SAP Şirketi tarafından organize edilen 'Türkiye'yi Geleceğe Taşıyacak Şirketler' zirvesinin ikincisi Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Hizmet Binası'nda gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan SAP Hızlı Büyüyen Pazarlar Direktörü Safa Haktanır, zirvenin amacının dünyadaki rekabet ortamında şirketlerin izleyeceği stratejilerle ilgili bilgi vermek olduğunu söyledi. Bugün bazı ülkelere yatırımın arttığını belirten Haktanır, 2023 vizyonunda Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisine olmayı hedeflediğine dikkat çekerek, gelişen bölgeler arasında Brezilya, Hindistan, Çin ve Rusya'nın ardından genişletilmiş Meksika, Endenozya, Körfez Bölgeleri ve Türkiye'nin bulunduğunu kaydetti. Haktanır, bu nedenle Türkiye'ye özel önem verildiğini vurguladı.

Daha sonra program kapsamında 'Türkiye'yi Geleceğe Taşıyacak Şirketler' başlıklı oturum yapıldı. Avrupa'da bir kriz yaşandığını ifade eden Haktanır, Avrupa'nın mali durumunu değerlendirirken, finans ve reel sektörün ayrı değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Avrupa'daki krizin finans kaynaklı olduğunu ifade eden Haktanır, Almanya imalat sektörünün geçen yıl yüzde 57 büyüdüğüne işaret ederek, "Avrupa'da kriz oluyor ama hangi seviyede olduğuna bakmamız lazım. Avrupa'da kriz varsa ve ihracatımızı etkiliyorsa o zaman başka pazarlar aramamız lazım. Türkiye'deki şirketler krizi gördüler. Madem ki Batı'dan Doğu'ya gidiliyorsa, yeni pazarlara gideceğiz. Afrika gibi yeni pazarlara gideceğiz. Bunun içinde kendimizi güçlendirmemiz lazım. Avrupa zor günler geçiriyor ama batmıyor. Politik etkileri olabilir, finans krizi içinde olabilir. Ama reel sektörde bir kriz görmüyorum. 2023 vizyonunda dikkat etmemiz gereken Türkiye gayri safi milli hasılanın ne kadarını araştırma, geliştirme ve teknolojiye ayırıyor, bunları sorgulasak belki daha hızlı o hedefe ulaşırız" dedi.

"BURSA, KOCAELİ, DENİZLİ EKONOMİSİ DÜZELİRSE TÜRKİYE DÜZELİR"

Oturumun moderatörlüğünü yapan Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Yönetmeni Rauf Ateş ise 2009 yılında bir organizasyon için Türkiye genelinde yaptıkları programlarda ekonomik anlamda Bursa, Kocaeli, Denizli'de sıkıntı yaşandığını hatırlattı. Bu 3 kentte sıkıntı olunca Türkiye genelinde ekonomik açıdan sıkıntı yaşandığını ifade eden Ateş, "Bu 3 şehir düzelirse Türkiye'de düzelir" diye konuştu.

"TERCİH EDİLEN PARTNER OLDUK"

Coşkunöz Holding Bilgi Sistemleri Grubu Başkanı (CIO) Remzi Sülo ise ekonomik açıdan Bursa'nın son yıllarda önemli aşama kaydettiğini ifade etti. Otomotiv sektörünün Türkiye'de önemli bir yerinin bulunduğunu söyleyen Sülo, Bursa'nın bu sektörde önemli yere sahip olduğunu vurguladı. Türkiye'de önceki yıllara göre çok daha kalifiye çalışanlarla güzel projeler yapıldığını ifade eden Sülo, "Alman, İtalyan, Hollandalı ortaklarımız var. Tercih edilen bir partner olduk" diye konuştu. Sülo, Türkiye'nin özellikle son dönemde makine sektöründe de ciddi aşamalar kaydettiğinin altını çizdi.