Yaklaşık 12 yıl boyunca İl Genel Meclisi üyeliğinin ardından ilçeye bağlı Çörüş Köyü'nde Mustafa Cılız'ın öncülüğündeki deneme üretimiyle başlayan kivi yetiştiriciliği, ilçede gün geçtikçe artış gösteriyor. 15 dönümlük arazide bu yıl ilk kivi hasadını yapan Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cılız, hasadını yaptığı 15 ton kivinin kilosunun tarlada 1.65 liradan alıcı bulduğunu söyledi. Kivi ağaçlarının bol meyve verdiğini ve bu nedenle ağaçların bazılarında dalların kırıldığını dile getiren Cılız, şunları söyledi:

"Gazipaşa kivi üretiminde en ideal bölge. Hasadı da çok bereketli oldu. Ağaçta yaprak kadar kivi var. Bundan daha kaliteli kivi olmaz, tanesi 90 gram geliyor. Tüketicinin satın alırken özen gösterdiği bu gramdaki kividir. Bizim ürettiğimiz kivi hem tat hem de kokusu bakımından ithal kividen daha kalitelidir. Benim üzüldüğüm bir tek nokta var. Biz bu kiviyi üretiyoruz ama İran'dan kivi ithal ediliyor. Geçtiğimiz yıl kilosunu 2 liradan satmıştık ama bu yıl ürünün bol olması nedeniyle fiyatları düştü. Kivi ithal edilmezse ülkemizde daha çok kivi üretilir ve ithalata gerek kalmaz. Aksine bizler ihraç edecek noktaya geliriz. Ülkeye ithal kivi gelmezse hem vatandaş kazanır hem de dövizimiz dışarıya gitmez."

'KİVİ YETİŞMEZ' RAPORU VERİLMİŞ

Cılız, ilçede kivi üretiminin henüz 12 yıllık bir geçmişi olduğuna değindi. Mustafa Cılız, şöyle devam etti:

"2000 yılında Yalova'dan bir arkadaşımdan aldığım üç kivi fidanını köydeki bahçeme diktim. Yüksek rakım olduğu için burada kivi yetişti ve meyve verdi. Daha sonra ilçede kivi fidanı dağıtımı için bir proje hazırlanması gerektiğini Antalya İl Genel Meclisi'nde dile getirdim. Ancak İl Özel İdare yetkilileri o dönem (Gazipaşa'da kivi yetişmez) şeklinde bir rapor hazırladı. O nedenle bu projeye karşı çıkıldı. Ben üç kivi fidanını bahçeme dikerek bu fidanları da çoğaltarak çiftçilere dağıttım. Gazipaşa'da kivi yetişeceğini ispat ettikten sonra İl Genel Meclisi olarak kivi fidanı dağıtılması projesini hayata geçirebildik."

KÖY KADINLARINA İŞ İMKANI

Kivi yetiştiriciliğinin yayılması, özellikle köylerde yaşayan kadınlara alternatif bir gelir kapısı oldu. Cılız'ın kivi bahçesinde çalışan kadınlar, kivi toplamanın diğer meyvelere göre daha kolay olduğunu belirterek hem vakitlerini değerlendirdiklerini hem de para kazandıklarını dile getirdi.

Kivi bahçesinde çalışan Emine Göktaş, "Kivi bahçesinin her işinde çalışıyorum. Budama, çapalama ve hasat dönemlerinde bizlere sürekli iş çıkıyor ve ekmek paramızı kazanıyoruz. Bu parayla çocuklarımızı okutuyoruz. Keşke herkes kivi bahçesi kursa da daha fazla iş olsa" dedi.

GAZİPAŞA KALİTELİ KİVİ ÜRETİYOR

Gazipaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hasan Aslan da Gazipaşa'nın yüksek rakımlarında 100 dekar alanda kivi üretimi yapıldığını söyledi. Gazipaşalı üreticilerin kaliteli kivi ürettiğini ve üretimin her yıl arttığını belirten Aslan, "Bu yıl 200- 250 ton kivi rekoltesi bekliyoruz. Asıl vatanı Güneydoğu Asya olan kivi, kışları ılık yazları sıcak ve bol yağış alan iklim tipini seviyor" diye konuştu.