Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Saha Operasyon Koordinatörü Özgür Yücetürk ile birlikte Ford Edirne Bayii olan Tuzcular Plaza’yı ziyaret etti. Tuzcular Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tuzcu ve Ford Tuzcular Genel Müdürü Ertunga Bilgiç tarafından karşılanan Yenigün, tesisleri gezerek bilgi aldı. Yerli otomobilin her Türk vatandaşı gibi kendisinin de rüyası olduğunu kaydeden Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün kurulu bir düzenin yer aldığı ciddi bir yarışma bulunan otomotiv sektörde yerli otomobil matematiğinin iyi yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye’de 1 yıl içerisinde 500 bini otomobil 910 bin araç satıldığını belirten Yenigün şunları söyledi:

"Yerli otomobil hepimizin rüyası. Bu işe gönül vermiş, sanayicisi, bayisiyle bir yer markamız olsun istiyoruz. Bizim burada konumumuz ayaklarımızı çok sağlam basacağı ortamların yaratılmasını talep etmek. Direkt olarak devletten beklentiler şeklinde değil, ekonomimizin trendinin devam etmesi, piyasada yerli markaya ihtiyaç olması. Çok ciddi bir yarışmanın olduğu bir sektörden bahsediyoruz. Çevreye bakınca nereye bir bayi kurulsa, hemen etrafına 4-5 bayi de plaza kuruyor. Dünya çapındaki markaları düşünün, araç ve pazarlama maliyetleri, bu kurulu düzene ilave edeceğimiz Türk markasını düşünün. Türkiye’de satışlara baktığınız 500 bini otomobil 910 bin araç satılmış. 500 binin içerisinde Fiesta segmentli ufak arabalar, Focus segmentli orta arabalar, Mondeo segmentli arabalar, lüks markalar ve cipler yer alıyor. Bunları marka bazında tek modele indirdiğiniz zaman sattığımız adetler 30 ile 50 bin adet arasında. Bir marka bir segmentten bu kadar araba satıyor. Yeni bir marka yaratıp, otomobil üretmeye başladığınız zaman 350 bin adet üretmeniz lazım ki üretim tesisiniz bir anlam ifade etsin. Kocaeli fabrikamız 350 bin kapasiteli, Tofaş 400 bin, Renault 370 bin civarında. Bunları yaptığınızda satabilmeniz gerekiyor. Bu konuda daha bu işlere girişmeden altyapıda ayağımızın belli formatta çözülmesi lazım. Bu konuda gelişen zamanda devlet teşvikleri, araçlarla ilgili bilgiler, satış sistemleri konuları iyice açıklığa kavuştuğunda daha net yorum yapacağız. Her Türk vatandaşı gibi bizim de içimden gelen yerli marka talebi var ama matematiği iyi yapmak önümüze iyi bakmak lazım."

"TÜRKİYE BÖYLE TEŞVİK GÖRMEDİ"

Yerli marka otomobil için açıklanan teşvik paketini değerlendiren Yenigün, hükümetin doğru bir şey yapmadığını öne sürerken, "Teşvik paketi açıklandığında çok doğru ve iyi niyetle hazırlanmış. Anadolu’da yatırım yapmak durumundaysanız çok inanılmaz bir teşvik. Türkiye’de şu ana kadar çıkmamış bir teşvik. Bakanın verdiği bir örnek var, 5 milyon liralık bir yatırımı 6'ncı bölgeye yaparsanız, devlet size 5 milyon 750 bin lira geri iade ediyor. Bu anlamda teşvik çok doğru olarak ortaya çıktı. Otomobille ilgili net bir açıklama yok. Bu konuda biraz zaman geçmesi lazım" diye konuştu.



EÖ(LK/İD)