Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonu, TÜBİTAK’ın desteği ve Ege İhracatçı Birlikleri’nin organizasyonunda gerçekleştirilecek 'Gıda Ar-Ge Proje Pazarı', gıda sektörünü 29 Mayıs Salı günü İzmir Swissotel Büyük Efes’te buluşturucak. Gıda firmalarını Ar-Ge yatırımlarına teşvik etmeyi amaçlayan etkinlikte sunulacak projeler, rekabet gücünü de artıracak. Proje Pazarı’nda bitkisel, hayvansal gıdalar ile su ürünlerinin geliştirilmesi, kalite unsurlarının belirlenmesi sağlanırken işleme, depolama, ambalaj, taşıma gibi pek çok boyutu da ele alınacak.

Toplam 116 projenin sergilendiği etkinliğe Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katılması beklenirken, Ar-Ge konusunda başarı sağlamış firmalar da ödüllendirilecek. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Al Haral, 12.8 milyar dolara ulaşan ihracat getirisi olan tarım ve gıda sanayinin Türkiye için önemine dikkat çekerek son yıllarda değişen tüketim eğilimleri ve beslenme alışkanlıklarının sektörü yakından ilgilendirdiğini kaydetti.

GIDA GÜVENLİĞİ ÖNE ÇIKTI

İnsanların kriz döneminde bile gıda talebinin sabit olduğuna işaret eden Alharal, gıda güvenliğinin ise önem kazandığına ve güvenilir markalar ile paketli ürünlerin ön plana çıktığına değindi. Alharal, "Türkiye’nin AB ülkelerinde yaşanan durgunluğu fırsata dönüştürebilmesi için Ar-Ge ve inovasyon odaklı, katma değeri yüksek ve ihracata dayalı üretim stratejilerini etkin bilgi teknolojileri uygulamalarıyla eşgüdümlü olarak hayata geçirmesi gerekli" dedi.

DIŞA BAĞIMLILIK AZALTILACAK

Sektörün teknolojide dışa bağımlılık ve Ar-Ge’de yetersizlik gibi sorunlarının bulunduğunu anlatan Alharal, ilk kez yapacakları etkinlikle bu sorunlara çözüm bulmayı amaçladıklarını vurguladı. Bu yıl gerçekleştirilecek etkinliğe 200’e yakın başvuru aldıklarını da aktaran Alharal, "Değerlendirme Kurulu’nun titiz çalışması ile kuru meyve-sebzeden, et ve et ürünlerine, fındık ve mamullerinden, su ürünlerine, yaş meyve-sebze mamullerine, zeytin-zeytinyağına ve kalite güvence sistemlerine kadar geniş bir yelpazede 116 projeyi sergilemeye değer gördü" diye konuştu.



BT(İÖ/SS)