İlci Tarım İşletmesi arazisinde kurulan biyogaz projesi, yeni ek tesisleriyle ilgili resmi sözleşme İlci Holding Yönetim Kurulu üyesi Nedim İlci ile Almanya Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Koruma Bakanlığı Proje Direktörü Ulrizch Stdhr ve Türkiye Direktörü Günay Yaşın arasında imzalandı. Törene Ak Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, Kırşehir Milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan ile Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam ve diğer yetkililer katıldı. Proje, Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Almanya Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı'nın işbirliğinde hayata geçirildi.

Çiçekdağı İlci Tarım İşletmesi Biyogaz Tesisi'nde imza töreni öncesinde konuşan İlci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nedim İlci, işletme hakkında bilgiler verdi. 2004 yılında Tigem'den 30 yıllığına kiraladıkları tesisi, tarım ve hayvancılık alanında modern bir işletmeye dönüştürdüklerini belirtirken İlçi, "İşletmede modern tarım teknikleri kullanarak, 7 bin 500 dekar tarım alanda sulu tarıma geçtik" dedi.

İşletmede, hayvancılığa da önem verdiklerini belirten İlçi, 3 bin 200 baş hayvan kapasitesiyle günlük 30 ton civarında süt elde ettiklerini, sütün 17-18 tonunu bir başka firmaya verdiklerini, kalanını da kendi tesislerinde değerlendirdiklerini bildirdi. Nedim İlci, Türk-Alman ortaklığı ile hazırlanan Biyogaz Projesi ile işletmenin enerji ihtiyacını karşıladıklarını, posasının da değerlendirilip, tarım arazilerinde organik gübre olarak kullanılacağının altını çizdi.

Törende konuşan Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı ise bu tür projelerin Kırşehir ve Yozgat'taki göçü önleyeceğini belirtti. Yazıcı, köylerde hayvan atıklarının kanalizasyona verildiğini hatırlatarak, tesisin yörede örnek teşkil edeceğini kaydetti. Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak ise söz konusu projeden Türkiye'de 2 tane olduğunu, böylece hem çevre kirliliğin önlenmesi, hem de enerji ihtiyacının karşılanması noktasında tesisin önem arzettiğini söyledi.

ENERJİ ÜRETİMİ

Proje Direktörü Alman Ulrich Stöhr Grabowski, hayvancılığın yaygın olduğu bölgelere çevre kirliliğinin de ciddi boyutlara ulaştığını, açıkta kalıp, kendiliğinden çürüyen dışkıların dünyaya da zarar verdiğini söyledi. Bir inekten 24 saat elektrik sağlanabileceğini kaydeden Grabowski, daha fazla hayvan düşünüldüğünde önemli derecede enerji açığını kapacağının altını çizdi.

Almanya Uluslararası İşbirliği Kurumu Türkiye Direktörü Gülay Yaşın ise Türkiye'de tarımsal atık sorununun çözümlenebilmesi için Almanya'nın teknik bilgi desteği verdiğini, tarımsal atık problemini de biyogaz tesisiyle çözdüklerini anlattı. Türkiye'de 4 bin 500 tesis için potansiyel olduğunun altını çizen Yaşın, Türkiye'de bir çok işletmenin biyogaz tesis için başvurduğunu bildirdi. Projenin, Türkiye'deki ilklerden birisi olduğunu da ifade eden Yaşın, "Hayvan dışkıları hayvancılığın yaygın olduğu bölgelerde ciddi sorunlar yaratmaktadır. Bu sorun çözümlenirken, dışkılar dönüştürülmekte sıvısından elektrik enerjisi, katı atığından ise gübre olarak yararlanılabilmektedir" dedi.

Biyogaz üretim sorumlusu Uğur Uysal da 17 bin dekar alanda faaliyetini sürdürmekte olan İlci Tarım İşletmeleri arazisinde kurulan Biyogaz Tesisi projesinin TUBİTAK Başkanlığı'nın Teknoloji Yenilik Destekleme Programı kapsamında Dumlupınar Üniversitesi iş birlikteliğiyle destek kapsamına alındığını bildirdi. Uysal, tesisisin 2011'in haziran ayında devreye alındığını, Ağustos 2012'de elektrik enerjisi üretimine başladığını da vurgularken şunları söyledi: "Mevcut tesisimizde çiftliğimiz genelinde atık varsaydığımız toplamda günlük 80 ton atıkla 250 kw saatlik elektrik enerjisi, 290 kw saatlik ısı enerjisi üretilmektedir. Bu kapasite çiftliğimizin kış aylarında elektrik ihtiyacının yüzde 70'lik kısmını karşılarken, yaz aylarında tarımsal sulamalarımızın da elektrikle çalışan motorlar ile yapılmasından dolayı yüzde 25'lik elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Böylelikle kimyasal gübre kullanılan tarımdan da uzak durulmaktadır."

Türk-Alman Biyogaz projesi ile imzalanan işbirliği protokolü ile günlük yaklaşık 300 ton atık ile 1330 kwh elektrik, 1400 kwh ısı enerjisi üretecek bir tesis kurulacağı belirtildi.

 

HG (AY/RT)