Bal ve zeytinyağı gibi ürünlerdeki tartışmalarla birlikte kamuoyu gündemine gelen gıda güvenliği sorunu hakkında, hazır yemek sektörü temsilcileri de açıklamalarda bulundu. Yasal yaptırımlar ve özel çalışmalarla merdivenaltı üretime karşı önemli zaferler kazanan sektör temsilcileri, yaz sezonunun başlamasıyla düğün, nişan ve piknik gibi organizasyonlarda güvenilir firmalara gidilmesi gerektiğini vurguladı.

YESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozdağ, hazır yemek sektöründe son 10 yılda yaşanan gelişmelerin çok önemli olduğunu, kayıt dışına karşı ciddi mücadele verildiğini anlattı. Bozdağ, "Yemek giderleri direkt olarak firmaların kendi giderleri olduğu için bunu kayıt altına almak zorunda kalıyorlar. Kayıt dışı firmalardan alışveriş yapmak istemiyorlar" diye konuştu. Bozdağ, kayıt dışının vergi ödememe boyutunun dışında kontrol ve denetim mekanizmasının yokluğu sorununun bulunduğunu anlattı. Bozdağ, "Biz çabalarımızı ikinci boyut üzerine yoğunlaştırıyoruz" dedi.

'TABELA AVCILARI' MERDİVENALTINA KARŞI

Hüseyin Bozdağ, kayıt dışı ile mücadele kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliğine giderek Türkiye’nin 7 bölgesindeki tüm yemek üreticisi firmaların envanterini çıkarma çalışması yürüttüklerini anlattı. Bozdağ, "Biz tabela avcılığı diye tabir edilen, aslında geçmişten beri uygulanan bir durumu uyguluyoruz. Kendi firmamız da dahil bu sistemi uygulayarak dosya hazırlayacağız ve tüm firmaları kayıt altına alıp tüm Türkiye’deki Tarım İl Müdürlükleri’ne teslim edeceğiz" dedi.

DÜĞÜN VE PİKNİK SEZONUNA DİKKAT

Bozdağ, yemek sektörüyle ilgili bazı önyargıların bulunduğunu da söyledi. Bozdağ, "Yemek sektörüyle alakalı bazı düşünceleri hafızalardan silmek lazım. Biz 7 milyon insana 'Yemek hazır' deyip, hizmet sunuyoruz. Ancak özellikle yaz aylarında gıda zehirlenmeleri ile basında yer alabiliyoruz. Sektörde kayıt dışı giderek azalsa da özellikle düğün, piknik yemekleri gibi hizmetlerde kayıt dışı yoğunluğu var. Geldiğimiz günler itibariyle düğün yemeklerinden, pikniklerden kaynaklı bunlar çoğalacak. Fabrika, hastane ve okullarda ürettiğimiz yemeklerde sıkıntı yok. Gireceğimiz yaz döneminde düğün, nişan, piknik olacak. O yüzden çağrımız mutlaka YESİDEF’e üye veya kayıt altındaki yerlerden hizmet alınması" diye konuştu.

TAVUK ETİ YERİNE MARTI ETİ KALKTI

Ege Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı ve YESİDEF Başkan Yardımcısı Ahmet Hakan Ay da son yıllarda çıkarılan Gıda Güvenliği Yasası ile sektörlerinde yaşanan kayıt dışılık sorununun, "Bırakılan eski bir alışkanlık" haline geldiğini dile getirdi. Ay, beş yıl önceye kadar İzmir’deki yemek şirketlerinin yüzde 10- 15’inin kayıt altında olduğunu, ancak daha sonra bu tablonun tam tersine döndüğünü anlattı. Ay, "100 bin liralara varan ciddi yaptırımlar ve tüketicinin bilinci kayıtdışı üretim yapan firmaları caydırdı. Ayrıca Alo Gıda Hattı da sanılandan çok aktif çalışıyor. Bu gibi nedenlerle yemek firmaları çok toparlandı. Biz tedariğin çoğunluğunu dışardan sağladığımız için son derece dikkatliyiz. Baklava aldığımızda içinde bezelye mi var, yeşil fıstık mı var, artık görebiliyoruz. Çok ucuza, kalitesiz, sağlıksız ürünler vardı. Ama artık sektörün kayıt altına girmesiyle tedarikçiler de ismini koydukları ürünü veriyorlar" diye konuştu. Ay, sahte ürünlerle ilgili soru üzerine ise "Bir arkadaşımız dana etiyle yemek pişirirken diğeri inek etiyle pişiriyordu. Biri piliç eti kullanırken diğeri martı eti veriyordu. Bunlar ortadan kalktı" dedi.



BT(İÖ/BT)