimizi, gerçekleştirdiğimiz yeni düzenlemelerle 2023 hedeflerine, bu değişime, bu hıza uygun hale getiriyor, ithalat ve ihracat işlemlerini kolaylaştırıyoruz. Bu konuda yapılan araştırmalar da gümrük işlemlerinin ticaret hacmine çok önemli biçimde etkilediğini ortaya koyuyor. Bu noktada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak önceliğimiz, yasal ticareti mümkün olduğu ölçüde kolaylaştırmaktır. Zira yasal ticaretin kolaylaştırılması, yasadışı ticaretle daha etkin mücadele edilmesine, gümrük işlemlerinden kaynaklanan formalitelerin azaltılmasına, buna bağlı olarak da gümrük işlem maliyetlerinin minimum düzeye indirilmesine imkân sağlamaktadır. Dış ticaretin daha düşük bir maliyetle yapılabilmesi ise ülkemizin dış ticaret hacminin artmasına, ulusal rekabet gücünün daha üst seviyelere yükselmesine ve ekonomik büyümesinin desteklenmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Ülkemizin dünya ekonomileri arasında güçlü bir yer edinmesi şüphesiz ki en önemli katkıyı sizler, ihracatçılarımız, işadamlarımız sağlamaktadır."

SURİYE İLE İHRACATIMIZ YÜZDE 62 GERİLEDİ

Daha sonra Suriye’deki gelişmelerden ihracatın nasıl etkilendiği yönündeki bir soruyu yanıtlayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Suriye ile ihracat sorunumuz son olaylarla başlamadı aslında. İhracatımız geçen yılın aynı dönemi itibariyle yüzde 62 geriledi. İhracat arasında Suriye’ye verdiğimiz elektrik var. Uluslararası anlaşmalar gereği bu sürüyor. Bunda da bir aksama olursa ihracatımız daha da gerileyeceğini düşünüyorum" dedi.

Rize’de ihracatta ilk 10 sıraya giren işadamlarına plaket verilmesinin ardından Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Bakan Hayati Yazıcı'ya gümüş Taka maketi hediye etti.