Türkiye Hazırgiyim ve Moda Federasyonu (TMHF) Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Örün, her ay en yüksek artış ve düşüş gösteren ürünler içinde hazır giyim ürünlerinin önemli bir yer tutmasına ilişkin çarpıcı tespitler yaptı. TÜİK, aylık olarak açıkladığı ve enflasyona önemli bir gösterge teşkil eden Tüketici Fiyatları Endeksi’nde sürekli olarak giyim malzemelerinin olduğuna dikkat çeken Örün, gıda ve giyim gibi temel ihtiyaç malzemelerinin sıralamada yer almasına şaşırmadıklarını ancak bu ürünlerde mevsimsel etkilerin de çok önemli olduğunu söyledi.

MEVSİM BAŞINDA 'GİYDİRİLMİŞ' FİYATLAR

Hazır giyim sektöründe mevsim açılışlarında yükselen fiyatların mevsim sonunda indirimlerle düştüğünü, dolayısıyla enflasyonun düşmesine olumlu etki yaptığını dile getiren Örün, "Yalnız burada bir sorun var. Mağaza aşamasında mevsim başında bütün fiyatlar tabiri yerindeyse 'giydirilmiş' fiyatlar olarak karşımıza çıkıyor. Sezon açıldıktan 10 gün sonra indirime gidileceği düşünülerek konulmuş şişkin fiyatlar enflasyona da veri teşkil ediyor. O nedenle mevsim başında baz alınan hazır giyim fiyatları biraz yanıltıcı oluyor" diye konuştu.

KURALSIZ İNDİRİMLERE YAPTIRIM TALEBİ

Bu tür indirimlerin kuralsız olduğunu ve Avrupa ülkelerinde örneğinin bulunmadığını dile getiren Örün, "Fiyatların mevsim başında suni olarak yüksek ilan edilmesi sorununun çözülmesi için indirim sezonlarının düzenlenmesi ve yasaya bağlanması gerekiyor. Türkiye’de bu anlamda bir yasal boşluk var. Mevsim dışı indirimlere yaptırım gelmesi lazım. Bundan sektörün kendisi de şikayetçi ama rekabet koşullarında yasal altyapı olmadığı sürece çözüm bulmak zorlaşıyor. Tüketici derneklerine de bunu talep etmek için büyük görevler düşüyor" dedi.

PUAN KART DEĞİL BAŞTAN İNDİRİM LAZIM

Öte yandan, mağazaların promosyonlarında da problemler olduğuna dikkat çeken Örün, "Bir de her markanın artık birer üyelik kartı oldu. Bunlar da giydirilmiş fiyatlar oluşmasına hizmet edebiliyor. Örneğin gömlek alırken çorap almak istemediğimiz halde hediye olarak veriyor ama halbuki o çorabın parasını da alıyor. Bu birçok markada var ama Avrupa’da böyle bir uygulama yok. Puan kartlarına tüketici gözüyle seviniyoruz ama bunu baştan etikete indirim olarak koyması gerekiyor" diye konuştu.

NİSAN AYI ZAM ŞAMPİYONLARINDA GİYİM AĞIRLIĞI

Nisan Ayı Tüketici Fiyatları Endeksi’nde en fazla artış gösteren ürünlerin ağırlığı ise yine giyimde oldu. TÜİK rakamlarına göre, bir önceki aya göre en fazla artış gösteren ürün yüzde 44 ile domates olurken, onu yüzde 21 ile etek, yüzde 20 ile erkek gömleği, yüzde 19 ile erkek ayakkabısı, yüzde 19 ile kadın tişörtü, yüzde 17 ile çocuk gömleği izledi.

NİSAN AYI ARTIŞLARI

TÜİK rakamlarına göre, 2012 bahar sezonunun açıldığı nisan ayında en yüksek artışlar şu şekilde gerçekleşti:

Domates, yüzde 44

Etek, yüzde 21

Erkek gömleği, yüzde 20

Erkek ayakkabısı, yüzde 19

Kadın tişörtü, yüzde 19

Çocuk gömleği, yüzde 17

Doğalgaz, yüzde 17

Erkek takım elbisesi, yüzde 16

Limon, yüzde 14

Elektrik ücreti, yüzde 9



BT(İÖ/CK)