GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, sendikalar olarak sıkıntılı bir dönemden geçtiklerini söyledi. Türkiye'de 8 aydır toplu iş sözleşmesi yapılamadığını ve çalışanların mağdur olduğunu ifade eden Alabaş, şöyle dedi:

"Bizim Kandilli ve Amasra'da HEMA işyerlerinde yaklaşık 7-8 ay önce örgütlendiğimiz 1100 madenci arkadaşımız da bu 300 bin işçi arasında bulunuyor. Türk-İş, Hak-İş, ve DİSK bu ortak sorunu hükümete taşıdılar. Toplu iş sözleşmlerinde ilk yapacağımız iş, HEMA'da çalışan madenci arkadaşlarımız için iyi bir sözleşme yapmak olacak. Devamında örgütlenme çalışmalarına hız vereceğiz. Örgütlü olduğumuz Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü işyerlerinde çalışan 11 bin arkadaşımızın toplu iş sözleşmesi görüşmeleri de yılbaşından itibaren başlayacak."

TTK'YA İŞÇİ ALIMI

TTK'ya işçi alınması konusunda yürütülen çalışmaları da değerlendiren Alabaş, şöyle konuştu:

"Üretimi artırma ve ülke ekonomisine doğrudan katkıda bulunma olanaklarına sahip olan TTK'ya halen işçi alınmamış olması düşündürücüdür. Yılda yaklaşık 5 milyar dolar taşkömürü ithal edenlerin ne kadar güçlü bir lobi olduğunu biz biliyoruz. Onlar kazanırken ülkemiz yoksullaşıyor ve insanımız işsiz dolaşıyor. Biz TTK'nın üretimini artırarak kömür ithalatına verdiğimiz miktarın 2-3 milyar dolarının Zonguldak'ta kalabileceğini tüm ilgililere ve siyasetçilere anlattık. Sonuçta bu bir siyasi karardır ve sadece Zonguldak'ın değil ülkemizin sorunudur. Türkiye'nin her alanda yerli kaynaklara dönmekten ve ithalatı azaltmaktan başka şansı yoktur. Bütçe açıkları, ancak üretim artışıyla kapatılabilir. Biz TTK'ya işçi alınması için gerçekleri anlatmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda ülkemizin zenginliklerinin ortaya çıkarılması için MTA Genel Müdürlüğü'nün büyütülmesi ve teknik olarak desteklenmesi için tüm olanaklarımızı kullanacağız."



DS(EE/SS)