Greenpeace'in iddiaları üzerine yazılı bir açıklama yapan UYMSİB Başkanı Salih Çalık, yaş meyve sebze ihracatçıları olarak özellikle son yıllarda tarım ilacı kalıntıları konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve konuyla ilgili diğer kuruluşlarla birlikte etkili çalışmalar yaptıklarını belirterek şu bilgileri verdi:

"Benzer şekilde 2009 yılında Almanya'da çıkan bir haber yüzünden Türkiye'nin, AB ülkelerine armut ihracatı durma noktasına gelmişti. Yaşanan bu üzücü durumun ardından 25 Ocak 2010 tarihinde Türkiye'den AB'ye ihraç edilen domates, biber, armut ve kabakta yüzde 10 analiz şartı aranmaya başlamıştı. İlerleyen süreçte gördük ki, Türk armudunda ve kabağında daha önce aranan yüzde 10 analiz şartına Mayıs 2011 tarihinde son verildi. Armudumuza sürülen kara leke temizlenmiş oldu. Armutta olduğu gibi üzüme de kara leke sürmeye çalışıyorlar. Bugün medyada yer alan haberlerde Aldi, Netto, Real ve Edeka gibi Hamburg'un önde gelen uluslararası marketlerinde satılan Türk ve Mısır'dan ithal edilen ürünlerin ortalamanın üzerinde kimyasal madde bulunduğu iddia ediliyor. Bu durum da kafaları karıştırıyor. Bahsi geçen süpermarketler gerekli ürün sertifikalarını almadan ürün ithal etmezler. Bu bağlamda Türkiye ve Mısır'ın üzümde ortalamanın üzerinde kimyasal ilaç kullandıklarına dair iddialar çok anlamlı ve manidardır."

İddialarla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na da üzüm ve diğer tarımsal ürünlerle ilgili olarak bildirim ya da yaptırım gelmediğine dikkat çeken Çalı, "Yaş meyve sebze ihracatçıları olarak konunun üzerinde titizlikle durduğumuzu ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte hareket ederek her türlü asılsız ithamlarla savaşmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.



IA(FK/COŞ)