Mustafa Koç, törene kendisinin kullanması için özel olarak hazırlandığı belirtilen yeni Transit Custom modeli ile geldi. Koç, otomotiv sektörüne 84 yıldan bu yana hizmet verdiklerini hatırlatırken, "Koç Topluluğu'nun otomotiv şirketleri geçtiğimiz yıl Türkiye'nin toplam otomotiv üretiminin yüzde 51'ini, ihracatının yüzde 50'sini gerçekleştirerek önemli bir başarıya imza attı" dedi. Mustafa Koç, aynı zamanda iç piyasa satışlarının yüzde 30'unu gerçekleştirerek sektörün tartışmasız lideri olduğunu, topluluk şirketlerinin bu başarısında 80 yılı aşkın sürede oluşan bilgi birikiminin, deneyimin ve dünyanın her yerinde çalışabilecek, kalifiye, yetişmiş iş gücüne sahip olmanın etken olduğunu belitti. Mustafa Koç şöyle devam etti:

ÜRETİM KAPASİTESİ 400 BİNE ÇIKACAK

"Ford Otosan'ın bugün 10 milyar TL'nin üzerinde cirosu ile Türkiye'nin en büyük otomotiv sanayi şirketi haline geldi. Aynı zamanda ihracat liderleri sıralamasında da 2'nci sanayi kuruluşu oldu. 10 yıldan bu yana üst üste otomotiv pazarında liderliği kimseye kaptırmadı. Türkiye'ye hep daha iyisini kazandırmak için yolumuza durmadan devam ediyoruz. Ford Otosan 2012-14 yılları arasında sürekli yeni model lansmanları yapmaya devam edecek. Önümüzdeki dönem yapacağımız yeni yatırımlarla ve Kocaeli fabrikamızın yanında yaptığımız Yeniköy fabrikamızın tamamlanmasıyla kapasitemizi 400 bin adede çıkaracağız. Bu dev sanayi şirketimizin çok daha büyüdüğünü hep birlikte göreceğiz. Ford Otosan bugüne kadar 2,9 milyon araç üretip 1.7 milyon araç ihraç etti. Bu araçlar 70'e yakın ülkede ticaret hayatının önemli bir parçası oldu. Ford Otosan'ın bugünlere gelmesinde Transit ailesinin çok büyük bir payı var. Bizim ürettiğimiz bu araçları çok farklı ülkelerde gördükçe mutluluk duyuyorum. Ülkemizde ise kamu kuruluşlarından Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, kobilerden, büyük dağıtım şirketlerine ve İstanbul'un çehresini değiştiren sarı dolmuşlara kadar Transit'leri her yerde görmenin gururunu taşıyoruz."

FORD TRANSİT OTOMOTİV İKONU

Ford Avrupa Üretimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Jeff Wood ise konuşmasında 47 yıldan bu yana üretimi devam eden Transit'in, Ford Avrupa ürün portföyündeki en uzun ömürlü model olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ford Transit, ticari araçlar dünyasında saygı duyulan ve global olarak benimsenmiş gerçek bir otomotiv ikonu. Transit modeli 47 yıldır üretilmekte ve Ford'un Avrupa ürün gamı içerisinde en uzun soluklu modellerinden biri. Bugün bu uzun ve prestij dolu tarihte tamamen yeni bir sayfa açmak üzere Transit ürün ailesinin yeni üyeleri Tourneo Custom ve Transit Custom modellerine hoş geldin demek için buradayız. Bu iki model, 2001 yılından bu yana Transit'in evi sayılan ve bugüne dek 2 milyon 250 bin adet üretim yaparak dünyanın dört bir yanında 70 ülkeye ihraç eden Ford Otosan Kocaeli Fabrikası'nda üretilecek. Dünya lansmanını Birmingham Ticari Araçlar Fuarı'nda yaptığımız Transit Custom'ı ve Cenevre Fuarı'nda tanıttığımız Tourneo Custom'ı Ekim ayının başlarında Türkiye, Avrupa ve diğer uluslar arası pazarlarda satışa sunmuş olacağız. Tourneo Custum ve Transit Custom modelleri, Ford Otosan'ın Kocaeli ve Gebze tesislerinin büyük desteği ile Ford Ürün Geliştirme Ekibi tarafından geliştirildi. Bu iki modelin hazır hale gelmesi, ticari araç ürün portföyümüzün 2013 yılı sonuna kadar yenilenme sürecinin ilk adımı. Tourneo Custom ve Transit Custom modellerinin tasarım ve mühendisliklerindeki mükemmelliği, artık dünya çapında üretim deneyimine sahip Kocaeli Fabrikası'nın eseri. Tourneo Custom ve Transit Custom gibi, gelecek nesil Ford Transit modellerinin başlıca üretim merkezi Kocaeli olmaya devam edecek."

ÖNCÜ ROL OYNUYOR

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de törende yaptığı konuşmada Ford Otosan için gurur verici bir günde olduklarını, 'Tourneo Custom' ve 'Transit Custom' modelleri ile  Ford dünyasının iki farklı segmente girdiğini anlattı. Yenigün, şöyle devam etti:

"Bu, ilk defa Türkiye üzerinden, Ford Otosan üretimiyle gerçekleşiyor. Bugünlere, Türkiye otomotiv pazarının 10 yıldır üst üste lideri olarak, ihracat şampiyonu olarak, üretim yaptığımız fabrikalarımızın aldığı ödüllerle, her alanda kırdığımız rekorlarla geldik. 2011'de 60'a yakın markanın kıyasıya yarıştığı pazarda üst üste 10'uncu kez 'En çok satan marka' olarak kırılması güç bir rekora imza attık. 11'inci yılda da yine liderlik hedefimize azimle ilerliyoruz; 2012'nin ilk 6 ayının sonunda da toplam pazar birinciliğimizi sürdürüyoruz. Tourneo Custom ve Transit Custom projeleri için planladığımız yatırımın yaklaşık üçte ikisini 2012 sonuna kadar tamamlamış olacağız. Üç yıllık yatırım planlarımız henüz sürüyor. Ancak 1,5 yıl sonra tamamlandığında, Kocaeli fabrikası kapasitemiz 110 bin adedi yeni hafif ticari aracımız, 290 bin adedi Yeni Transit ailesi üretimi olmak üzere toplam 400 bin adede ulaşacak. Bugün hattan indireceğimiz Tourneo ve Transit Custom modellerimizin yıllık üretimini 130 bin olarak planlıyoruz. Yeni ürünlerimizle birlikte, ihracat pazarlarımızı da arttırarak, mevcut 70 ülkeye yapılan ihracatımızı 90 ülkeye çıkartarak yeni pazarlara da gireceğiz. Bu yeni pazarların arasında Güney Afrika ve Meksika da bulunuyor. Türkiye'de 1967 yılında başlayan Transit üretimiyle birlikte ülkemizde bir 'Transit ekonomisi' oluştu. Geçtiğimiz 45 yılda Transit kendi yan sanayisini, bayi satış teşkilatını ve servis ağını oluşturdu. Bu sayede de Türk Ekonomisi büyüdü, gelişti. Sınıfının jenerik ismi olan Transit ailemizi genişletmeye, pazara uygun ürün çeşitliliğimizi artırmaya ve dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz."

Konuşmaların ardından araçlarla ilgili teknik bilgiler de verilirken, dev ekrana getirilen  görüntüler eşliğinde Ford Tourneo Custom ve Transit Custom alkışlarla hattan indirildi.

TEKNİK BİLGİLER

Verilen teknik bilgilere göre, Hem Tourneo Custom hem de Transit Custom, Ford binek otomobillerinde kullanılanla aynı kinetik tasarım diline dayanan gelişmiş, aerodinamik profile sahipler. Bu daha sportif duruş, cesur bir şekilde arkaya doğru yükselen omuz çizgisi, gövdeye entegre pürüzsüz camlar, ayırt edici eğik dörtgen ızgara ve belirgin tekerlek çıkıntılarıyla ortaya konuyor.

Sekiz ya da dokuz koltuklu düzenlemelerle sunulan Tourneo Custom, Kısa (4.97 metre uzunluk) ve Uzun dingil mesafeli (5.34 metre uzunluk) olarak iki versiyona sahip ve her ikisi de hem yolcular hem de bagajlar için geniş alan sağlıyor. Uzun versiyonunun ek uzunluğu, üçüncü koltuk sırasının arkasında ilave geniş bagaj alanı sağlarken iki metrenin altındaki yüksekliğiyle Tourneo Custom ayrıca birçok otoparkın yükseklik sınırına uygun.

Piyasaya sunulduğu andan itibaren kısa şasi 4.97 metre uzunluğunda ve uzun şasi 5.34 metre uzunluğunda olmak üzere iki versiyona sahip olacak olan Transit Custom, böylece müşterilere kendilerine en uygun yük alanını seçebilme imkanını sağlayacak.

SÜRÜCÜ DOSTU ÖZELLİKLER

Tourneo Custom ve Transit Custom modellerinin yepyeni iç bölümü, gelişmiş teknolojiler ve üstün sürüş dinamikleriyle sınıflarına yeni bir sürücü odaklı kullanım anlayışı getirecekler. Modern ve sürücü odaklı şık görünümlü kokpitte şişeler, telefonlar ve belgeler için akıllı eşya yeri çözümlerinin yanı sıra çok hoş görünen bir de gösterge paneli bulunuyor. Sürücü konforu, son derece iyi ayarlanabilen sürüş pozisyonuyla önemli oranda artırıldı. Artık daha uzun boylu sürücüler, eskiye oranla arkaya doğru 30 mm daha fazla hareket edebilen ve daha iyi ayarlanabilir sürücü koltuğu ile daha konforlu yolculuklar yapabilecekler. Uygun sürüş pozisyonunun bulunabilmesi için kolay ayarlanabilir koltuklara ilave olarak direksiyon kolonu derinlik ve yükseklik ayarlarına sahip.

Genel kullanım maliyetini en aza indirmek, araç tasarım ve geliştirme sürecinde önemli bir önceliğe sahipti. Bakım ile tamir süreleri en aza indirilirken 12 yıllık paslanmazlık garantisinin ötesinde rekabetçi servis aralığı da sunuluyor.

Sürücü direksiyonun başına geçtiğinde, Ford'un en yeni binek otomobillerinde de yer alan çeşitli akıllı araç teknolojilerinden yararlanabiliyor.



MB(İD)