Türkiye İş Bankası Lojistik Grubu Şirketleri'nden Gemport Gemlik Liman ve Depolama İşletmeleri A.Ş.'nin 2011 yılı değerlendirmesi ve 2012 yılına ilişkin yatırım ve hedefleri düzenlenen toplantı ile açıklandı. Kuruldukları 1992 yılından bu yana pek çok ilke ve başarıya imza attıklarını dile getiren M. Süha Aktaş şöyle konuştu:

"Bu başarıların temelinde, başta yılların deneyimine sahip nitelikli kadrolarımızın yanı sıra küresel ekonomide yaşanan dalgalanmalara rağmen teknolojik gelişmeleri takip eden büyüme odaklı yatırımlar bulunuyor. Bu anlayışla, bu yıl da 20 milyon dolarlık rıhtım ve vinç yatırımı gerçekleştirildi. Hedefimiz, vizyoner yatırımlar ve teknolojik alt yapımızda sağladığımız gelişmeler sayesinde Gemport'un ihracat ve ithalatçı müşterilerimiz için cazibe merkezi özelliğini korumak."

GÜNEY mARMARA'NIN EN BÜYÜK LİMANI

Güney Marmara Bölgesi'nin en büyük limanının Gemport olduğunu kaydeden Aktaş, 700 bin metrekarelik alanda faaliyet gösterdiklerini açıkladı. 2007- 2011 yılları arasındaki yatırımlar toplamının 60 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Aktaş, 2012 yılına ilişkin projelendirilmiş yatırım tutarının 20 milyon dolar olacağını açıkladı. Bunun önemli kısmını iskele uzatma ve makine- ekipman yatırımına ayırdıklarını söyleyen Aktaş, proje tamamlandığında, 7 bin 500 TEU kapasiteli Post Panamax gemilere hizmet verebileceklerinin altını çizdi. Aktaş, yanaşma kapasitesini artıracak iskele uzatma yatırımının yanı sıra, bu yıl makine ekipman parkına yapacağı ilave 100 tonluk 7'nci vinç yatırımıyla tahliye yükleme hizmetlerini de hızlandıracaklarını vurguladı.

Geçen yıl 463 bin konteyner elleçleyerek, Türkiye'nin ilk 5 limanı arasına girdiklerini hatırlatan Aktaş, "Bu rakamın 332 bini lokal iş hacmi, 132 binini transit iş hacmi olarak gerçekleşti. Sektörün yüzde 13 civarında büyüme gösterdiği bir dönemde Gemport olarak lokal iş hacmimizde yüzde 25'lik, toplam konteyner iş hacmimizde ise yüzde 72'lik büyüme başarısına ulaştık" dedi.

'BURSA'NIN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI'

Gemport Limanı'nın, Türkiye ihracatının en büyük kalemini oluşturan otomotiv sanayinin merkezinde bulunduğuna dikkat çeken M. Süha Aktaş, otomotiv sektörünün hızlı ve kaliteli hizmet ihtiyacını karşılayabilmek için gerçekleştirdikleri yatırımlarla da Türkiye'de bir ilke imza attıklarını dile getirdi. Limanda bulunan 4 katlı otopark alanına ilave olarak, 8 katlı bir otopark alanı daha tamamladıklarını ifade eden Aktaş, 6 bin 500 araç stoklama imkanına ulaştıklarını kaydetti. İş hacmi bakımından Türkiye'nin en büyük araç terminaline sahip olduklarını söyleyen Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yatırım, 2011 yılında Bursa Bölgesi'ndeki otomobil ihracat ve ithalatının yüzde 62'sini oluşturan 273 bin aracın limanımızdan dünyaya açılmasına fırsat sağladı. Bu gelişme ile Gemport Türkiye'nin en çok araç ihracatının gerçekleştiği liman haline geldi."

'FINDIK İHRACATI GEMPORT'TAN'

Türkiye'nin dünyanın en önemli fındık üreticisi olduğunu ve 250 bin ton fındık ihracatı yapıldığını söyleyen Aktaş, "Türkiye'den gerçekleştirilen toplam fındık ihracatının yüzde 20'si, denizyoluyla gerçekleştirilen fındık ihracatının ise yüzde 85'i limanımızdan yapıldı. Geçen yıl Gemport'tan çeşitli ülkelere 50 bin ton fındık gönderildi" diye konuştu.

Gemport'un tedarikçilerle birlikte yaklaşık 3 bin kişiye ekmek kapısı olduğuna da ifade eden Aktaş, elde edilen başarıları sosyal sorumluluk projeleriyle halkla paylaştıklarını açıkladı.

'TREN TAŞIMACILIĞI EKSİK'

Hızlı tren projesinin önemini vurgulayan İş Lojistik Grubu ve Gemport Yönetim Kurulu Başkanı Aktaş şunları söyledi:

"Bursa'nın en büyük eksikliği demiryolunun olmaması. Özellikle limanlar için en büyük eksik. Tren taşımacılığı diye çok önemli bir bacağımız yok. 2005 yılında toparlandıktan sonra bölgede ne yapacak dediğimizde, bu konuda tren çalışmalarına başladık. İlgili kurumlarla temasa geçtik. Proje komitesi oluşturduk. Ankara ile temas halindeyiz. Bu tren bağlantısını bir an önce kurulması için baskı oluşturduk. Bir yolcu treni projesi var. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile yaptığım ziyarette, yolcu taşımacılığına paralel yük taşımacılığı hattı çekileceği söylendi. Ancak 4- 5 sene içerisinde ne yazık ki somut bir adım göreceğimizi düşünmüyorum."

Türkiye'nin limanlaşma sürecinde geçmiş dönemlerde doğru yönetilmediğini ifade eden Aktaş, son yıllarda Ulaştırma Bakanlığı'nın başlattığı projelerin önemli adımlar olarak gösterebileceğini söyledi.

'LİMANLAR İHTİSASLAŞMALI'

İhtisas limanları konusunda bakanlık tarafından yönlendirmelerin başladığının da altını çizen Aktaş konuşmasını şöyle tamamladı:

"Özeleştiri yaparsak mesela, biz konteynerden ve araç taşımacılığından bahsediyoruz. Bizim genel kargo taşımacılığımız da var. Burada bir zamanlar 2 milyon 500 bin ton kapasitemiz vardı. Şu anda 1 milyon tona düştük. Dolayısıyla bizim bunu bırakmamız lazım. Çünkü biz konteyner ve araç üzerinde ihtisaslaştık. Bu yolda yürümemiz lazım. Rekabet şartları ve çevre limanların bu şartlara uymadığı sürece biz de gelen talepleri karşılama yönüne gidiyoruz. Bundan sonra sadece belirli proje yüklerini kabul ediyoruz. Asıl işimiz konteyner ve araç."

ST,FK(FK/COŞ)