Sendikada basın toplantısı düzenleyen GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, sık sık TTK'nın zararından söz edip Zonguldak'ı kamunun üzerinde kambur gibi göstermeye çalışanları kendi işlerini yapmaya davet etti. Alabaş, Türkiye yılda 25 milyon ton taş kömürü tüketirken, Zonguldak'ta kamu ve özel sektör olmak üzere 3 milyon ton kömür üretimi yapıldığını belirtti. Alabaş, "Taş kömürü ithalatına yılda 4- 5 milyar dolar ödüyoruz. Öte yandan TTK yılda yaklaşık 250 milyon dolar zarar ettiriliyor. Yani ithalata ödediğimiz paranın yaklaşık yüzde 5'i" diye konuştu.

'TTK ZARAR ETTİRİLİYOR'

Yılda 4- 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip TTK'nın, hazırlık ve üretim işçisi açıkları nedeniyle kapasitesinin yarısının altında çalıştığını ve göz göre göre zarar ettirildiğini savunan Alabaş, şunları kaydetti:

"Havalandırması, elektriği, nakliyesi, yıkaması, müesseseseleri, memuru her şeyi yılda 4- 5 milyon ton üretmek için müsait olan TTK, işçi açıkları ile sabote ediliyor. Hal böyleyken çalışanları suçlamaya kalkmak ve madencinin maaşına göz koymak günahtır. 'İşçi alındı, üretim artmadı' diyorlar. Bile bile halka yanlış anlatıyorlar. Her işçi alımında üretim artıyor. Ancak emeklilikler hızla devam ettiği için göze batmıyor. 2002'den 2012'ye kadar kuruma 10 yılda 5 bin 20 işçi alınmışken, 12 bin 139 işçi emekli olmuş. Yani çalışan sayısı 7 bin 119 azalmış. Böyle bir tabloda üretim artmaz. Burada suçlu ise yeni alınan işçi arkadaşlarımız değildir."

Alabaş, TTK'nın geçen yıl kasım ayında 2 bin 495 işçi talebinde bulunduğunu, ancak 1200 lira ücret talep edilince görüşmelerin askıya alındığını da hatırlattı. Alabaş, "TTK yönetiminin belirlediği norm kadroya göre bugün için çalışan sayının 14 bin olması gerekiyor. Kasım 2012 itibariyle çalışan sayısı 10 bin 200. Açık 3 bin 800. Türkiye bu kadar zor durumdayken, Zonguldak'ın başta iktidar milletvekilleri ve siyasi kadroları olmak üzere herkesin taşkömürü üretiminin artırılması için mücadele vermesi gerekiyor" dedi.

'ZONGULDAK YOKSULLAŞIYOR'

Eyüp Alabaş, Türkiye'de 81 ilden 71'inin devlete ödediği vergiden daha fazla yatırım aldığına, 11 ilin ise verdiğinden daha az yatırım aldığına dikkat çekti. Zonguldak'ın genel bütçeye katkı veren 11 il arasında 10'uncu sırada yer aldığını kaydeden, "Zonguldak, devlete verdiği kadar yatırım alamıyor. Zonguldak yoksullaşırken, başka illere katkı veriyor. 2003 yılında ekonomik ve sosyal gelişmişlik sıralamasında 21'inci sırada olan Zonguldak, 2012'de 29'uncu sıraya geriledi. Diğer illerin siyasetçileri kendi bölgelerine kaynak aktarıp hizmet ederken, bizimkiler mazeret üretiyor ve maden işçilerini suçlamaya kalkıyor. Bugüne kadar maden işçilerini suçlayan hiçkimsenin yüzü gülmedi. Emin olun bundan sonra da gülmez. Çünkü emek en yüce değerdir ve kutsaldır" diye konuştu.



DS(EE/BT)