Kayseri’de Büyükşehir Belediyesi, Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu, Hacılar Belediyesi ve KASKİ'ye mensup 1470 işçiye ücret ve sosyal haklarda yüzde 18’lik zam getiren 2012-14 dönemi, toplu iş sözleşmesi Hak- İş'e bağlı Hizmet İş Sendikası arasında imzalandı. 'İşçiler, ustaların gadasını alsın'’ pankartı astılan salona Belediye başkanları girerken, zam alan işçiler alkışlayıp, tezahürat yaptı. Hak İş Genel Başkanı Mahmut Aslan, şöyle dedi:

"Zam yapılan rakamlar, Türkiye’nin enflasyon ve kamuda imzalanan toplu sözleşmeler göz önünde alındığı oldukça iyi sayılır. Ne yazık ki, belediyelerde ve kamuda, sendikalı işçilerin dışında taşeron firmalarca çalıştırılan 450 bin taşeron işçi var. Bu sözleşmelerin onlar içinde geçerli olması için çalışmalar yapıyoruz. Bu yüzünden sıkıntılıyız. Belediyeler de ne yazık ki aynı masada aynı işi yapanlar arasında ücret farklılığı var. Düzenleme yapıp, bunları da sendikalı hale getirmek gerekli. Toplu sözleşmeye katmak gerekli. İşverenlerin buna sıcak bakması ve hukuki düzenlemeler yapılmalı. Mali giderleri düşürmek adına taşeron işçi çalıştırılması, çok ağır sosyal maliyet getiriyor. Parasal maliyet düşünerek yapılan bu çalıştırma düzeni, ağır sosyal sorumluluklar getiriyor. Bir çok taşeron işçi, maalesef doğru dürüst ne maaş ne de kıdem tazminatı alamıyor. Taşeron işçilerin kamuda çalışanları girdi, çıktı yapılıyor."

Kayseri Büyükşehir Belediye başkanı Mehmet Özhaseki de işçilerin ücretlerini gününde ödediklerini belirterek, Belediye başkanlığı, hac ibadeti gibi. Bu ibadet yapılırken, dini görevler yerine getiriliyor. Ama şeytan da taşlanıyor. Hizmet de yapıyoruz, şeytan da taşlıyoruz. Kimseden korkumuz yok. Belediye çalışanları olarak görev yaparken hepiniz beni, bu makamı temsil ediyorsunuz. O nedenle vatandaşa karşı hoşgörülü ve anlayışlı olun. Onlara kızmayın,yardım edin. Siyasetten aranmış, herkese eşit, hizmet belediyeciliği anlayışı ile işinizi iyi yaparak, aldığınızı hak ettirin."

Tören belediye başkanlarıyla Hak İş ‘e bağlı Hizmet İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi ile sona erdi. Afganistan ve Güneydoğu’daki şehitler nedeniyle, belediye ve sendika tarafından davul- zurnalı kutlamadan vazgeçilerek, şehitlere dua edildi. Hak- İş Genel başkanı Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Kaskispor kadın takımını da Avrupa Kupasında elde ettiği ikincilikten dolayı kutladı.



OE,DÖ(OE/İD)