Borcundan dolayı haciz işlemi uygulanan Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'ndeki Gümüşsuyu Halı Fabrikası 104 bin 733 metrekare alanlı arsa, bina ve içerisindeki ekipmanlarla birlikte 68 milyon 571 bin 791 lira tahmini bedelle icrada satışa çıkarıldı. Çerkezköy İcra Müdürlüğü’nde ilk satışta bedelin yüzde 60’ını veren çıkmaması üzerine dün yapılan ikinci satışta, fabrikanın kiracısı durumunda bulunan Modern Halı, muhammen bedelin yüzde 40’ı olan 28 milyon 300 bin lira bedelle fabrikayı satın aldı.

İŞÇİLERE PAY DÜŞMEDİ

Gümüşsuyu Halı Fabrikası’nda 2001 yılında işten çıkarılan ve 11 yıldır fabrikadan alacaklarını tahsil edemeyen bin 200 çalışanın avukatı Doğan Duman, işçilerin alacakları için yıllardır mücadele ettiklerini söyledi. Bu satıştan işçilere pay düşmediğini, paranın ipotekli alacaklılara gittiğini ifade eden avukat Duman, "Fabrika 2001 yılında kapandı. 2003 yılında Gümüşsuyu iflas etti, fakat Yargıtay bu kararı bozdu. 2008’in Kasım ayında ikinci defa iflas kararı çıktı. Biz de Gümüşsuyu’nda alacağı olan bin 200 işçi adına iflas masasındayız. Ama görünen o ki satıştan işçilere hiçbir şey düşmeyecek" dedi.

'İŞÇİLERİN 3.5 MİLYON LİRA ALACAĞI VAR'

İşçilerin alacağı olan ana paranın yaklaşık 3.5 milyon lira olduğunu, 11 yılda faizlerle birlikte bu paranın 7-8 katına çıktığını belirten Duman, yasada çarpıklıklar olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Kanuna konulacak, 'işçiler ipotekten de önce gelir' ibaresinin eklenmesi halinde Türkiye bu şekilde mağdur olan binlerce işçi emeğinin karşılığı olan parayı alabilecek. Bu konuda milletvekillerine ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki partilere sesleniyorum, bize yardım edin."

1952 YILINDA KURULMUŞTU

Gümüşsuyu Halı, 1952 yılında bir yün iplik fabrikası kurmuş ve burada halı ipliği üreterek sanayi yaşamına başlamıştı. Firma, Türkiye'de ilk makine halısını üretmişti.



ŞK(LK/CK)