Projede güneş panelleri sayesinde doğru akım, alternatif akıma çevriliyor. Sistem, saniyede 16 litrelik su ile çalışıyor ve tamamen tarımsal sulama amaçlı olacak. Projenin yapımcısı firmanın sahibi Çetin Aslan, "Böylece 400 Wolt, yani 17.5 kilowattlık enerji üretebiliyoruz. Bu da 8 dairenin elektrik enerjisi ihtiyacına denk düşüyor" dedi. Aslan, projenin bir benzerini daha önce Ankara'nın Çamlıdere İlçesi'nin Meşale Köyü'nde kurduklarını söyledi. Türkiye'nin farklı bölgelerinde aynı sistemin konut elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulduğunu belirten Aslan, "Tarımsal sulama amaçlı olarak sanıyorum ilk kez Ankara'da kuruluyor" dİye konuştu.

BEDAVA SULAMA YAPILACAK

Kargalı Köyü Muhtarı Metin Tekeli, köydeki göletin son 10 yıldır kuraklık nedeniyle tarımsal sulama için kullanılamadığını söyledi. Tekeli, Özel İdare ve Kaymakamlık tarafından hazırlanan projenin devreye girmesiyle son 10 yıldır dolmayan göletin dolduğunu ifade etti. Metin Tekeli, "Bununla tarımsal sulama yapıyoruz. Şu anda kuraklık sıkıntısı var. Normalde 2 bin 500 dekarlık yerimiz var sulanacak, ancak bu tesisin faaliyete başlamasıyla 12 bin dekarlık alanda sulama yapabileceğiz" dedi.

Muhtar Tekeli, 2 bin 500 dönümlük tarımsal sulamanın elektrik enerjisiyle yapılması durumunda 50 bin liralık maliyetin olacağını, ancak güneş enerjili sistemde bu sulamanın bedava yapılacağını kaydetti. Tekeli, ayrıca köyün içme suyunu karşılamak için de bu tesisten yararlanacaklarını vurguladı.



MÖ(AY/BT)