Pınar ÇITAK KOYGUN - Uğur CAN/İSTANBUL,  General Electric (GE) Başkan Yardımcısı John Rice ile bir basın toplantısı düzenleyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Önemli olan GE bugün bu toplantıyla ilk defa yapacağı toplam yatırımla ilgili net bir rakam telaffuz ediyor. Kendilerini bir yerde taahhüte bağlıyorlar. Yani 900 milyon dolar civarında bir yatırım. Ben bir milyar dolara yakın diyorum. Ne olacak? 900 milyon dolar yatırımı yapan 1 milyar doları da yapar " dedi.


 HEDEFİ TAM ON İKİDEN VURMUŞLAR "


Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında General Electric'in Türkiye'de ne kadarlık bir yatırım yapacağı konusunda açıklama yapıldı. GE'nin 60 yıldan fazla Türkiye'de olduğunu kaydeden ve  " Ben 54 yıldır Türkiyeliyim, GE 64 yıldır " diyen Bakan Çağlayan, şunları söyledi:


"Gerçekten bu kadar önemli yatırımları firmanın dünyanın birçok yerinde yapacakken, Türkiye'yi seçmiş olması tesadüfi değil. Teşvik sistemini çok iyi anlamışlar, iyi kavramışlar. Bilhassa yatırım yaptıkları sektörlere baktığınız zaman teşvik sisteminde bizim yapmak istediğimizi anlayarak, hedefi tam on ikiden vurmuşlar. Sağlık alanında yaptıkları yatırım enerji alanında yapacakları yatırımlar, AR - GE ve teknoloji merkezi olma konusunda yapacakları yatırımlar, bilhassa ulaşım konusunda yapılacak yatırımlara baktığımız zaman bunlar bizim yeni teşvik sistemimizin en temel noktaları. Bu yeni teşvik sisteminde bizim getirmek istediğimiz ne varsa GE'nin yatırımlarında bu fazlasıyla öne çıkıyor."


GE'nin rüzgar enerji santralleri konusunda da yatırım yapacağını hatırlatan Çağlayan "Şimdi bu yatırımla GE, önümüzdeki 3 yıl rüzgar türbinlerini Türkiye'de üretecekler. Türkiye'nin enerjiyle ilgili geleceğini çok iyi tahmin edip seçmişler. Türkiye önümüzdeki 10 yılda 130 milyar dolardan fazla yatırım yapacak " diye konuştu.


Çağlayan, GE'nin uçak motoru ve havacılık konusunda yapacağı yatırımları son derece önemsediklerini belirterek, "Bunlar bizim önem vermiş olduğumuz sektörler. Yani Türkiye'nin en fazla desteklenen alanları bu alanlar. Sağlık turizmi ve bu konuda yapılacak olan yatırımlar da son derece önemli " dedi.


" KRİZ KONUSUNDA OLDUĞU GİBİ CARİ AÇIK KONUSUNU DA ÇÖPE ATACAĞIZ "


Konuşmasında cari açık konusuna da değinen Çağlayan, şöyle konuştu:


"Cari açığın belini bükeceğiz. 'Türkiye'de cari açığı konuşulan bir konu olmaktan çıkaracağız' demiştik. Teşvik sisteminin devreye girmesiyle, önümüzdeki yıllarda yapılacak yatırımlarla artık Türkiye'de cari açığı konuşulan bir konu olmaktan çıkaracağız. Kriz konusunda olduğu gibi cari açık konusunu da çöpe atacağız birlikte. Bunlar iddialı cümleler gibi gelebilir ama geçen senenin aynı ayına göre şu anda 2.7 milyar dolarlık bir azalış var ve son derece önemli. Nisan ayı cari açık rakamı bize bu konuda umutlarımızın, almış olduğumuz tedbirlerin, yapmış olduğumuz çalışmaların bir kez daha doğru olduğunu ortaya gösteriyor. Dünyanın sayılı ekonomistlerinin de ortaya koyduğu gibi artık cari açık konusu Türkiye'de gündemden düşmüştür. Ama bu konuyu kalıcı hale getirmek mecburiyetindeyiz."


Bakan Çağlayan, GE'nin enerji konusunda yapacağı yatırımın Türkiye'nin son iki yılda 750 milyon dolardan fazla ithalat yapmış olduğu bir alana denk geldiğini de hatırlattı. Çağlayan, " Bizim cari açığımızı azaltacak olan önemli teknolojik yatırımlar olacaktır " diye konuştu.


" BU DÜŞÜŞ BİZİ YANILTMADI "


Cari açıkla ilgili soruları da yanıtlayan Çağlayan, geçen yıla oranla cari açıkta ilk dört ay içinde gerçekleşen 7.7 milyar dolarlık düşüşü değerlendirdi. Çağlayan, şunları söyledi:


"Bu düşüş bizi yanıltmadı. Rakamlar konusunda bir iddiamız ve kehanetimiz olmasa da cari açığın geçen yıl gibi olmayacağını ve bu yıl konunun bir sorun olarak gündemden düşeceğini hep ifade ettim. Tabii şunu çok net ifade etmem gerekir ki bu rakamları çok daha düşük yaşayabilirdik. Ama burada elimizi kolumuzu bağlayan bizim dışımızda olan bir hadise, paritedir. Euro dolar paritesidir. Euro dolar paritesinde son iki yılın en düşük yaşandığı bir dönemdeyiz. Biz ihracatımızın yarısını euro, yarısını dolar olarak yapıyoruz. Ama uluslararası istatistikler gereği, dolara çevirirken kazık yiyoruz. Çünkü, 1 euro parite 1.25 ise ayrı bir değer yazılıyor, 1 euronun karşılığı 1.35 - 1.40 ise ayrı bir değer yazılıyor. Oysa bizim ihracatımız euro üzerinden. Bu noktada paritedeki her bir yüzde 10'luk düşüş, ihracatımızı yüzde 4.5 azaltıyor. 1 milyar euro ihracat yaptığımızda, eğer o gün parite 1.35 ise 1 milyar euronun karşılığında 1 milyar 350 milyon dolar yazıyorsunuz. Eğer parite 1.24 - 1.25 seviyesinde ise 1 milyar euroya bu sefer 1 milyar 250 milyon dolar yazıyorsunuz. Arada 100 milyon dolarlık bir azalma var. Bizim istatistiklerimize geçerken de azalmış olarak geçiyor."


" 900 MİLYON DOLARI YAPAN 1 MİLYAR DOLARI DA YAPAR "


GE'nin Türkiye'ye 900 milyon dolarlık yatırım yapacağına vurgu yapan Çağlayan bu rakamlarda da kalınmayacağını belirterek, şöyle konuştu:


"GE'nin yapmış olduğu yatırımlardan almış olduğu keyif sonucunda ben onların Türkiye'de yeni yatırım planlarını gözden geçireceklerine inanıyorum.  Önemli olan GE, bugün bu toplantıyla ilk defa yapacağı toplam yatırımla ilgili net bir rakam telaffuz ediyor. Kendilerini bir yerde taahhüte bağlıyorlar. Yani 900 milyon dolar civarında bir yatırım. Ben bir milyar dolara yakın, diyorum. Ne olacak ? 900 milyon dolar yatırımı yapan 1 milyar doları da yapar. Yatırım yeri nerede olacağı hangi türde olacağı bunlar zaten önümüzdeki 3 ayda verecekleri kesin kararla birlikte belli olacak. Ama ana başlıkları belli. Önemli olan 900 milyon dolarlık bir yatırımın 3 yıl içinde Türkiye'ye yapılacak olması ve belirtilmiş olan alanlarda yapılacak olması."


Çağlayan konuşmasının sonunda Bakanlar Kurulu toplantısı için Ankara'ya hareket edeceğini söyleyerek, uçuşlarda bazen rötarlar olduğundan bahsetti. Çağlayan, rötarlar konusunda Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ni de eleştirerek, "Bakanlar Kurulu'na yetişmek zorundayım. On bir uçağıyla yetişmeyi planlıyorum. Zaman zaman çok rötar oluyor ama aslında THY kabahatli değil. Kabahat biraz DHMİ'de. Herhalde öyle bir rötar yaparsa ilk defa işime yarayacak. Rahat bir şekilde gitme imkanına sahip olacağım" diye konuştu.


GE Başkan Yardımcısı John Rice ise, Türkiye'ye yapacakları yatırımları en verimli ve en iyi şekilde yapmak istediklerini kaydetti. Bu yatırımların Türkiye için önemli bir değer olacağını belirten Rice, birkaç ay öncesine kadar bunları geliştirmeyi düşündüklerini ve şimdi de objektif bir plan çerveçesinde bu yatırımları hayata geçireceklerini söyledi. Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan ve Rice tokalaşarak kameralara poz verdi.


PÇK-UC (MK) (FOTOĞRAF)