Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açılışta yaptığı konuşmada, "2013'te bütçe açığını bir miktar daha düşüreceğiz. Ama ülkemizin dört bir yanına, ihtiyaç duyulan yatırımları yapacağız. 2013'te durumumuz iyi" dedi. Türkiye'nin 2012'de Avrupa Birliği içerisindeki 27 ülkeden, en düşük 5'inci veya 6'ncı açığa sahip bir ülke olduğunu belirten Bakan Şimşek, şunları söyledi:

"Bu sene ekonomideki yavaşlamaya, Avrupa Birliği'ndeki sorunlara rağmen, Türkiye'nin açığı zaten tolere edilebilir düzeyde. Yani Türkiye bir yandan 2012'de bütçe açığı nispeten daha yüksek çıkmasına rağmen kamu borç stoğunun milli gelire oranı yüzde 39'lardan yüzde 36.5'e kadar indi. Türkiye'nin makroekonomik dengesi, daha da önemlisi kamu finansman dengeleri iyileşmeye devam etti."

MİLLİ EĞİTİME DAHA FAZLA KAYNAK

Bakan Şimşek, 2013 yılında bütçe açığını bir miktar daha düşüreceklerini, ülkenin dört  yanına ihtiyaç duyduğu yatırımları yapacaklarını, Milli Eğitim bütçesini yüzde 25 artıracaklarını söyledi. Şimşek, şöyle devam etti:

"Enflasyon öngürüsü yüzde 5'in biraz üzerinde. Yani milli eğitime enflasyon öngürüsünden 5 kat daha fazla kaynak vereceğiz. Böyle bir ülkeden söz ediyorsunuz. Aynı şekilde çiftçi, yatırımcı, ihtiyaç duyan bütün kardeşlerimize gereken desteği vereceğiz. Türkiye'nin bütçesi o anlamda hem sağlam temeller üzerine kurulu, hem de imkanları milli eğitimimizin hizmetine harcamaya devam edeceğiz. 2013'te durumuz iyi yani. Bu yıl bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılaya oran olarak, başka ülkelerle karşılaştırabilibir rakamla, genel devlet açığı milli gelirin yüzde 1.6'sı olacak. Gelecek yıldan itibaren bunu düşürmeye devam edeceğiz. 2015'de milli gelirin yüzde birin altına yani yüzde 0.9'a kadar düşüreceğiz."

KAYITDIŞI İLE MÜCADELEYE DEVAM

Bakan Şimşek, kayıtdışı ile de mücadelenin kararlılıkla süreceğini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Kayıtdışı ile mücale eylem planımız konusunda ilerleme raporunu kamuoyuyla paylaştık. Bununla ilgili web sitemizde ilerleme raporlarımız mevcut. Tabi ki, biz kayıtdışı ile mücadele edeceğiz. Bir yandan adaletsizliğe son vereceğiz, bir yandan da milletimize daha çok hizmet için gelirlerimizi artıracağız. Bu çerçevede gereken neyse Maliye Bakanlığı olarak yapıyoruz. Başkabanımızın da bu konuda bize güçlü desteği var. Bunu ben çok önemsiyorum. Çünkü kayıtdışılık sadece haksız rekabet değil, aynı zamanda ülkemizin aşağıya doğru çekilmesidir. Kayıt içi ekonomiye geçişle birlikte, verimlilik, inovasyon artacak, ülkemiz daha da büyüyecek, tabiki gelirlerimiz artacak. Biz de milletimizin hizmetine sunacağız."



ZG(OA/İD)